Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Težavnost in kombinacija

 11.09.2017 09:30
Težavnost in kombinacija za vrhunec svetovnega mladinskega prvenstva Innsbruck 2017

Slovenska mladinska reprezentanca na SMP Innsbruck 2017 (vir FB Slovenia Junior Climbing Team)V finalu kombinacije
sta nastopili Lučka Rakovec in Vita Lukan s končnim 14. oz. 16. mestom (vir FB Slovenia Junior Climbing Team in The Circuit Climbing)

 

ponedeljek, 11. september 2017, ob 10:29, Franci Savenc, ogledov: 596

PZS: ... za vrhunec svetovnega mladinskega prvenstva Innsbruck 2017

Po balvanskem in hitrostnem uvodu v svetovno mladinsko prvenstvo 2017 v športnem plezanju, ki je bilo v avstrijskem Innsbrucku od 30. avgusta do 10. septembra, je bila druga polovica tekmovanja namenjena preizkušnjam v težavnosti in kombinaciji, ki je odločala tudi o prvih potnikih na mladinske olimpijske igre 2018.

Tako kot v balvanskem in hitrostnem delu mladinskega svetovnega prvenstva tudi v težavnosti slovenska mladinska reprezentanca v športnem plezanju ni imela predstavnikov v finalu, kljub temu pa so naši mladi tekmovalci dosegli nekaj dobrih uvrstitev. Mladinsko svetovno prvenstvo Innsbruck 2017, na katerem je v vseh kategorijah nastopilo več kot 1100 tekmovalcev iz 50 držav in petih celin, je imelo letos še dodatno težo, saj so se tekmovalci na osnovi rezultatov v kombinaciji potegovali za nastop na mladinskih olimpijskih igrah Buenos Aires 2018.

Kvalifikacije v težavnosti so bile 5. in 6. septembra, naslednja dva dneva pa polfinale, nastop v katerem si je zagotovilo kar 11 slovenskih tekmovalcev, in finale, žal brez naših predstavnikov.

Med kadetinjami (do 18 let), v najmočnejši slovenski kategoriji s kar petimi polfinalistkami, sta bili najuspešnejši Lana Skušek (ŠPO PD Komenda) in Mia Krampl (AO Kranj), ki sta si delili 12. mesto, Urška Repušič (ŠPO Kozjak) je bila 15., Vita Lukan (ŠPO Radovljica) 20. in Lučka Rakovec (ŠD Proteus) 26. Med kadeti je Luka Potočar (ŠPO Radovljica) osvojil 23. mesto, preostali kadeti so tekmovanje sklenili v kvalifikacijah: Maks Bogolin (AO Črnuče) je bil 48., Klemen Novak (AO Kranj) 51. in Kilian Čop (Šaleški AO) 65.

Med starejšimi deklicami (do 16 let) se je z 9. mestom finale za las izmuznilo Letiji Fajfar (AO PD Kranj), Maja Majcen (ŠPO Celje Matica) je bila 20., tik pod robom polfinala sta ostali Betka Debevec (PK Kamnik) na 27. in Lucija Tarkuš (AK Slovenska Bistrica) na 29. mestu. Starejše dečke sta v polfinalu zastopala Andrej Polak (PK Kamnik), ki se je uvrstil na 17. mesto, in Anej Batagelj (PCL) na končnem 24. mestu.

V polfinale se je uvrstila tudi mladinka (do 20 let) Tjaša Slemenšek (Šaleški AO), ki si je priplezala 22. mesto, medtem ko je mladinec Matic Kotar (ŠD Proteus) dosegel končno 52. mesto.

"Tokratno svetovno mladinsko prvenstvo je za našo reprezentanco veliko razočaranje. Kljub temu da z nami ni Janje Garnbret, ki je običajno poskrbela za vrhunske rezultate, sem bil prepričan, da imamo na tekmovanju posameznike, ki so sposobni uvrstitve med najboljše. Številne napake so nas ustavile že pred finalnimi krogi tekmovanja, česar nisem pričakoval. Kljub vsemu sem vesel uvrstitve Vite in Lučke v finale kombinacije, na katerem sta se potegovali za nastop na mladinskih olimpijskih igrah, ki bodo na sporedu prihodnje leto," je povedal selektor slovenske mladinske reprezentance v športnem plezanju Anže Štremfelj.

V finale kombinacije se je po točkovanju rezultatov v prvem delu SMP v vseh treh disciplinah uvrstilo po 20 najboljših tekmovalk in tekmovalcev v kadetski kategoriji, o končni uvrstitvi v kombinaciji, ki je bila na sporedu 9. in 10. septembra, pa je znova odločal seštevek vseh treh disciplin: hitrosti, balvanov in težavnosti. Lučka Rakovec (ŠD Proteus) si je priplezala končno 14. mesto v kombinaciji (19. v hitrosti, 10. v balvanih in 6. v težavnosti), Vita Lukan (ŠPO Radovljica) pa je bila 16. v kombinacijskem seštevku (18. v hitrosti, 6. v balvanih, 16. v težavnosti). Uvrstitev na mladinske olimpijske igre so si že zagotovili uvrščeni do vključno 13. mesta, vendar lahko na MOI potujeta le po dva predstavnika posamezne države po spolu, tako da zaradi kvote nekaj tekmovalk odpade in zelo dobro kaže tudi slovenskima tekmovalkama. Na MOI se bodo uvrstili tudi prvaki celin v kombinaciji.

Mlade tekmovalce v športnem plezanju že v prihodnjih dneh, 14. in 15. septembra, v Slanyju na Češkem čaka evropsko mladinsko prvenstvo v balvanih, evropska preizkušnja v težavnosti in hitrosti pa je na sporedu od 28. septembra do 10. oktobra v ruskem Permu.

Manca Čujež

Oznake: PLE
eXTReMe Tracker