Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Naš edini

Delo - Blaž Račič: ... narodni park je že štiri leta brez direktorja s polnimi pooblastili

»Kam gre nekoč paradni konj naravovarstva, ki je prejel diplomo Sveta Evrope za zgledno in učinkovito upravljanje?«

Bled – »Mednarodne naravovarstvene organizacije in strokovna parkovna združenja ne morejo verjeti, kaj se dogaja v demokratični, napredni in okoljsko zavedni Sloveniji,« je po imenovanju Janeza Rakarja za vršilca dolžnosti direktorja Triglavskega narodnega parka (TNP) dejal direktor WWF Adria Martin Šolar, ki je TNP vodil do leta 2013. Bil je njegov zadnji direktor s polnimi pooblastili.

Martin Šolar je za Delo povedal, da se je konec prejšnjega tedna, ko je vlada na predlog okoljskega ministrstva ministrice Irene Majcen odločala o Rakarjevem imenovanju za v. d. direktorja TNP, srečal s predstavniki najučinkovitejših nemških narodnih parkov (Bavarski gozd in Berchtesgaden) v Nemčiji.

Njihovi predstavniki so bili osupli ob novici o imenovanju novega vršilca dolžnosti direktorja, je dejal Šolar. Prav tako generalni sekretar alpske konvencije Markus Reiterer, je opozoril Šolar in izpostavil, da je bil Rakar za v. d. direktorja imenovan »brez enega samega dneva izkušenj, mimo sicer ne zavezujočega mnenja sveta javnega zavoda TNP«.

»Kam gre nekoč paradni konj slovenskega naravovarstva, ki je prejel diplomo Sveta Evrope za zgledno in učinkovito upravljanje, ki je nosilec najprestižnejših evropskih priznanj za upravljanje zavarovanih območij, kam gre ustanova, ki je bila še do pred nekaj leti vedno zaželen sogovornik in partner na vsakem življenjskem koraku v Julijskih Alpah,« se po Rakarjevem imenovanju sprašuje Martin Šolar.

Tako kot lani, ko je vlada zamujala z imenovanjem v. d. direktorja in je bil TNP tri tedne brez zakonitega zastopnika, je bil naš edini narodni park brez zakonitega zastopnika tudi letos; od 20. julija, ko se je iztekel mandat v. d. direktorja TNP dr. Bogomilu Brezniku. Pred dvema letoma se je Breznik potegoval tudi za mesto direktorja TNP, vlada pa ga je imenovala za v. d. direktorja, čeprav je njegovi kandidaturi za direktorja tako kot zdaj v primeru Rakarja nasprotoval svet zavoda TNP.

Z ministrstva za okolje in prostor so na vprašanje, zakaj Brezniku, ki je v dveh letih vsaj spoznal ustroj in delovanje javnega zavoda, niso podaljšali mandata v. d. direktorja, temveč so zdaj za v. d. direktorja imenovali svojega kandidata Rakarja, čeprav je ta povsem brez izkušenj s tega področja, odgovorili le, da Brezniku vedejevstva ni bilo več mogoče podaljševati, vzrokov pa niso pojasnili.

Janez Rakar, ki ga je vlada imenovala za v. d., je član Desusa in je tako strankarski kolega ministrice za okolje Irene Majcen. Ministrico je »prepričal s poznavanjem dela z lokalnimi skupnostmi, ki je pri opravljanju te funkcije pomembno«, čeprav na predstavitvi svoje kandidature za direktorja pred svetom zavoda ni znal odgovoriti niti na vprašanje, koliko znaša letni proračun zavoda in kakšna je njegova struktura. Rakar se na prošnjo Dela za komentar ni odzval.

Zakaj je naš edini narodni park že štiri leta brez direktorja s polnimi pooblastili, na okoljskem ministrstvu niso odgovorili, prav tako smo ostali brez odgovora na vprašanje, v kateri fazi je postopek za imenovanje direktorja oziroma kdaj predvidoma bo o imenovanju direktorja odločala vlada.

  31.07.2017 09:00
Naš edini narodni park je že štiri leta brez direktorja s polnimi pooblastili

Triglavski narodni park, nekoč zgled upravljanja. Foto: Igor Modic

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

2 komentarjev na članku "Naš edini "

Igor Pavlič,

Imajo nekega v.d.-ja, dr.sc., ampak verjetno ne more nič, skratka brez zveze, ukjvarjajo se s preganjanjanjem krmljenja ribic

in spanjem v naravi!


Lojze Budkovič,

Vsa zgodba TNP-ja zadnja leta je neresna podoba naše politike, posmeh vsemu načrtnemu delu v preteklosti in blamaža na mednarodnem ugledu. Kot nekdanji dolgoletni prostovoljni nadzornik z velikim razočaranjem spremljam "umiranje na obroke" našega edinega nacionalnega parka.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti