Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Dolomites VK in SkyRace

Turni.si - Špela Zupan: Ta konec tedna je v osrčju italijanskih Dolomitov za gorske tekače prav poseben, saj so se od petka do nedelje zvrstile kar tri spektakularne tekme.

21. julija je bil na vrsti 10. Dolomites Vertical Kilometer – tekma v vzponu za tisoč višinskih metrov iz Albe pri Canazeiju na markanten vrh Crepa Neigra, čigar vršna piramida je iz doline videti povsem skalnata, trasa tekme pa je speljana po drugi strani prek izredno strmega travnatega pobočja.

Kot je že navada, zaradi množične udeležbe na tem VK tekmovalci štartajo v manjših skupinah, nazadnje še najboljši moški in ženske. Tako je bilo tudi letos na že jubilejnem 10. Dolomites VK, ko je največ moči pokazal Italijan Patrick Facchini, ki je do cilja potreboval 32:43 in le za pet sekund zaostal za lanskim rekordom proge (Philip Goetsch – 32:38). Drugi je bil Švicar Remi Bonnet s časom 33:17, ki se vrača na tekme po težavah v lanski sezoni, najbolj pa nas je razveselil Nejc Kuhar s tretjim mestom in odličnim časom 33:52. Med najhitrejšo deseterico se je na odlično 7. mesto uvrstil naš Luka Kovačič s časom 35:09, zelo dobro pa je nastopil še Rok Bratina, ki je bil s časom 36:19 enajsti.

V ženski konkurenci je neverjeten nastop uspel mladi francoski tekačici Axele Mollaret, sicer tudi odlični turni smučarki, ki je s časom 37:39 za kar 35 sekund izboljšala že tako neverjeten prejšnji ženski rekord proge, ki ga je lani postavila Laura Orgue. Druga je bila finska tekačica Susanna Saapunki s časom 39:03, tretja pa Švicarka Victoria Kreuzer s časom 40:07.

Celotni rezultati: Vertical Kilometer

22. julija, je sledil še 20. Dolomites SkyRace – 23,5-kilometrska tekma, na kateri se tekači iz Canazeija (1450 m) povzpnejo najprej na prelaz Pordoi (2239 m), nato pa sledi najlepši del vzpona na Piz Boè(3152 m) ter spust na drugo stran do Rifugio Boè (2871 m) ter dalje do cilja v Canazeiju. Celoten vzpon in prvi del spusta je suvereno vodil Remi Bonnet, nato pa je na spustu na nekem ovinku krenil v napačno smer in tako zašel. Moral se je vračati nazaj na pravo traso ter se v cilju zadovoljiti s četrtim mestom. Se je pa iskreno veselil zmage mlad perspektiven španski tekač Jan Margarit Sole, ki je na 20. Dolomites SkyRaceu zmagal s časom 2:06:20. Tesno mu je sledil še italijanski mladenič Davide Magnini s časom 2:06:42, tretji pa je bil izkušeni Marco De Gasperi s časom 2:07:05. Na tej tekmi nas je zastopal le Luka Kovačič, ki je bil s časom 2:23:07 na koncu trideseti, tekmo pa si bo zagotovo najbolj zapomnil po padcu, ki k sreči ni imel hujših posledic, Martina Valmassoi pa je v objektiv ujela v Lukovem stilu hudomušno fotografijo. Luka Kovačič je za naš portal strnil nekaj vtisov preteklih dveh tekem: »Res sem se veselil in bil zelo motiviran za Vertikal Kilometer v Dolomitih. Tukaj je vedno najboljša konkurenca in tako z nastopom dobiš oceno, kam realno spadaš v svetovni špici vertikalistov! Boriti se je bilo treba za vsako mesto in na koncu je zneslo za vrhunsko 7. mesto, s čimer moram biti v drugi sezoni resnejšega teka zadovoljen. V tem športu pa ne bi bil rad le 'specialist' za vertikal, zato želim vključevati tudi kakšen tek gor/dol, da je vse čim bolj raznoliko. Tako me je že dan po VK čakal mitski Dolomites SkyRace, s tisoč tekmovalci na štartu. Nisem imel velikih pričakovanj glede top uvrstitve, kar pa ni pomenilo, da nisem šel s polnim gasom v tekmo, tako gor kot tudi dol. Na enem od ovinkov, da bi se izognil trku z gledalko 'ni zneslo', zato sem imel prvič v življenju priložnost plavati med kamenji, nato pa vse ljudi strašiti z dobro okrvavljenimi rokami. Ampak vsaka šola je za nekaj dobra, tako da lahko brez problema vikend ocenim z odlično 5!« V ženski konkurenci je 20. Dolomites SkyRace dobila Španka Laura Orgue s časom 2:36:29, druga je bila Američanka Hillary Gerardi, tretja pa Norvežanka Hilde Aders. Na tekmi smo imeli tudi slovensko predstavnico – Mojca Lunka se je s časom 3:57:57 uvrstila na 68. mesto.
Celotni rezultati: Sky Race

22.07.2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nejc Kuhar se je veselil 3. mesta

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti