Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Predor na Rauharski planini

Predor in kanal na planini so zgradili leta 1907 in 1908, dokončali pa v letu 1914 z namenom ukrotiti vodni tok, ki je zalival Bohinjski predor, ter oviral železniški promet med Dunajem in Trstom ...Janez Pikon: Prava mojstrovina v času gradnje Bohinjske železnice z namenom spremeniti vodni tok v Bohinjskem predoru, leto 1907/1908.

Predor na Rauharski planini

Planino sem obiskoval že v mladih letih, ko sem med počitnicami preživljal nepozabne dni, takrat je planina še živela z vsem kar sodi v gorsko okolje, za vedno se mi je vtisnil v spomin visoki pašnik med Šoštarjem in Črno goro, Planino Za Črno goro (Rauharsko planino). Tokrat se spustim po koritu na rob planine v kanal (630 m), ki obdaja planino z izhodom skozi predor (92 m) v površinsko strugo (885 m). Dve leti po odprtju Bohinjske železnice s predorom so uredili drenažo ob robu planine, ki je bila za tiste čase prava mojstrovina, spremenili so vodni tok v površinsko strugo. Predor in kanal na planini so zgradili leta 1907 in 1908, dokončali pa v letu 1914 z namenom ukrotiti vodni tok, ki je zalival Bohinjski predor, ter oviral železniški promet med Dunajem in Trstom.

VIDEO: Kanal ob robu planine (630 m) s predorom (92 m) in izhodno strugo (885 m)

Še danes je videti veliko tega po planini, čeprav predor na robu planine ni več prehoden, sesedel se je kamniti strop z lesenimi oporniki. Zob časa z vremenskimi spremembami je storilo svoje. Sprehodim se po predoru in kanalih na planini in opazujem spremembe, ki nastajajo z leti, ko se za planino ne skrbi več tako kot v času, ko je ta še živela ob studencu, ki si utira pot po strugi na planino in nikdar ne presahne. Kot zanimivost naj omenim še manjše jame ali brezna na vzhodni strani planine, še kot otrok sem jih dobro poznal. Skozi Bohinjski predor je v tistih časih vozila parna lokomotiva, v predoru se je zvok le te odbijal in prenašal po omenjenih breznih, ki so vodili do planine.

Janez Pikon

Moja gorska pot skozi čas ...Moj arhiv: Janez Pikon

Video:
Predor na Rauharski planini

Rauharska planinaPlanino sem obiskoval že v mladih letih, ko sem med počitnicami preživljal nepozabne dni, takrat je planina še živela z vsem kar sodi v gorsko okolje, za vedno se mi je vtisnil v spomin visoki pašnik med Šoštarjem in Črno goro ... Kanal na JatiDve leti po odprtju Bohinjske železnice s predorom so uredili drenažo ob robu planine, ki je bila za tiste čase prava mojstrovina, spremenili so vodni tok v površinsko strugo ...
Severni portalPredor in kanal na planini so zgradili leta 1907 in 1908, dokončali pa v letu 1914 z namenom ukrotiti vodni tok, ki je zalival Bohinjski predor, ter oviral železniški promet med Dunajem in Trstom ... Rauharska planinaKot zanimivost naj omenim še manjše jame ali brezna na vzhodni strani planine, še kot otrok sem jih dobro poznal ...

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti