Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Začetni

AO Kranj - Vita Trefalt: ... alpinistični tečaj v kopni skali, ki ga organizira Komisija za alpinizem 

Od 5. do 9. julija je na Kamniškem sedlu potekal začetni alpinistični tečaj v kopni skali, ki ga organizira Komisija za alpinizem. Za začetek smo vsi stiskali pesti, da se nas bo nabralo dovolj, da se tečaj izpelje. Na koncu smo skoraj polovico tečajnikov predstavljali Kranjčani, vseh skupaj pa nas je bilo iz različnih odsekov 11 + 5 inštruktorjev.

Tabora smo se udeležili: Vid Ilijaš, Klemen Ritlop, Jošt Erzar, Vane Simič in jaz.

Od srede zvečer do nedelje smo bivali v gorski koči, ki se lahko primerja že s hotelom. Zelo urejeni prostori, prijazno osebje in vrhunska kuharija, ki pa ni bila samo na žlico.

Po dodelitvi alpinističnih inštruktorjev smo se vsak dan zapodili v smeri v Brani in Planjavi. V Brani je bilo dopoldan sonce, v Planjavi pa še senca. Vreme nam niti ni nagajalo za te vroče poletne dni. Pričakovane so bile popoldanske nevihte a smo vsak dan brez hitenja splezali vsaj eno smer, nekatere dni tudi po dve. Tako smo imeli možnost doživeti nenadno spremembo vremena v gorah a na srečo večinoma že v koči. V večernih urah smo imeli čas za analizo dneva in vtise vsakega posameznika pa tudi za ogled (polovice) filma Eiger (utrujenost je premagala), predavanje o sidriščih in varovanju, vaje iz orientacije, ter zabavni program.

Plezali smo, kot drugi v navezi, »vlakca« in samostojno ob spremljanju inštruktorjev. Popularne smeri pa so bile: X, Zgornji steber, Zajeda, Kratkohlača, Y, Kovač-Michler-Roller in druge.

Vsak je tabor doživel po svoje, s svojim inštruktorjem in soplezalcem, ter svojimi smermi. Zase lahko rečem, da sem imela dobro šolo za urjenje v hoji po šodru, za zabijanje klinov(to je res fajn tovčt J ), uporaba zatičov in iznajdbi takšnih in drugačnih sidrišč. Nasploh smo največ odnesli, ko smo plezali tečajniki sami in si vzeli cel dan časa, da smo se znajdli s terenom, ki nam je bilo ponujeno. Tekom teh nekaj dni se je vsak posameznik spoznaval kaj mu še manjka, kje napreduje ipd. in vsak na svoj način. Lahko rečem, da sem odnesla prav vse kar sem pričakovala. Super odskočna deska za samostojno in bolj samozavestno plezanje v hribih.

Preseneča me, da prijav na takšen tečaj ni bilo več, zato toplo priporočam vsem tečajnikom pa tudi tistim, ki si želijo pridobiti začetno praktično znanje za plezanje v skali, kup dobrih informacij in spoznavanje novih ljudi z enakimi interesi.
Vita    

 17.07.2017
Začetni alpinistični tečaj v kopni skali na Kamniškem sedlu
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46063

Novosti