Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Dovjem

PZS: ... položili venec v spomin na Jakoba Aljaža

Četrtega avgusta 2017 so za uvod v občinsko praznovanje Občine Kranjska Gora na Dovjem položili venec na grob Jakoba Aljaža, od smrti katerega je letos minilo 90 let, Aljažev stolp, neprekosljivi simbol slovenstva, pa na vrhu Triglava kraljuje že od 7. avgusta 1895.

Letos mineva 122 let, odkar je narodnozavedni župnik in skladatelj z Dovjega Jakob Aljaž uresničil svoj dolgoletni sen o postavitvi stolpa na vrhu Triglava, ki je pomenil neprecenljiv korak pri oblikovanju narodne identitete Slovencev ob vse močnejših nemških vplivih. "Vsem Slovencem naznanjamo preveselo vest, da smo si v staro last zopet priborili velikana slovenskih gor, veličastni Triglav. Postavili smo letos na njega vrhuncu po vsej Evropi že prosluli Aljažev stolp," je davnega leta 1895 prešerno oznanjal Planinski vestnik, najstarejša še izhajajoča slovenska revija. Aljažev stolp je že ob postavitvi veljal za simbol slovenstva in to žlahtno vlogo je kulturni in zgodovinski spomenik državnega pomena ohranil vse do danes.

V spomin na zgodovinski dogodek si je Občina Kranjska Gora za svoj občinski praznik izbrala 7. avgust in prva v sklopu letošnjih prireditev je bila položitev venca na grob Jakoba Aljaža na dovškem pokopališču, na kateri so sodelovali podžupan Bogdan Janša, predsednik PD Dovje - Mojstrana Gregor Berce, župnik Franc Juvan, predsednik PZS Bojan Rotovnik ter predstavnika kulturnega društva in društva upokojencev.

"Občina Kranjska Gora, župnija Dovje, planinsko društvo in krajevna skupnost Dovje - Mojstrana ter predstavniki ostalih društev skupaj s Planinsko zvezo Slovenije vsako leto, preden začnemo aktivnosti in prireditve ob občinskem prazniku, položimo venec na grob Jakoba Aljaža na dovškem pokopališču in tako obeležimo 7. avgust, ki si ga je občina izbrala za občinski praznik. To je lep poklon dediščini Jakoba Aljaža, na katero smo zelo ponosni, zato je tudi občinski praznik namenjen temu dogodku," je ob tej priložnosti povedal podžupan Občine Kranjska Gora Bogdan Janša.

Predsednik Planinskega društva Dovje - Mojstrana Gregor Berce je dodal: "PD Dovje - Mojstrana že od začetka sodeluje pri vseh prireditvah, ki obeležujejo spomin na Jakoba Aljaža, zato tudi v krajevni skupnosti Dovje - Mojstrana konec avgusta organiziramo Aljaževe dneve s planinskimi pohodi in družabnimi dogodki, ki se zaključijo z mašo pri kapelici v Vratih. Kot je bil Jakob Aljaž pomemben prebivalec našega kraja, je tudi dogodek v njegov spomin velik praznik za naš kraj in občino."

Letos mineva 90 let od smrti navdušenega planinca, predvsem pa zavednega Slovenca Jakoba Aljaža, ki je imel pomembno vlogo pri razvoju slovenskega planinstva, kot je izpostavil predsednik Planinske zveze Slovenije Bojan Rotovnik: "Jakob Aljaž je izjemno pomemben za zgodovino slovenska planinske organizacije, saj je s postavitvijo Aljaževega stolpa ohranil slovensko lice slovenskih gora. Stolp, ki je bil sprva mišljen kot zavetišče, je kmalu postal simbol vseh planincev in slovenstva. Aljaž je bil tudi pobudnik in graditelj Aljaževega doma v Vratih, Triglavskega doma na Kredarici, zavarovane planinske poti med Malim in Velikim Triglavom in Tominškove poti iz Vrat na Kredarico, njegovo delo je tudi Staničevo zavetišče tik pod vrhom Triglava."

Manca Čujež   

 

04.08.2017
Na Dovjem položili venec v spomin na Jakoba Aljaža

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46065

Novosti