Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 10.08.17

Primorski dnevnik: Konec tedna praznik Košnje na Mali gori - 9. septembra izlet na Dobrač nad Ziljsko dolino

Konec tedna praznik Košnje na Mali gori

Več kakor dve desetletji trajajo prizadevanja članov planinske skupine Kamnje in krajanov nasploh, da bi oživili tradicijo košnje na Mali gori, planoti pod Kucljem, na nadmorski višini nekaj nad 1000 metrov. Prihodnjo soboto in nedeljo (v slučaju slabega vremena pa naslednji konec tedna) bodo namreč kosili, sušili in spravljali seno v bližini planinske postojanke, prijetne točke, ki iz leta v leto privablja veliko obiskovalcev. In to v vseh letnih časih. Iz vasi Kamnje so pred nekaj leti uredili tudi stezo, poimenovano steza koscev in grabljic ter jo opremili z ličnimi smerokazi in je vzgledno vzdrževana.

Kamenci se bodo, tako kakor zmeraj doslej prijazno potrudili in poskrbeli za »domače« kosce in grabljice ter prijazno sprejeli tudi obiskovalce.

9. septembra izlet na Dobrač nad Ziljsko dolino

Goriški planinci prirejajo v soboto, 9. septembra izlet na Dobrač, goro, ki kraljuje nad Ziljsko dolino in Beljakom. Izlet je bil v okviru letošnjega programa predviden že na začetku poletja, naposled pa so izbrali primernejši datum, v začetku jeseni, ko bo vrh gore, kjer je poleg nemške tudi slovenska cerkev, verska in kulturna prireditev. V sodelovanju med Klubom 99 iz Celovca, župnijo Čače, Slovenskim prosvetnim društvom Dobrač z Brnce in Slovenskim planinskim društvom Celovec bo ob cerkvi slovesnost blagoslova dvojezične table, ob 11. uri pa bo maša. Napovedujejo nastop kvarteta Lobničko jezero iz Loč in skupine Cantissimo Saak.
Prireditelji vabijo k udeležbi tudi na organiziranem pohodu, ki se bo začel ob 8.30 v kraju Roštrata, ob koncu ceste (plačilo cestnine!) na vrh gore. Predvideno je uro in pol lahke hoje (po dostavni poti, ki pelje k pretvorniku na vrhu gore) ter geološko in botanično vodenje v slovenščini. Maša v slovenski cerkvi bo ob vsakem vremenu.

Pobudi SPD Celovec in drugih društev se pridružujejo goriški planinci, ki organizirajo avtobusni prevoz iz Gorice. Avtobus bo predvidoma odpeljal ob 6. uri. Prijave že sprejemajo na sedežu društva. Zaključijo se konec avgusta, oziroma oh oddaji mest. Ob prijavi je treba poravnati strošek prevoza. Podrobnejše informacije: Vlado tel. 3317059216.

10.08.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti