Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Peru 2017 - poročilo

Posavski AO: Med 30. junijem in 23. julijem je potekala alpinistična odprava, ki so se jo udeležili ...


... trije člani kluba Peter Sotelšek, Andrej Trošt, Mitja Kolman ter Albin Simonič iz AO Celje Matica.

Prisotni menimo, da je bila odprava uspešna, saj so bili doseženi vsi glavni cilji:
- pristop na Urus (5495 m): Peter Sotelšek, Mitja Kolman, 4. 7.
- pristop na Tocllaraju (6034 m): Peter
  Sotelšek, Mitja Kolman, 7. 7.
- prosto El Sfinge - Original Route 85 (6c+, 750 m): Andrej Trošt, Albin Simonič, 9. 7.
- pristop na Pisco (5752 m): Peter Sotelšek, Mitja Kolman, 12. 7.
- poskus osvojitve Nevado Copa (6188 m): Peter Sotelšek, Andrej Trošt, Albin Simonič,
  Mitja Kolman; dosegli višino 6079 m, 17. 7. 
- pristop na Huarapasca (5420 m): Peter Sotelšek, Andrej Trošt, 20. 7.


G-L:  odhod  | omemba |  Facebook  | VTG 2017VTG


PAK, 19.07.2017: Odprava Peru 2017: fantje se vračajo domov

Iz Peruja so se včeraj znova oglasili naši fantje. Vsi so srečno prispeli v Huaraz, ki ga jutri tudi zapuščajo. Na zadnjem izletu v gore so poskusili z vzponom na zahteven vrh Copa (6188 m). Ponoči so se na višini pribl. 5300 metrov znašli v zahtevnem labirintu razpok, se iz njega uspešno rešili, nato pa bili prisiljeni zaradi poslabšanja vremena končati svoj vzpon nekje blizu vrha na višini (po GPS) ca. 6080 metrov.
Fantom čestitamo za opravljene vzpone. Vsi so bili prvič na odpravi v tako daljnje gore - domov se gotovo vračajo bogatejši za nepozabne izkušnje in doživetja. Se že veselimo druženja z njimi na ferajnu.
Srečno pot domov.

PAK, 14.07.2017: Odprava Peru 2017: Peter in Mijta še na Piscu

Medtem ko sta Peter in Mitja odrinila na Pisco, sta se v dolino utrujena vrnila Andrej in Bine. Kljub številnim zdravstvenim (prebavnim) težavam, ki so botrovale izčrpanosti, sta uspela strniti vrste in zbrala moči za vzpon preko 750-metrske granitne stene pettisočaka La Esfinge. Steno sta preplezala po klasični smeri. Več informacij še pričakujemo. Gre za lep odpravarski dosežek in novo odlično zgodbo našega alpinizma. Čestitamo!

PAK, 10.07.2017: Odprava Peru 2017: prvi 6-tisočak v žepu

Znova smo prejeli pošto iz Peruja, kjer gre fantom vse po načrtih. Po nekaj začetnih zdravstvenih težavah, so se zadeve uredile. Po aklimatizaciji sta Peter in Mitja krenila v dolino Ishinke in se povzpela na 5495 metrov visoki Urus, po dnevu počitka pa dostopila do izhodiščnega tabora za Toclaraju. Ob siju lune sta v drugem delu noči opravila večji del vzpona in prišla na vrh 6034 metrov visoke gore malce po sončnem vzhodu. Sledil je zahteven sestop v slabem vremenu s sneženjem in nizkimi temperaturami. Fanta sta se še isti dan srečno vrnila v Huaraz. Čestitamo!

V tem tednu sta pod steno Esfinge odšla Bine in Andrej - držimo pesti. Peter in Mitja se odpravljata naproti še enemu klasičnemu cilju, gori Pisco. Z veseljem pričakujemo nove informacije.
Srečno, fantje!

PAK, 04.07.2017: Odprava Peru 2017: poteka aklimatizacija

Sinoči so se prvikrat z one strani Luže javili naši odpravarji. Vsi so v dobri kondiciji, nekaj malega težav jih seveda ni zaobšlo. Medtem ko sta Pero in Mičo že v dolini Ishinke in najbrž že na njunem prvem pettisočaku Urusu, se Andrej in Bine vplezavata v okolici Huaraza. Utrinki z njihovih poročil pa so sledeči:

Peter: Včeraj šli pod goro Churup do višine 4800m,jezero na 4400m. Danes z Mičotom odrineva proti dolini Ischinka. Rada bi se povzpela na Urus in Tocllaraju.

Andrej: Javljamo se iz Huaraza. Prvi dan smo si ogledali mestni vrvež in se za aklimatizacijo povzpeli na 4400 nad prelazom Callan Punta. Drugi dan smo šli pogledat Laguno Churup in še malo naprej do 4800m. Danes pa sta šla Peter in Mičo v Dolino Ischinca in jutri greta na Urus. Midva z Binetom sva plezala v plezaliscu blizu Huaraza. Jutri greva plezat pa na planoto Hatunmachay. Pocutimo se vredu, največ težav sem imel jaz z glavobolom in kratkotrajno vročino. Lep pozdrav vsem v Slovenijo.


G-L:  odhod  | omemba |  Facebook  | VTG 2017VTG


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti