Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Helikopterska nesreča

med reševanjem pod vrhom Velikega Kleka - Großglocknerja

Reševalci so prejeli poziv na pomoč, saj je gornik doživel infarkt ob sestopu

VELIKI KLEK – V torek pozno popoldne so avstrijski gorski reševalci prejeli poziv na pomoč, tik pod vrhom Velikega Kleka ali bolj poznanega Großglocknerja, druge najvišje gore v Alpah, je gornik utrpel infarkt ob sestopu. Takoj so navezali stik s helikoptersko posadko zasebnega podjetja Heli Tirol, in čeprav se je že pripravljala tema, so se pilot, gorski reševalec letalec in medicinski tehnik odločili za reševalno akcijo. Menili so, da bodo doleteli do mesta, kjer je bil pacient, približno 300 višinskih metrov pod vrhom gore, in ga po rutinskem postopku vkrcali. Vendar se je med vkrcavanjem začela drama, ki jo je naključno posnel gornik, ki se je nameraval vračati z vrha.

Helikopter z oznako C11 je začelo zanašati in kot je po prvih pregledih posnetkov povedal eden naših gorskih reševalcev letalcev, je najbrž plovilu odpovedal zadnji, repni rotor oziroma je deloval neusklajeno. Kasneje je pilot preiskovalcem dogodka v prvi izjavi pojasnil, da v helikopterju ni bilo tehnične napake oziroma je vsaj ni zaznal. Do nesreče je po prvih neuradnih podatkih prišlo zaradi tega, ker je helikopter v redkejšem zraku na tej višini, ko ga je zadrževal pilot popolnoma na robu, zgrabil zračni vrtinec gostejšega zraka, ki je prihitel iz doline. Zato je plovilo začelo obračati, dokler ni treščilo po tleh. Le nekaj metrov je manjkalo, da pilotska kabina, kjer so že bili trije ljudje, ni zgrmela v prepad.

Pilot, gorski reševalec in pacient, ki so bili že vsi v plovilu, niso bili poškodovani, nekaj manjših poškodb je utrpel le medicinski tehnik, ki so ga oskrbeli v lokalni bolnišnici. Pacienta s srčnimi težavami je prišel iskat helikopter z oznako C7 in ga prepeljal do ustrezne medicinske oskrbe.

04.08.2017 09:52
VIDEO: Helikopterska nesreča med reševanjem pod vrhom Velikega Kleka

 

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ Vse objave

2 komentarjev na članku "Helikopterska nesreča"

Vid Pogačnik,

In Großglockner tudi ni druga najvišja gora v Alpah.


Gorazd Kocjan,

Helikopterska nesreča se ni pripetila "tik pod vrhom Velikega Kleka", ampak tik pod kočo Adlersruhe.

Malo pedantnosti novinarjem ne bi škodilo !!

lp

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti