Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Svetovne igre:

Peter Mikša ... zlato v balvanih v Srbijo in na Japonsko
Po kvalifikacijah za težavnost Janja Garnbret 3. in Mina Markovič 8., Domen Škofic 4.

V Vroclavu na Poljskem so se v četrtek, 20. julija, začele 10. svetovne igre, ki predstavljajo najvišje športno tekmovanje za športe, ki niso vključeni v program olimpijskih iger.

Na svetovnih igrah bo Slovenijo zastopala 16-članska slovenska odprava, šest fantov in deset deklet. Slovenski plezalci Mina Markovič, Janja Garnbret in Domen Škofic bodo nastopili le v težavnosti.
Letos bodo sicer na svetovnih igrah prvič vse tri discipline športnega plezanja (težavnost, balvani, hitrost),

Za plezalci je že tekmovanje v balvanih. Pri ženskah je zmaga šla v Srbijo z zmagovalko Stašo Gejo. Druga je bila Japonka Miho Monaka, tretja pa Francozinja Fanny Gibert. Pri moških je zmagal Japonec Yoshiyuki Ogata pred Nemcem Janom Hojerjem, tretji je bil Rus Aleksei Rubtsov.

Rezultati: balvani ženske | moški
Vir in fotografija: IFSC


PZS, 19.07.2017: Trojica najuspešnejših
športnih plezalcev na svetovne igre Vroclav 2017

V Vroclavu na Poljskem se jutri, 20. julija, začenjajo 10. svetovne igre, ki predstavljajo najvišje športno tekmovanje za športe, ki niso vključeni v program olimpijskih iger. V reprezentanci Slovenije so tudi športni plezalci Mina Markovič, Janja Garnbret in Domen Škofic s selektorjem Gorazdom Hrenom na čelu.

Svetovne igre so primerljive s svetovnimi prvenstvi in so vsaka štiri leta organizirane pod okriljem International World Games Association (IWGA) po izvedenih poletnih olimpijskih igrah. Njihov glavni cilj je popularizirati športe in nekateri med njimi kasneje postanejo tudi del olimpijskih iger, kot bo športno plezanje doživelo olimpijsko premiero leta 2020 v Tokiu na Japonskem. Svetovne igre 2017 bodo v Vroclavu od 20. do 30. julija, okoli 4000 športnikov iz 111 držav se bo potegovalo za medalje v 31 športih.

Na Poljsko se odpravlja 16-članska slovenska odprava, šest fantov in deset deklet, med njimi trije predstavniki slovenske reprezentance v športnem plezanju: Mina Markovič (ŠPK Plus), Janja Garnbret (Šaleški AO) in Domen Škofic (ŠPO Radovljica); z njimi potuje selektor Gorazd Hren. Letos bodo na svetovnih igrah prvič vse tri discipline športnega plezanja (težavnost, balvani, hitrost), naša trojica pa bo nastopila v težavnostnem plezanju, ki je na sporedu v nedeljo, 23. julija, s kvalifikacijami ob 9. in finalom ob 17. uri.

Markovičeva, ki se bo svetovnih iger udeležila že tretjič, brani zmago v težavnosti izpred štirih let s svetovnih iger v kolumbijskem Caliju (2013), medtem ko se je leta 2009 v Kaohsiungu v Tajpeju uvrstila na šesto mesto. Poleg aktualne evropske podprvakinje sta v plezalni reprezentanci še zmagovalca zadnjega svetovnega pokala Domen Škofic, ki je pred štirimi leti osvojil 8. mesto, in Janja Garnbret, ki bo na svetovnih igrah nastopila premierno.

Športno plezanje je bilo prvič predstavljeno na svetovnih igrah leta 2005, ko je Natalija Gros v nemškem Duisburgu osvojila srebrno medaljo, leta 2009 je v Tajpeju zmagala Maja Vidmar, leta 2013 pa se je v Kolumbiji zmage veselila Mina Markovič, tako da ob bogati pretekli beri in močni slovenski športnoplezalni posadki z veseljem pričakujemo tudi letošnje olimpijske igre za neolimpijske športe v Vroclavu.

Manca Čujež 

 

22.07.2017 13:12
Svetovne igre: zlato v balvanih v Srbijo in na Japonsko

 

Kategorije:
Novosti PLE SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti