Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Ohladitev v senci

Primorske novice: ... 300-letnih bukev - V nedeljo bo na planini Razor tradicionalno srečanje ljubiteljev gora

PLANINA RAZOR ►Sončna planina Razor je za manj zagnane planince in za družine z majhnimi otoki lahko samostojen cilj, za druge, bolj zagrete, pa vmesna točka za vzpon na dvatisočake Tolminski Kuk, Vrh nad Škrbino, Meja, na le nekaj nižja Vogel in Žabijski Kuk ali na prelaz Globoko, od koder pogled zaobjame velik del Julijskih Alp, vse do Triglava in Bohinja. Planina Razor leži na stičišču pomembnih planinskih poti: Slovenske planinske transverzale med Črno prstjo in Krnom ter Evropske pešpoti E7.

Tudi če je planina Razor vaš končni cilj, ne boste razočarani. S planine je zelo lep razgled na Tolminsko kotlino, Banjško planoto in Tržaški zaliv, pogled seže do Matajurja in Krnskega pogorja, oko se zadrži na “hišni” gori tolminskih planincev, Tolminskem Migovcu, znanem po razvejanem jamskem sistemu, dolgem več kot 36 kilometrov z višinsko razliko 975 metrov.

Planina Razor je živa, jutra naznanjajo kravji zvonci. Visokogorska paša ohranja izdelavo sira Tolminca, ki se tu predeluje že vse od leta 1200, po potresu obnovljena planšarija pa zagotavlja nadaljevanje tradicije.
Na južnih pobočjih Julijskih Alp lahko občudujemo značilno alpsko cvetje, tudi endemične vrste: planiko, črno murko, Zoisovo zvončnico, kranjsko lilijo, alpsko možino, Sternbergov nageljček, avrikelj ... Mnoge so zavarovane, med njimi je tudi veliko zdravilnih vrst, ki jih nekateri še danes uporabljajo v domači lekarni. Pregledna tabla na koči opozarja na nekatere zaščitene vrste.

Več kot 300-letna bukova drevesa danes predstavljajo simbol planine Razor in svojevrstno krajinsko posebnost. Strokovnjaki ocenjujejo njihovo starost na 310 let. Na planini Razor je danes ohranjenih še 27 dreves, ki dosegajo višino 34 metrov. V višini prsi presega premer enega metra kar sedem dreves. Razvejane krošnje nudijo dragoceno senco v toplih poletnih dneh. Bližnji megalitski krog le streljaj od koče, ki so ga naši daljni predniki postavili na geomantični točki, pa s svojo bio energijo blagodejno deluje na utrujene planince.

Kako do planine Razor? Najlažje z avtomobilom iz Tolmina do Tolminskih Raven od koder je po mulatjeri uro in pol hoda, po "bližnjici” pa le ura, ali pa s planine Kuk, od koder dosežemo planino Razor po uri zmerne hoje. Kondicijsko bolje pripravljeni se lahko odpravijo na zanimivo štiriurno turo iz Tolmina skozi Tolminska korita in Tolminske Ravne. MB

 

  20.07.2017
Ohladitev v senci 300-letnih bukev 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti