Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 20.07.17

Primorski dnevnik: Tura po Kamniških Alpah | Krožna pot pod Civetto

Tura po Kamniških Alpah

V soboto, 8. Julija, se je zbrala skupina osmih tržaških planincev (na fotografiji) v Bazovici pri Kalu in se odpeljala z društvenim kombijem do Zgornjega Jezerskega. V programu smo imeli osvojitev dveh vrhov v Savinjskih Alpah in sicer Veliko Koroško Babo z 2127 nadmorske višine in Mrzlo goro 2203 m. V Ravenski Kočni smo parkirali kombi, si na hitro obuli gojzarje in si oprtali težke nahrbtnike, saj smo nameravali preživeli v visokogorju dva dni.

Za začetek je Mauro izbral lažjo pot, ki nas je v uri in pol pripeljala do Češke koče (1542 m), slednja se nahaja na manjši ravnini imenovani Spodnje Ravne. Od koče je lep razgled proti severnim stenam osrednjih Grintovcev, na drugi strani pa je lep pogled na dolino in gore okrog jezerskega. Po obveznem domačem čaju, smo se podali proti ledinam, tokrat po težji na novo urejeni poti po Žrelu. Opasali smo se z varovalnimi pasovi in si na glavo dali čelado in se drug za drugim povzpeli po ozkem žrelu , ki se konča malo pod kranjsko kočo na Ledinah.

Po daljšem počitku v osvežujoči senci macesnov pred kočo smo se v petih spustili pod ledinsko steno in začeli plezati proti Babi. Ko smo preplezali Rudijevo vertikalo in je manjkalo še trideset minut do vrha, nas je presenetila ploha. Kljub pelerinami smo bili v hipu mokri do kosti, po skalah je lila voda in nam ni ostalo drugega kot vrnitev v kočo. Le ena planinka se je okoraj- žila in sama preplezala še do vrha. Ostali štirje pa smo po strem melišču prepešačili do Savinjskega sedla. Kmalu je sonce spet posijalo in nam posušilo obleke. Skočili smo še do Ledinskega vrha in se nato spustili do kranjske koče kjer smo prespali.

Zbudili smo se že pred šesto uro, po zajtrku smo se povzpeli na Savinjsko sedlo, od koder smo zagledali cilj drugega dne: Mrzlo goro. Spustili smo se po stezi proti Okrešlju in po eni uri prišli do vznožja gore, kjer se je steza odcepila in nas po strmih travah peljala do prve grape. Tam smo se pripravili na zelo zahteven vzpon, spet smo si nadeli čelade, zavarovalni pas je bil skoraj odveč, saj od polovice poti naprej ni več varoval in je treba prosto plezati.

Mrzla gora velja za eno najbolj zahtevnih gora v Kamniško Savinjskih Alpah, še Triglav je veliko manj zahteven.

Nekaterim, ki smo bili tu prvič, se je zdela gora nepremagljiva, ko pa smo začeli plezati smo ugotovili da malo više skala ni krušljiva, da je super za oprijem in napredovanje proti vrhu je kar steklo.

Na vrhu smo občudovali Ojstrico, Planjavo, Brano in še Tursko goro ter Rinke, zadovoljni za tak podvig bi se radi še malo zadržali na vrhu, ampak zaradi napovedi popoldanskih ploh, smo kar kmalu sestopili po isti poti do vznožja in nadaljevali pot do koče na Okrešlju. Malo smo si odpočili in se še enkrat ozrli proti Ojstrici in sosednjim vršacem. Čakal nas je še spust do slapa Rinke, od koder smo se z najetim kombijem preko Avstrije pripeljal do izhodišča, v Ravensko kočo. Z zadovoljstvom smo si končno sezuli težke gojzarje in si privoščili topel obrok pri Planšarskem jezeru na Jezerskem. (nt)

Krožna pot pod Civetto

Večdnevni izlet v Dolomite, v organizaciji SPDG bo od 23. do 25. avgusta in bo namenjen odkrivanju gorskega sveta na območju Civette. Predvideni sta dve nočitvi v planinskih kočah, hoje pa bo od pet do sedem ur dnevno.
Krožno pot bodo začeli na prelazu Staulanza oziroma Palafavera in krog nadaljevali preko grebena Coldai proti jugo-vzhodu, do zavetišča Vazzoler ter se preko sedla Le sasse, med Civetto in Moiazzo spustili na vzhodni del okrog 10 kilometrov dolge skupine.

Drevi ob 20. uri bodo potek ture predstavili na srečanju na sedežu društva, Verdijev Korzo 51/int.

Goriški planinci načrtujejo v poletno- jesenski sezoni tudi večdnevni izlet na Troglav v območju Dinare (datum je vezan na razpoložljivost prenočišča), v začetku septembra pa tudi avtobusni izlet na Dobrač, ob slovesnosti, ki bo potekala ob slovenski cerkvici pod vrhom gore, na pobudo SPD Celovec.

20.07.2017
Četrtkova rubrikaPlaninski svet

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti