Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Šaleška v megli

Šaleški AO - Polona Barber: Ker so vremenoslovci napovedovali naslednji vročinski val, sva s Stanetom v soboto pobegnila v hribe iskat malce bolj hladno vreme.

V petek je vremenska napoved za Dleskovško planoto še kazala rahlo oblačno do jasno vreme. Tako sva zjutraj zgodaj vstala, pripravila opremo ter se malo po sončnem vzhodu odpravila od parkirišča pod planino Podvežak. A vendar naju je pod steno pričakala megla, ki je ovijala tudi vse sosednje vrhove ter vse doline in kotanje med njimi. Po krajšem prestopanju in ogledovanju stene, se odločiva, da bova počakala dve uri, v tem času pa se bo megla mogoče že razkadila. In res, po dveh urah prestopanja in raziskovanja okolice, izza oblakov posijejo prvi sončni žarki.
 
Prestaviva se pod steno Tolstega vrha, pripraviva vso potrebno opremo in začneva plezati. Stane v vodstvu poskuša najti najbolj optimalne prehode, jaz pa mu poskušam svetovati s sidrišča. Tako počasi napredujeva in si hkrati poskušava zapomniti kje točno sva potegnila smer, da bo risanje skice lažje.

Ko izplezava na vrh, je sonce že visoko na nebu, o megli pa ni več ne duha ne sluha.
Po bornem kosilu in ležanju na mehki travi ob božanju    
sončnih žarkov, Stane razmišlja o imenu smeri.   
Tako je novo nastala smer dobila ime >>>

Tolsti vrh na Dleskovški planoti, 1986 m, se nahaja severno od Deske in južno od Črnega vrha. Pod Tolstim vrhom na njegovem vzhodnem pobočju poteka planinska pot proti Korošici.

Šaleška, V/IV-III, 220 m, 3 h, prva plezala Stane Barber in Polona Barber, 29. 7. 2017

Dostop: S planine Podvežak po planinski poti v smeri proti Molički peči. Ko gremo po poti mimo studenca Inkret, se nato rahlo spustimo na manjšo travnato kotanjo (če pridete do spominske plošče, ste šli sto metrov predaleč). Na levi strani kotanje je viden vhod v brezno/jamo. Pot nadaljujemo levo od brezna, strmo navzgor po slabo uhojeni potki do skalne zapore, nato pa desno nad borovci do prvega možica in nato desno navzgor za možici do stene.

Opis: Vstop v smer je na skrajno levem delu stene. V prvem raztežaju krajšemu plezalnemu skoku sledi prečka po položnejših poličkah, raztežaj pa se zaključi z manjšo zajedo. Drugi raztežaj se prav tako giblje diagonalno in prečno preko stene. Začetek tretjega raztežaja je kratka prečka v desno, nato pa splezamo (ali se spustimo) navzdol na manjšo travnato polico. Nato diagonalno navzgor preko plate pod manjši previs, zatem desno v prečko okoli trebuha ter nato naprej v desno nad borovce, kjer lahko naredimo sidrišče. Nad borovci nadaljujemo v desno in nato navzgor skozi manjši kamin do vrha stene.

Sestop: Preko borovcev se prebijemo do brezpotja, ki vodi s Tolstega vrha proti sedlu med Desko in Tolstim vrhom, tam se brezpotje priključi markirani planinski poti proti planini Podvežak.

31.07.2017
 

Šestdeset
Aktivnih
Let
Ekstra
Športnika
Kao
Alpinista

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti