Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dežela, podobna naši Koroški

Večer, Koroška - Andreja Čibron Kodrin: Pogled k sosedom. Širok nabor vrhov, primernih za enodnevne izlete. 

Večina posebnosti na Jezerskem je dostopna z avtom. Da bi potem lahko uživali peš, na kolesu ali smučeh, po ravnem in navkreber, v vseh letnih časih.
Jezersko je od mejnega prehoda Holmec oddaljeno le dobro uro vožnje. Poletna sezona se je že začela, tudi lepi pomladni in jesenski dnevi so primerni za izlet, četudi le za sprehod po jezerski dolini. Pozimi, ko se narava odene v čudovito belino, je Jezersko raj za ljubitelje turnega smučanja, teka na smučeh, sankanja in drsanja na zaledenelem Planšarskem jezeru. Pozimi se vrstijo tudi tradicionalne prireditve: zadnjo soboto v januarju tekmovanje turnih smučarjev, turno smučarsko popotovanje po treh dolinah na velikonočni ponedeljek in smuk "starih korenin" na pustno nedeljo.

Tudi za kratke izlete
Planinci lahko izbirajo iz širokega nabora vrhov, primernih za enodnevne izlete. Prva možnost je že Pristovški Storžič z izhodišem na mednarodnem mejnem prehodu Jezerski vrh. Prijetne so tudi ture na Goli vrh, Veliki vrh, Virnikov Grintovec, Storžič in seveda h Kranjski ali k Češki koči. Jezerska planinska pot povezuje 20 vrhov in koč. Za sprehajalce je primerna tematska pot po dolini Ravenske Kočne. Začne se pri Planšarskem jezeru in je vzorno opremljena z informacijskimi tablami, ki obiskovalce seznanijo z značilnostmi območja. Slap Čedco je pred leti uničil skalni podor; se je pa mogoče povzpeti do Ankovih slapov. Urejena je tudi Jezerska kolesarska pot. Obišete lahko še doživljajski park. Adrenalinski je prav tako vzpon po ferati do Češke koče, poučen pa pohod do partizanske bolnišnice Krtina. Večina jezerskih znamenitosti je dostopna z avtom. Pred tremi leti so bliže glavni cesti speljali zdravilno mineralno vodo, jezersko slatino, in jo je mogoče tudi pokusiti. A več kot kozarček je ne priporočajo, saj vsebuje veliko magnezija in spodbuja prebavo. V bližini je idilično Planšarsko jezero, skoraj obvezna točka postanka vseh obiskovalcev. Tudi sprehajalna pot od jezera do središča vasi je zelo priljubljena.

Cerkve in ovce
Nad naseljem stoji stara cerkev. Slovi po Marijinem kipu in freskah iz 14. stoletja, ključ hranijo na sosednji Karničarjevi kmetiji. Ogleda vredna je Šenkova domačija, stara okrog 500 let. Z isto letnico nastanka se ponaša tudi Jenkova kasarna, namenjena prenočevanju trgovcev na poteh med Kranjsko in Koroško, njihovi zapisi na stenah iz 16. stoletja so še ohranjeni. Zdaj je v stavbi etnografski muzej. Med predmete iz vsakdanjega življenja naših prednikov in staro opremo iz Češke koče obiskovalce z živo pripovedjo popelje lastnica Olga Tičar. Njena sestra Mija Murovec pa ohranja spretnost predelave volne avtohtone jezersko-solčavske pasme ovac in to tradicijo tudi predstavlja turistom. Turizem na Jezerskem ni neznanka, je pa v zadnjih letih opaziti velik napredek v ponudbi. Novost zadnjih let - ob že tradicionalnem avgustovskem Ovarskem balu, najstarejši slovenski etnografski prireditvi - je poimenovana Jezerska štorija. Julija in avgusta se zvrsti vrsta zanimivih dogodkov, od vodenih ogledov naravnih in kulturnih zanimivosti, čebelarskih uric, prikaza predelave volne, igre Jezerske štorije in kuhanja masunjeka do zeliščarskih pohodov. Udeležite se jih to poletje, ne bo vam žal.

Andreja Čibron Kodrin
 

Vecer.si 25.07.2017

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45953

Novosti