Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Bohinju

AO Kranj: ... plezalni tabor dveh skupin mladih - reportaži 

AO Kranj, 15.07.2017: 1. skupina (2. - 7. julija 2017)

Naš tabor se je začel v nedeljo ob treh popoldne, ko so starši 19 mladih plezalcev pripeljali v kamp Danica v Bohinjsko Bistrico. Bio, Nejo, Isabelo, Najo, Kajo, Nino, Ano, dve Zali, Ajdo, Živo, Matevža, Ožbeja, Nejca, Jaka, Aleksa, Benjamina, Marka in Gabra smo tam pričakali trenerji Meta, Neža, Matevž, Dominik in Eva. Skupaj smo postavili šotore in se pripravili na šestdnevno bivanje v kampu. Ko so nas starši zapustili smo se postavili v krog in se spoznali z ostalimi udeleženci tabora. Vsak od nas je povedal svoje ime, koliko časa že pleza in kaj najraje počne poleg plezanja. Potem smo se razdelili v tri skupine, ki so si izbrale zelo zanimiva imena in sicer Plezalni kinderjajčki, Osmice in Osem mačk, devet življenj. Po kratkih predstavitvah skupin smo se igrali štafete in se preizkusili v spretnosti nošenja žogic na žilici in stožcev na glavi ter v hitrosti preskakovanja ovir in vožnje šajtrge. Do časa za spanje smo kartali in spletali zapestnice iz volne.

V ponedeljek smo vstali in se ob pol osmih odpravili na tri kroge jutranjega teka po kampu. Potem smo v krogu naredili ogrevalne vaje, tako da je vsak pokazal eno. Za zajtrk smo jedli kosmiče in kruh z namazi. Potem smo spakirali nahrbtnike in se s kolesi odpeljali v pol ure oddaljeno plezališče Bellevue, kjer smo najprej imeli predavanje o varnem plezanju, navezovanju in vozlih, ki jih plezalci uporabljamo. Potem smo plezali smeri, primerne našim zmožnostim in plezalnemu znanju. Vmes smo si za malico privoščili kruh, sir in salamo. Po plezanju smo se s kolesi odpeljali do Bohinjskega jezera, kjer smo s trampolina skakali v prijetno hladno vodo. Nato smo se s kolesi odpeljali nazaj v kamp, kjer smo pripravili »kočerjo«. Zvečer smo se igrali igre po postajah, kjer smo sledili zemljevidu in preizkušali svoje spretnosti v raznovrstnih preizkušnjah. Zmagala je ekipa »Osmice«. Ker je imela na ta dan Ajda rojstni dan smo se zvečer posladkali s sadno kupo.

Tudi v torek smo praznovali, saj se je za eno leto postaral naš trener Dominik. Po jutranji pesmi »Vse najboljše« smo dan nadaljevali z jutranjo telovadbo in zajtrkom, potem pa smo se z avtomobili odpeljali plezat v plezališče v Bohinjsko Belo. Tam smo plezali do štirih, med odmori pa smo igrali jungle speed, ki je bila najbolj priljubljena igra tabora. Po kosilu v kampu smo se kopali v Savi Bohinjki. Proti večeru smo že tradicionalno izvedli svečano prireditev »Tabor ima talent«, na kateri so otroci pokazali svoje raznovrstne spretnosti v pevskih, plesnih, akrobatskih, raperskih in športnih točkah. Tudi trenerji smo se predstavili v gledališki točki »Pepelka«. Stroga strokovna žirija v sestavi trenerjev Neže, Mete in Matevža je za zmagovalca soglasno izbrala Marka, ki nam je zarepal Nipketovi pesmi »Všeč tko k je« in »Noben me ne razume« ter za vrhunec večera tudi svojo avtorsko »Markovo pesem«. Mark je prejel tudi pokal, na katerem je bilo vklesano njegovo ime.

V sredo je bil dan plezalnega počitka, a smo kljub temu dan začeli zgodaj z jutranjim tekom in ogrevalnimi vajami. Po zajtrku smo se peš odpravili proti izviru reke Bistrice, ki je od našega kampa oddaljena približno dve uri hoda. Pot smo si krajšali s petjem in ugibanjem živali, predmetov in oseb. Ko smo prišli do izvira so se najpogumnejši okopali v njem, ostali pa smo uživali na soncu in imeli masažno delavnico. Po poti nazaj smo občudovali krasne Julijske Alpe, ponagajale pa so nam ose, ki so popikale velik del naše skupine. Po prihodu v kamp smo si za kosilo spekli palačinke in se do večera igrali različne športne in družabne igre. Hit tabora so bili tut pramenčki iz raznobarvnih vrvic in raznovrstne frizure.

V četrtek smo se po običajnih jutranjih ritualih spet odpravili plezat v plezališče Bellevue. Ker je bil dan izredno topel in sončen smo se po plezanju odpravili do jezera in se tam kopali in igrali družabne igre. Po kosilu so sledile popoldanske igre. Tokrat smo igrali igro »pošta«, cilj katere je prinesti čim več barvnih listkov v kuverte istih barv, pri tem pa jih lovijo trenerji, ki so bili v vlogi tatov. V tej igri je zmagal ekipa »8 mačk, 9 življenj«. Ker je bil zadnji večer smo bili lahko malo dlje pokonci.

Zadnji dan smo se odpravili v plezališče Pod skalco in se šli po plezanju še zadnjič okopat v jezero, od koder nas je nekoliko oblačno vreme pregnalo nazaj v kamp. Pojedli smo makarone in torto, zatem pa so kmalu prišli starši, ki so nekoliko utrujenim, a zadovoljnim otrokom, pomagali pospraviti šotore in jih odpeljali domov. Trenerji pa smo si lahko privoščili nekaj zasluženega počitka.

Zahvaljujemo se vsem pogumnim staršem, da ste nam za en teden zaupali skrb za svoje otroke. Upamo, da so z nami preživeli pester in razigran teden, ki se ga bodo še dolgo z veseljem spominjali in, da se nam bodo na plezalnem taboru pridružili tudi prihodnje leto. Vsem želimo lepe počitnice še naprej!

Eva Flajnik  


AO Kranj, 15.07.2017:  2. skupina (9. - 14. julija 2017)

PRVI DAN, nedelja

Prvi dan smo v lepem sončnem vremenu najprej postavili šotore in se razpakirali. Potem smo se spoznali, se razdelili po skupinah in imeli predstavitev skupin. Pozneje smo si dan popestrili s plavanjem v sotočju Save Bohinjke in Bistrice ob kampu, balinčkanjem in igranjem velikih iger, kjer smo vadili vozle, vpenjanje in prepenjanje kompletov. Za večerjo smo pojedli polento, nato pa šli spat.

DRUGI DAN, ponedeljek

Drugi dan smo se zbudili, opravili jutranji tek in telovadbo, pojedli zajtrk in se počasi s kolesi odpravili v plezališče Bellevue. Tam je vsak odplezal pet smeri ali več, vmes pa smo še pomalicali. Nato smo se s kolesi še zapeljali do Bohinjskega jezera, kjer smo se kopali, kartali, sladkali ter uživali ob jezeru. Vsi lačni smo se vrnili v kamp, kjer smo si privoščili makarone in tuno. Pred spanjem smo se šli še igro pošta, pri kateri smo morali najti nabiralnike in notri dati isto barvne listke, pri tem pa so nas kot oviro lovili trenerji.

TRETJI DAN, torek

Tretji dan smo se po teku in zajtrku z avti odpravili v Bohinjsko Belo, kjer smo najprej uživali v soncu, potem pa nas je ujel dež, zaradi katerega smo imeli pravo akcijo. Srečno smo prispeli v kamp, kjer smo se potem družili, zvečer pa smo imeli Tabor ima talent. Tevž in brata Požek so izvajali akrobacije, ki so gledalcem vzele dih. Nace se je predstavil z neverjetnim humorjem in pokanjem šal, ob katerih smo se vsi do solz nasmejali. Mojca in Ema sta navdušili publiko s prelepim glasom, ki sta ga uporabili pri petju pesmi Zemlja pleše. Prav tako je navdušila Ajda, ki je odpela pesem Nisem več s tabo. Jaša, Jan, Filip in Maj so dramatično uprizorili osnove izvajanja prve pomoči. Vrhunec večera pa je bil Lovro z repanjem Nipketove pesmi Noben me ne razume. Njegova točka je žirijo tako navdušila, da je osvojil naziv zmagovalca in si prisvojil pokal. Šli smo spat polni navdiha.

ČETRTI DAN, sreda

Četrti dan smo vstali malo pozneje, saj smo imeli dan za počitek, čeprav nismo veliko počivali, ampak bili kar aktivni. Šli smo na pohod do izvira Bistrice. Tam smo uživali ob prelepem slapu, ležali na soncu, se masirali in raziskovali naravo, nekateri pogumneži pa so se tudi kopali v ledeno mrzli vodi. Ko smo prišli nazaj smo si skuhali kosilo, nato pa se kopali v sotočju. Čas smo si krajšali s štafetnimi igrami in igro med dvema ognjema. Spat smo šli utrujeni.

PETI DAN, četrtek

Peti dan smo se zjutraj s kolesi odpravili proti plezališču Bellevue, kjer smo tokrat plezali na drugem predelu, kot drugi dan. Še preden pa smo se začeli pripravljati na odhod, pa nas je ujel dež. Hitro smo spakirali in počakali da je dež malo ponehal, potem pa se zapeljali najprej do trgovine, kjer smo si privoščili sladoled, nato pa še do jezera in se kopali v dežju. Ko smo se vračali je dež ponehal. Za kosilo smo imeli palačinke, narejene izpod spretnih rok našega slavnega kuharja Dominika ob pomoči Jana in Maja. Po kosilu smo tokrat otroci pripravili igre trenerjem. Igre so bile zabavne, naporne in hitre. Zvečer smo šli spat malo pozneje.

ŠESTI DAN, petek

Šesti dan zaradi dežja nismo imeli jutranjega teka in telovadbe, in smo iz tega razloga tudi malo dalj pospali ter nismo šli plezat. Pojedli smo zajtrk in se šli razne družabne igre in igre s kartami, delali zapestnice in se še vrnili v Bellevue, kjer smo pozabili nekatere komplete, katerih prejšnji dan nismo mogli izpeti zaradi premočnega dežja. Za kosilo smo pojedli makarone. Bil je dan za odhod, zato smo zaceli pospravljati. Počasi so že zaceli prihajati starši, ki so še pomagali pri pospravljanju šotorov, nato pa smo odšli domov.

Na taboru smo bili kot otroci Ajda, Tevž, Nejc in Luka, Mojca, Ema, Lovro, Nace, Jan, Maj, Jaša in Filip, Žiga in Kora pa sta nas zapustila že na začetku. Bili smo pod nadzorom trenerjev Eve, Dominika, Neže in Tima. Imeli smo se zelo fino in se že veselimo naslednjega tabora.
Ajda Zajec  

...07.2017
 


Reportaža plezalnega tabora v Bohinju -1. skupina (2.7.-7.7. 2017)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Reportaža plezalnega tabora v Bohinju -2. skupina (9. 7. – 14. 7. 2017)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti