Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Z Nanosa na Triglav

Valter Likar: Tudi letos smo pohod, kateri je že 13. opravili pod okriljem veteranskih organizacij območnih združenj 

... OZVVS in OZZV NOB Ajdovščina-Vipavaveč kot z odliko. Od 13 prijavljenih nas je pohod uspešno zaključilo enajst.

Pohod, katerega vsako leto vodimo pod geslom: »Po poteh spomina in opomina vojn iz leta 1941-45 in 1991«, smo pričeli v ponedeljek, 3. julija, izpred obeležij vojn ob Vojkovi koči na Nanosu.
Slavnostno so nas nagovorili predsednik OZZV NOB Ajdovščina-Vipava Božo Novak, predsednik OZVVS Ajdovščina-Vipava Ivan Marc, ter predsednica društva TIGR Zgornje vipavske doline Sonja Groznik.

Pot nas je vodila najprej preko Nanoške planote v Vipavsko dolino do Iztokove koče pod Golaki.
Naslednji dan skozi Trnovski gozd, Čepovansko dolino, Tolminskih korit pa vse tja do planine v Pologu, k izviru reke Tolminke.
Tretji preko Bogatina do koče na Komni. Od tu smo nadaljevali po Dolini triglavskih jezer čez Hribarice na Dolič.
V petek je sledil še vzpon preko Triglavskih podov na vrh Triglava.
Kot posebnost na tem pohodu bi omenil najprej, da je bil letošnji pohod med težjimi do sedaj, saj nas je pestila huda pripeka.

Prav tako smo zaradi določenih sprememb lokacij prenočevanja v prvem dnevu opravili nekaj več kilometrov poti. Namesto prenočitve na Predmeji smo to storili v zavetju Iztokove koče pod Golaki in njegovih zares prijetnih oskrbnikov. Tako smo prehodili prvi dan 46 dolžinskih in višinskih kilometrov.
Pod večer nas je v spremstvu podpolkovnika Slovenske vojske Emila Velikonja iz Predmeje obiskal nekdanji pripadnik SV Miran Stanovnik –»puščavski lisjak.«

V drugem dnevu je bila podobna sprememba in ta dan je bil najdaljši, kar 52 kilometrov dolga pot. Namesto cilja pri Tolminskih koritih smo jo mahnili kar do Izvira reke Tolminke in bližnje lovske koče.

Tako kot vsako leto se pohodniki na Komni združimo s pohodniki iz OZVVS Radovljica, kjer skupaj nadaljujemo po zadani poti. Med pohodom iz doma na Komni nam je ves čas sledil in se nam kasneje na Doliču pridružil pohodnik iz Poljske. Izjemen in pogumen fantič, saj si je zadal prehoditi Evropsko pešpot »Via Alpina« (pot s štartom v Trstu, preko naših Alp, Italije in Francije s ciljem v Monacu).

Na vrh naše domovine Triglav, smo skupaj (z Radovljičani in Poljakom) v prelepem in vročem jutru stopili v petek, 7. julij, ob natanko 9.25. Zaključek pohoda pa smo zaokrožili med več tisočero množico pohodnikov in obiskovalcev zaključne prireditve na Pokljuki (Rudno Polje) v soboto, 8. julija, ob 13. uri!
Veseli, vendar vidno utrujeni in s težkimi nogami smo se vrnili v Vipavsko dolino isti dan okrog 18. ure.

Tako kot vsako leto, smo tudi letos prisostvovali na zaključni osrednji proslavi na Pokljuki, katero je zaznamovala kar trojna obletnica: 72 let zmage nad nacizmom in fašizmom, 32 let spominskih pohodov v spomin pristopa treh partizanskih patrulj leta 1944 na Triglav, ter 26. obletnica samostojne Slovenije.

Vodja pohoda Nanos–Triglav  
Valter Likar  

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46062

Novosti