Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Kamniški Bistrici

... so planinci in gorski reševalci združili moči - Očistimo naše gore v osmi sezoni

V dolini Kamniške Bistrice so se številni planinci pridružili osmi sezoni akcije Očistimo naše gore

Zadnja počitniška nedelja je v dolino Kamniške Bistrice privabila številne ljubitelje pohodništva in planinarjenja. Ti so dokaz, da je glavno vodilo že osme sezone vseslovenske družbeno odgovorne akcije Očistimo naše gore še kako na mestu: ko gremo v gore, to počnimo varno in odgovorno. V dolini Kamniške Bistrice je tako okoli 300 udeležencev pomagalo pri čiščenju poti v okolici idilične alpske doline. Na čistilni akciji so se ljubiteljem narave pridružili tudi člani Gorske reševalne zveze Slovenije, Društva GRS Kamnik, ki so udeležence opremili z vedno koristnimi napotki o varnosti v gorskem svetu. Sodeloval je tudi Orientacijski klub Komenda, ki je skupaj s člani GRS Kamnik pripravil pravo orientacijsko tekmovanje.

Številni srčni planinci so zadnjo poletno nedeljo izkoristili in združili prijetno s koristnim. V Kamniški Bistrici je bilo tako veselo že od jutra. Različne generacije ljubiteljev planin so z biorazgradljivo vrečko Očistimo naše gore za pobiranje odpadkov očistile poti v okolici doma v eni najlepših alpskih dolin v Sloveniji. Skupaj so pohodniki v prvi letošnji ekološki akciji naravo olajšali za 85 kilogramov smeti.

Ambasadorji čistih gora

V akcijo Zavarovalnice Triglav je iz leta v leto vključenih vedno več ljubiteljev narave, ki s skupnimi močmi in ljubeznijo do narave skrbijo, da bodo v lepotah narave uživale tudi generacije za nami. Aleš Klement, direktor Območne enote Ljubljana Zavarovalnice Triglav, je na otvoritveni slovesnosti dejal: »Ponosni smo, da nas je že več kot 35.000 ambasadorjev čistih gora in da smo v zadnjih letih v dolino odnesli že več kot 28 ton odpadkov. Naše gore so tudi s pomočjo akcij, kot je naša, vse bolj čiste

Akcija Očistimo naše gore, ki poudarja pomen ohranjanja gorskih poti čistih in s tem tudi varnih ter prijaznih planincem vseh starosti, se je v osmih letih razvila tudi vsebinsko. Namen akcije je nadgrajen z osveščanjem pohodnikov vseh generacij o varni hoji v hribe ter spodbujanju družin k aktivnemu preživljanju prostega časa v naravi. »Ko je veliko obiskovalcev, je treba paziti, da s seboj odnesemo tisto, kar smo prinesli, zato da varujemo naravo in drugim obiskovalcem pustimo lepote takšne, kot si jih želimo sami,« je ob akciji Očistimo naše gore povedal župan Občine Kamnik Marjan Šarec.

Sistem za iskanje pogrešanih preizkusili v praksi

Na čistilni akciji v Kamniški Bistrici so se planincem pridružili tudi člani Gorske reševalne zveze Slovenije, Društva GRS Kamnik. V GRZS so nedavno s pomočjo Zavarovalnice Triglav nadgradili sistem za učinkovitejše iskanje in reševanje v gorah. Kako nov sistem sarOS deluje v praksi, so prikazali na orientacijskem pohodu za otroke, ki so ga gorski reševalci iz Kamnika organizirali s pomočjo Orientacijskega kluba iz Komende, starši so pa lahko svoje otroke spremljali tudi »v živo« s pomočjo omenjenega programa.

Kako program sarOS pomaga gorskim reševalcem pri učinkovitejšem delu in katere nasvete naj planinci upoštevajo pri pripravah na gorski pohod, da do nesreče ne bi prišlo, lahko navdušeni pohodniki preverijo tudi v zanimivem članku V gorah šteje vsaka minuta in kratkem istoimenskem video posnetku, ki je nastal v sodelovanju Gorske zveze Slovenije in akcije Očistimo naše gore.

Dogajanje popestrili tudi znani športniki

Varnost in odgovornost sta bili tudi v ospredju popoldanskega živahnega dogajanja v Kamniški Bistrici. Obiskovalci so se udeležili različnih zanimivih in poučnih delavnic, preizkusili so se lahko v plezanju po plezalni steni, zabavno-športnih igrah, otroci pa so v geolovu iskali skriti zaklad, ki ga je skril Kuža Pazi. Veliko zanimanja je bil zahvaljujoč članom slovenske biatlonske reprezentance na čelu s Klemnom Bauerjem deležen tudi prav poseben biatlon, v katerem so se biatlonski mladinci pomerili z ekipo Calcit volley Odbojkarskega kluba Kamnik. Prijetno nedeljsko športno dogajanje je zaokrožil tudi gost, smučarski skakalec Cene Prevc.

Ljubezen do gibanja in odgovornega obiskovanja gorskega sveta bodo v Zavarovalnici Triglav v okviru akcije Očistimo naše gore še naprej prenašali na vse generacije, od najmlajših pa vse do upokojencev. Zadnjič v letošnji sezoni 30. septembra na Rašici.
Se vidimo!

 27.08.2017


 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti