Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ferata Hvadnik

Bojan Ambrožič: Končno smo v Sloveniji (20 let za Avstrijci in Italijani) spoznali, da so lahko ferate pomemben del turistične ponudbe kraja.

Če želimo da se gosti zadržijo v Gozd Martuljku za več časa kot zgolj za en selfie s Špikom ob cesti, je pač potrebno nekaj storiti.
In okviru tega razmišljanja so sponzorstvom Kranjskogorske občine v Gozd Martuljku nadelali povsem novo ferato. Ferata leži v soteski potoka Hvadnik in je ocenjena po težavnosti s stopnjo B (z enim mestom C), kar pomeni da je primerna za prav vsakogar.

Dan po prihodu z Mont Blanca sem bil preutrujen za kako resno turo v hribe. Zato se mi je sprehod po tej ferati zdel čisto primeren za regeneracijo. Izhodišče za ferato leži v Gozd Martuljku, na desni strani ceste Jesenice-Kranjska gora, 100 m pred mostom čez Savo, kjer je tisti lep pogled na Špik.

Z izhodišča, kjer je manjše parkirišče, nas markacije in table v desetih minutah pripeljejo do vstopa v ferato. Že takoj na začetku je najbolj zanimiv del: prehod čez brv nad slapom. Nato ferata večinoma poteka ob desnem bregu struge potoka Hvadnik, ves čas prijetno v senci.
Težavnost ferate je res nizka in ocenjujem, da povprečen gornik za to pot ne potrebuje samovarovalnega kompleta. Ferata tudi nikjer ne poteka nevarno visoko. Morebitni padec s ferate se v najslabšem primeru konča v mrzlem potoku, kar pa v tej poletni vročini niti ni nujno slabo. Nevarno pa zna biti v obdobjih po močnejših padavinah, ko bo v potoku (veliko) več vode.

Ferata na koncu izstopi iz kanjona potoka in pripelje do razgledišča s pogledom na Martuljške gore. Tu leži tudi vpisna knjiga. Ferata je odprta šele dober teden dni in že je bilo zabeleženih 250 vpisov, kar samo potrjuje dejstvo da se bo ferata hitro prijela med planinci in turisti. Sestop s ferate poteka po označeni stezici, ki pa je zaenkrat mestoma še slabo sledljiva, ker še ni prav zelo uhojena. Vendar bo verjetno ta problem zelo hitro rešen sam od sebe.

Nato sva razmišljala, da bi šla še na sprehod skozi Martuljkovo sotesko, ki začne ravno na drugi strani Gozd Martuljka. Vendar sva se zaradi izredne gneče premislila in odpravila v precej manj znano sotesko potoka Dobršnik nad Hrušico.

Uradna spletna stran ferate Hvadnik
Zelo podobna ji je ferata Rostscitza v Avstriji

  16.08.2017
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti