Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Baba

09.09.2017
Baba na dveh kolesih

 

nedelja, 10. september 2017, ob 05:28, Uredništvo G-L, ogledov: 1139

Freeapproved - Anže Čokl: ... na dveh kolesih

Zaradi paše na planinah, gospodarjenja z gozdovi in tudi ostalih zgodovinskih dejstev, so južna pobočja Karavank prepredena z mrežo gozdnih in gorskih cest, ki nudijo primeren naklon za vrtenje pedal in kot take omogočajo odlično izhodišče za gorsko kolesarske ture.

Babo sem navadno drsal pozimi, pa še to zadnja leta ne, ker so hladni meseci tako skopi s snežnimi padavinami v nižjih nadmorskih višinah.

Od parkirišča pri Aljaževem kipu ob regionalni cesti smo jo skozi vas ucvrli do pričetka neskončne makedamske ceste. Po nekaj minutah poganjanja smo opazili tudi modre kolesarske table kolesarskega odseka planinske zveze, kar nas je neverjetno pomirilo, saj nismo kršili prav nobene izmed številnih prepovedi gibanja v naravnem okolju. Ker nismo bili v Triglavskem narodnem parku, smo se lahko tudi pogovarjali in smejali. A tudi tu le do tam, ko se cesta "postavi pokonci" in smo watte in kalorije namesto v opletanje z jezikom pretopili v stegenske mišice.

Kot je že v navadi, smo tudi na tej cesti nekajkrat "odskočili" oziroma odstopili prednost lokalnim veljakom (lastnikom zemljišč?), ki so se s svojimi jeklenimi konjički zaprašili mimo nas in si s ključi odklepali več zaporednih zapornic na poti v nebesa.

Zadnji klanec je še posebej strm, a ga betonska cesta naredi poganjanju prijaznejšega. Ob koči smo bili poleg dveh gospodov, ki sta bila do tja pripotovala z motorji, ter številnih krav - sami. Zares lepi razgledi so se bohotili v smeri Julijskih Alp in po Zgornjesavski dolini z nekdanjim jeklarskim biserom v objemu gora.

Naredili smo nekaj požirkov, prežvečili okusu lubja podobne piškote ter nadeli čelade in se odzibali v dolino ... Objava tudi na blogu.

Oznake: KOL

Komentiraj (4):

Peter Strgar, nedelja, 10. september 2017, ob 13:16

Žal mi ni jasno, kaj je narobe s tem, da so lokalni prebivalci odklepali zapornice - očitno dostope do (verjetno ne do poti v nebesa) temveč do zasebnih parcel?

Igor Pavlič, ponedeljek, 11. september 2017, ob 20:28

Točno tako, Jakob Aljaž tudi ni postavil ograje in zapornic na svoji parceli vrh Triglava. Ampak pisec niti omenil ni, da je bilo kaj narobe s tem odklepanjem! Kaj če bi bili kar vsi hribi zaklenjeni?

Iztok Snoj, torek, 12. september 2017, ob 19:21

Opažam, da čedalje manj ljudi pozna izraz afne guncat.

Tako v živalskem vrtu slišim očete, kako pri gibonih opozarjajo svoj naraščaj: "Glej, kako skačejo opice". Giboni se premikajo z zibanjem in ne skakanjem. Skačejo mačke, na primer, in zibljejo se barke.

Gorski kolesarji pa naredijo kak skok, kot je videti s posnetkov.

Lep dan vsak dan
Iztok

Igor Pavlič, torek, 12. september 2017, ob 20:36

Pravilno rečemo, da se opice zibajo z drevesa na drevo.

eXTReMe Tracker