Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Kaninu

Primorske novice: ... bodo planinski dom morda že jeseni spet odprli

Pred dnevi so delavci Sončnega Kanina v sodelovanju z mojstri iz družbe Kaskader usposobili tovorno žičnico do Doma Petra Skalarja. S tem se odpira možnost za začetek dolgo načrtovane popotresne obnove stavbe, ki je zaprta od nesreče na gondolski kaninski žičnici leta 2013. Morda bodo prve goste sprejeli že ob vikendih proti koncu septembra.

KANIN ► “Ker smo dela opravljali v lastni režiji, je strošek prenove tovorne žičnice bistveno manjši kot bi bil sicer. Za sanacijo smo namenili nekaj več kot 15.000 evrov, "pojasnjuje direktor Sončnega Kanina Marijan Skomišek.

V povprečju so delali po štirje delavci, opravili so nekaj nad sto delovnih ur. Postavili in utrdili so vse tri stebre, kupiti so morali enega novega. Eno uro so potrebovali tudi pomoč helikopterja. Kupili in montirali so tudi novo vlečno vrv in opravili testne vožnje.

Odprta pot za prenovo

V sredo je žičnica z nosilnostjo 900 kilogramov že delovala, z njo so prepeljali prve tovore. S tem je odprta pot za popotresno obnovo visoko v hribih, ki v minulih letih zaradi neobratovanja kaninske žičnice ni bila izvedljiva. Nosilec obnove je lastnica koče, Občina Bovec, s kočo upravlja Planinsko društvo Bovec.

Ker je vodja državne tehnične pisarne Mitja Pekeč na dopustu, uradnih pojasnil, kako bo potekala popotresna obnova, nismo dobili. Predsednik bovškega planinskega društva Robert Rot pa ve povedati, da naj bi trajala mesec dni, seveda je vse odvisno od naklonjenosti vremena. V najboljšem primeru bodo morda že proti koncu septembra že sprejeli prve goste. “Kot sem informiran, bodo statično utrdili stene, streha je v redu. Ponudba v koči ostaja nespremenjena. V osmih sobah bo na voljo 42 ležišč, skupnih ležišč bo 40. Jedilnica premore 80 sedežev."

Obnova visoko v hribih

Zaradi nadmorske višine objekta, ki je na sedlu pod Konjcem 2287 metrov visoko, bo obnova svojevrstna posebnost. Material bo najprej potoval po kaninski gondolski žičnici, nato pa še po novi tovorni žičnici vse do koče.

Kot pravi Rot, je Dom Petra Skalarja tudi sicer posebnost med planinskimi kočami. “Ni klasična koča, saj je precej odmaknjena od obleganih planinski poti. Vezana je na kaninsko gondolsko žičnico. Več kot bo gostov na Kaninu, več bi jih lahko bilo tudi v koči." Je zelo zanimiva tudi za jamarje, ki raziskujejo tamkajšnje podzemne sisteme z globokimi brezni.

Rot opozarja na nujno obnovo planinskih poti po Kaninskih podih in Rombonu. Razmišlja, da v tem primeru ne gre zgolj za planinske poti. So pravzaprav nekakšna turistična infrastruktura za goste, ki se pri
peljejo z gondolo. Zato bi po njegovem mnenju morali združiti moči vsi, od planinske zveze in planinskega društva do Občine Bovec in lokalne turistične organizacije. Sončni Kanin je sicer že obnovil geološko učno pot. Nad zgornjo postajo gondolske žičnice so v steni Prestreljenika speljali “vio ferrato”. S poletnim obiskom so zadovoljni.

Prva postojanka že pred 120 leti

Prvo postojanko na tem območju je leta 1895 postavila Jadranska podružnica Nemško-avstrijskega planinskega društva iz Gorice. Med prvo svetovno vojno je bila poškodovana, zato so jo leta 1922 obnovili člani CAI (Club Alpino Italiano) iz Trsta, ki so jo leta 1936 tudi povečali in prenovili.
Po drugi svetovni vojni so kočo v slabem stanju prevzeli bovški planinci, ki so jo temeljito obnovili, odprli pa so jo 24. avgusta 1952. Poimenovali so jo po revolucionarju Ferdu Kravanji - Petru Skalarju (1911-1944) iz Čezsoče.
Koča je 1. januarja 1972 pogorela. Že naslednje leto so začeli na novi lokaciji graditi večjo postojanko, toda zaradi finančnih težav se je gradnja vlekla dolgih deset let.
Dom Petra Skalarja so slovesno odprli 2. oktobra 1983.

 12.08.2017
Planinski dom na Kaninu bodo morda jeseni spet odprli  - 6. stran

 Primorske novice, 1. stran



Prenovljena tovorna žičnica se zaključi tik ob domu Petra Skalarja. Foto: Občina Bovec 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti