Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinska knjižica je digitalna

Primorske novice - Saša Dragoš: Planinc je aplikacija za androidne mobilne naprave, s katerimi pohodniki in gorniki vpišejo osvojene vrhove.

Vsebuje 280 vrhov hribov in gora, med njimi vse s slovenske planinske transverzale. Avtorji, trije mladi idrijski startupovci, na pobudo planincev hitro dodajajo nove vrhove, brezstično vpisovanje in izzive za planince.

IDRIJA ► Spomladi so podjetnik Žan Menart, računalniški programer Blaž Carli in urbani sociolog Matevž Straus spodbudili startup večere. Ob predstavitvi na trgu že potrjenih podjetnih pobud mladih so iskali nove.

Rodil se je Planinc. Gre za aplikacijo za beleženje vrhov, ki je hitro osvojila planince. Avtorji ji načrtujejo dodati še vrsto informacij, pridobiti trgovce s planinsko opremo in prek nagrajevanja gornike spodbuditi k osvajanju vrhov. Z njo želijo prodreti tudi na tuje trge.

“Čaka nas še veliko dela, ugodni odzivi nas spodbujajo. Zadovoljni so tudi oskrbniki koč, saj se je v nekaterih obisk zaradi preverjanja delovanja naše aplikacije in izzivov povečal.”

Na svetovnem se je že ustalila v množico jezikov prevedena mobilna aplikacija Smart Optometry. Razvil jo je idrijski optometrist Matic Vogrič s pomočjo programerja Matica Ozebka in Menarta, ki vodi mlado startu up podjetje.

Očesni strokovnjaki s pomočjo aplikacije brez kupa potrebne opreme opravijo celovit pregled oči. Koncern Kolektor, ki je v ekipi prepoznal potencial prihodnosti, jo je podprl z namenskim skladom. Ker aplikacijo uporablja že približno 10.000 specialistov za oči na vseh celinah in ekipa pospešeno razvija terapijske programe, si družba obeta, da bo kmalu zaplavala v finančno stabilne tokove.

Vpisi se širijo hitreje, kot so pričakovali

Planinc je v začetni fazi razvoja, a je že kot nadomestek planinske knjižnice osvojil gornike. “S Planincem, ki ga je na pametne naprave lahko namestiti z istoimenske spletne strani, se je mogoče vpisati na 280 vrhovih. Začeli smo aprila in takoj dočakali več sto vpisov. Vpisi se širijo hitreje, kot smo pričakovali,” je zadovoljen avtor Blaž Carli. Skupaj z njim sta aplikacijo domislila Tin Skok in Primož Makselj.

Skupaj jo nameravajo širiti s koristnimi informacijami, od napotkov za ravnanje ob nesrečah v gorah, prek standardiziranega klica na nujno pomoč 112, do promoviranja planinskih koč in trgovcev s planinsko opremo.

Že sedaj je na voljo nekaj izzivov, ki za največ osvojenih višinskih metrov prinašajo nagrade. S pomočjo razvojne agencije ICRA so uspeli na zagonskem razpisu in tudi oni upajo na sodelovanje Kolektorja.

“Naš cilj je pokriti vse vrhove v Sloveniji”

Vpis je preprost. Po registraciji se na telefonu prikažejo najbližje lokacije. Če ste na cilju, izbereta GPS prijavo ali prepis šestmestne kode. Najbolj preprost je brezstični prislon mobilnika k namenski nalepki NFC.

Aplikacija ne dopušča goljufanja, saj lokacijo preveri. “Sedanjim 280 točkam v aplikacijo takoj dodamo želeno novo točko. Trenutno imamo nameščenih 42 brezstičnih nalepk, a je naš cilj pokriti vse vrhove v Sloveniji. Ker se je za namestitev nalepke treba na vse povzpeti, nam pri tem pomagajo ambasadorji, ki so zadovoljni z našo aplikaciji,” je povedal Carli.

S signalom v naših gorah ni težav, saj so doslej naleteli le na dva vrha brez njega. Aplikacija planince spodbuja k delitvi osvojenih vrhov, z nagradami pa tudi k pogostejšemu osvajanju vrhov. “Čaka nas še veliko dela, ugodni odzivi nas spodbujajo. Zadovoljni so tudi oskrbniki koč, saj se je v nekaterih obisk zaradi preverjanja delovanja naše aplikacije in izzivov povečal,” si Carli obeta še zvečanje odziva.

Aplikacija, tudi v angleškem jeziku, je razvita za androidne mobilne naprave, a ji bodo dodali tudi iOS tehnologijo za Applove naprave. Smart Optometry že deluje na obeh.

SAŠA DRAGOŠ  

 

  13.07.2017

 

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti