Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Hoteli očistiti pot

Dnevnik - Miran Šubic:  ... v Malo Pišnico, zdaj jim grozi kazen od 500 do 3000 evrov

Župan Kranjske Gore Janez Hrovat je sredi aprila na družbenem omrežju povabil k čistilni akciji v Mali Pišnici, do katere je pot zaprta že od leta 1994. Tja so prišli tudi nadzorniki Triglavskega narodnega parka in župan naj bi enega odrinil, zato je ovaden. Zdaj so šokirani prostovoljci prejeli obvestila o prekrških, ki jih lahko stanejo od 500 do 3000 evrov.

Med Kranjskogorci je završalo: poštarji nosijo posameznikom na dom obvestila o prekrških, ki naj bi jih zagrešili sredi aprila. Takrat je kranjskogorski župan Janez Hrovat na družbenem omrežju in svoji spletni strani povabil prostovoljce, da pridejo pomagat urejat pot v Malo Pišnico. Slednja je sicer zaprta od leta 1994, tako je odredil javni zavod Triglavski narodni park. Hoja po njej naj bi bila smrtno nevarna, gre pa za varovano območje parka. Na kraj nesojene prostovoljske akcije so prišli tudi nadzorniki parka, prišlo naj bi do prerivanja.

Po pričevanju nadzornikov parka naj bi kranjskogorski župan Janez Horvat odrinil enega od nadzornikov, zato so ga kazensko ovadili. Župan že od začetka zanika sleherni tak incident. Medtem ko je v njegovem primeru na vrsti sodišče, da presodi o kaznivem dejanju zoper uradno osebo oziroma nadzornika parka, je sedaj očitno ukrepal tudi zavod Triglavski narodni park in udeležence obvešča o prekrških ter jih poziva, da se o njih izjasnijo. Ker je bila na kraj dogajanja aprila poklicana tudi policija, je slednja opravila identifikacijski postopek pri tistih, ki pri sebi niso imeli osebnega dokumenta oziroma pri katerih nadzornikom ni uspelo ugotoviti identitete.

Kazni od 500 do 3000 evrov?

Da so ukrepali, so potrdili tudi v Triglavskem narodnem parku in pojasnili, da so obvestila o prekršku poslali na 18 naslovov ljudi, ki so bili udeleženci akcije v aprilu. Ker naj bi kršili 64. člen zakona o Triglavskem narodnem parku, jim grozi globa v višini od 500 do 3000 evrov. Obenem so prejeli tudi ustrezen poduk, da se o prekrških lahko izjasnijo v petih dneh od prejema obvestila. Mnogi prostovoljci so na kraj prišli povsem spontano, nekateri niso niti poznali dejanskega stanja, eni so imeli orodje, drugi le pridne roke. Zdaj bi prostovoljska akcija lahko zanje pomenila hud udarec po žepih.

»Tudi sama sem bila na prizorišču in ni bilo nobene težave s tem, kdo sem, ker me nadzorniki poznajo. Če bom kaznovana, ker sem imela osebno izkaznico v avtu v bližini, prav. Vse drugo pa je napenjanje mišic Triglavskega narodnega parka zoper ljudi, ki so le hoteli pomagati oziroma spremeniti tragično dejstvo, da ob vstopu v sotesko stoji tabla od leta 1994 in se ni nič spremenilo. Sama opravim okoli 300 ur prostovoljne skrbi za naše okolje na leto, pa naj gre za odvržene smeti v parku ali zunaj njega. Ljudje v tem okolju smo odločeni, da se mora spremeniti režim nekaterih točk, kot je kopališče v Jasni ali tudi Mala Pišnica, kjer se razen prepovedi ni zgodilo nič. Turistični delavci pa neprestano dobivamo pošto in ustne pripombe turistov tudi o problemu dostopa v Malo Pišnico,« je dejala ena od udeleženk akcije Klavdija Gomboc, predsednica Turističnega društva Kranjska Gora.

Incident aprila, mnenje junija

Da so stvari res marsikdaj obrnjene na glavo, dokazuje tudi, da je Triglavski narodni park mnenje, ki so ga podali na podlagi vloge občine Kranjska Gora, posredoval šele 16. junija oziroma dva meseca po incidentu v Mali Pišnici, v katerem naj bi bil eden od nadzornikov po prerivanju z županom tudi lažje poškodovan. Glede nameravane akcije čiščenja poti pa so se predstavniki Triglavskega narodnega parka in občine pogovarjali, še preden je župan na svoji strani pozval prostovoljce.

V zavodu so izdali negativno mnenje do načrtovanih posegov v Mali Pišnici iz številnih razlogov. Tako naj bi – na primer – sprememba zdaj lovske poti v turistično potencialno ogrozila razvoj mirnih območij in negativno vplivala na zimovališče gamsov. Obenem bi tako povečan obisk lahko škodil koreninskemu sistemu najstarejšega macesna, ki stoji v Mali Pišnici, ki je naravovarstveno najpomembnejše območje v Triglavskem narodnem parku.

V Kranjski Gori opozarjajo na slabo odzivnost javnega zavoda, saj so nanj naslavljali številne pobude, da se dostop v Malo Pišnico ustrezno uredi. K prostovoljni akciji naj bi domačine spodbudila prav neodzivnost Triglavskega narodnega parka, zato so še toliko bolj ogorčeni nad njihovim sedanjim ravnanjem in ne morejo »verjeti, da nas bodo zdaj oglobili zato, ker smo končno hoteli nekaj storiti v okolju, kjer živimo«. Podatek, da je lovska pot v Malo Pišnico uradno zaprta od leta 1994 in da državni zavod ni storil ničesar, da bi se to spremenilo, potrjuje njihovo prepričanje, pravijo.

Pot bi odprli samo za vodene izlete

»Če hočemo v Kranjski Gori razvijati pohodništvo in kolesarstvo kot paradna konja poletnega turizma, potrebujemo ustrezno infrastrukturo,« je jasen direktor Turizma Kranjska Gora Blaž Veber. »Smiselno je, da se pot v Malo Pišnico uredi.« A z glavo skozi zid pri tem ne želijo iti: »Spoštujemo naravovarstvena mnenja, katerih posledica je tudi pobuda, da se vstop v Malo Pišnico omeji zgolj na vodene in plačljive ture. Tako bi območju zagotovili mir in varovanje, ki ga potrebuje,« dodaja Veber. pe

11.07.2017 19.30
Hoteli očistiti pot v Malo Pišnico, zdaj jim grozi kazen od 500 do 3000 evrov

Pot v Malo Pišnico je Triglavski narodni park zaprl že leta 1994.

2 komentarjev na članku "Hoteli očistiti pot"

Rok Kovač,

TNP ju bi bilo treba izpisati globo, ker Pišnice v triindvajsetih letih niso mogli sanirati in so jo prepustili propadanju ter s tem onemogočili obisk te prelepe zaprte doline.

Namesto, da se z avti prevažajo po dolinah in globijo turiste, bi raje zavihali rokave za narodov blagor.


Miha Horvat,

Ali je pot zaprta od 1994 ali je od takrat samo nevzdrževana in se odsvetuje gibanje po njej?

Poročilo z lepimi fotografijami o vodenem izletu skozi Mali Pišnici izpod peresa zaposlenega na TNP: http://aleszdesar.si/mala-pisnica/. V članku je omenjeno: "Mala Pišnica je raj za tamkaj živeče rastlinske in živalske vrste, zatorej bodimo spoštljivi in se tja ne odpravljajmo iskat novodobnih izzivov o osvojitvi nekega cilja, vrha, itd. V tej sicer na videz lahko dostopni dolini se odvijajo procesi, ki jih je človek s svojo stalno aktivno prisotnostjo v naravi že skoraj pozabil. Zato je torej dolina priložnost, da se zopet nekaj naučimo in pustimo naravi, da zadiha brez človeškega pridiha."

Zakaj je dovoljeno Jupitru in zakaj ne tudi volu? Če TNP objavi tako priporočilo, zakaj se TNP-ju tega ni potrebno držati? Saj vprašanj je ogromno, posebej glede neukrepanja TNP v primerih, ki so mnogo hujši kot omenjeno popravilo poti. Najenostavneje je pač ukrepati tam, kjer je najlaže, ostalo pa se pomete pod preprogo.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti