Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na pohorsko svežino

Večer, Maribor - Mitja Sagaj: S kolesi na pohorsko svežino. Pohorski gozdovi ponujajo odličen pobeg pred poletno vročino v mestu - 37 kolesarjev je v soboto organizirano prevozilo Pohorsko kolesarsko transferzalo.

V sobotnem jutru, ko se je v dolini sicer še dalo dihati, se je 37 kolesarjev zbralo na Bellevueju, od koder so se podali na 82 kilometrov dolgo pot po Pohorski kolesarski transferzali. Trinajstič že je Bojan Šušteršič organiziral tovrstno rekreativno kolesarjenje, kjer sta v ospredju rekreacija in druženje, tekmovalnost pa udeleženci pustijo doma.
Tudi ko se je ozračje v dolini že pošteno ogrelo, so pohorski gozdovi še zmeraj ponujali prijeten hlad, pospremljen s pišem vetra, tako da se je dalo kolesariti brez težav.
Potem ko so se kolesarji – na delu poti do koče na Cojzarici smo se kolesarjem pridružili tudi mi - z zgornje postaje pohorske vzpenjače odpravili mimo Glažute, so imeli prvi krajši postanek pri koči Cojzarica, pot pa nadaljevali mimo koče na Klopnem vrhu do koče na Pesku, kjer je sledila malica. Od tam jih je pot vodila do ribnika Jezerce, krajši postanek so imeli ob koči ne Pesniku, od tam so pot nadaljevali do Grmovškovega doma na Kopah, pa naprej mimo kmetije Kopnik do koče pod Kremžarjevim vrhom. Kolesarje je tedaj čakal le še spust do Slovenj Gradca, od tam pa jih je skupaj s kolesi v Maribor pripeljal avtobus.
Čeprav je bilo del tokratnega kolesarjenja tudi nedeljsko kolesarjenje po Dravski kolesarski poti - od koče na Kremžarjevem vrhu mimo Dravograda, Vuzenice, Podvelke, Lovrenca na Pohorju in Ruš do Radvanja -, pa se je za dvodnevni izlet tokrat odločil le en kolesar, zato tega dela organizator ni izpeljal. A že enodnevni pobeg v gozdove, na urejene poti Pohorske kolesarske transferzale, je ponudil odlično rekreacijo.
"Na tak način skrbimo, da poti, ki so urejene in označene, tudi živijo," je ob postanku pri koči Cojzarica dejal organizator Bojan Šušteršič, ki s tovrstnimi dogodki skrbi tudi za promocijo Pohorja. "Saj so aktivnosti, a vsak praviloma priredi dogodke le na posameznem delu Pohorja, mi pa s kolesarjenjem po Pohorski kolesarski transferzali skrbimo, da živi pot, ki so jo pred leti označili v Mariborski razvojni agenciji," še pravi Šušteršič in dodaja, da je odziv vselej dober, nikoli pa ne sprejme več kot 50 kolesarjev, saj je bistvu v druženju, prevelika množica pa bi to onemogočila.

Tekst in foto: Mitja Sagaj

Fotografiji:
(1) Prijetno sveže je bilo v pohorskih gozdovih.
(2) Kolesarjenje po Pohorski kolesarski transverzali je priljubljeno že več kot desetletje.

Vecer.si 07.08.2017
S kolesi na pohorsko svežino

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti