Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Janja zmagovalka

13.07.2017 23:05
Janja Garnbret zmagovalka Chamonixa, Mia Krampl do uspeha kariere


G-L, 13.07.2017: Dve od štirih - Janja 1. in Mia 7. 
  Rezultati: kvalifikacije > polfinale > finale: moški | ženske


Janja in Mia (foto Luka Fonda)


Mia Krampl (foto Luka Fonda)


Primorske novice, 14.07.2017

Večer, 13.07.2017

četrtek, 13. julij 2017, ob 23:10, Franci Savenc, ogledov: 491

PZS - Manca Čujež: ... Chamonixa, Mia do uspeha kariere

V velikem slogu, z doseženimi vrhovi vseh tekmovalnih smeri, je chamoniško zmago ubranila Janja Garnbret (Šaleški AO) in tako tudi na drugi tekmi svetovnega pokala 2017 v težavnosti stopila na najvišjo stopničko, le pet dni potem, ko je slavila v Villarsu.
Prvič v karieri je v finalu nastopila (bila je 7.) tudi dve leti mlajša Mia Krampl (AO Kranj), ki je sicer v mladinski konkurenci lani v težavnosti osvojila srebro na svetovnem in bron na evropskem prvenstvu, oboje v kategoriji kadetinj. Zmagovalni oder sta dopolnili Južnokorejka Jain Kim in Belgijka Anak Verhoeven, prav tako obe z vrhom finalne smeri, medtem ko se je v polfinalu z njim lahko pohvalila le Garnbretova.

Finale se je zaradi napake izmuznil izkušeni Mini Markovič (ŠPK Plus), ki je tekmo sklenila na 13. mestu. "Na dokaj ključnem delu sem naredila napako, ki me je stala čisto preveč, moči in vzdržljivosti sem prepričana, da je bilo še dovolj za nadaljevanje. Včasih je med zadržanim oprimkom in tem, da nadaljuješ bistveno višje ali pa na gibu pristaneš v zraku, res tanka meja. Zadnjič v finalu je bilo takih trenutkov kar nekaj, danes žal ne. Po dvojnih zaporednih stopničkah in dobrih predstavah v finalih sem tokrat ostala brez njega," je bila razočarana Sežančanka, ki je ta mesec že osvojila naslov evropske podprvakinje in vpisala prvo drugo mesto v letošnjem svetovnem pokalu, oboje v svoji paradni disciplini težavnosti. Le mesto za Markovičevo se je s sicer isto polfinalno višino uvrstila četrta slovenska finalistka Vita Lukan (ŠPO Radovljica), poleg Kramplove prav tako letos novinka na največjih članskih tekmovanjih.

Garnbretova je lani na chamoniškem vrhu stala s svojim izbrancem Domnom Škoficem (ŠPO Radovljica), ko sta skupaj vpisala zgodovinsko prvo slovensko dvojno zmago, tokrat pa je Radovljičan obtičal v polfinalu. "Razočaran sem bil, da sem naredil napako in se mi zaradi tega ni uspelo uvrstiti v finale. Zdaj ko je moški finale mimo in sem videl, kaj se je zgodilo, sem dejansko popolnoma pomirjen, saj nimam želje plezati finala, lažjega od kvalifikaciji. Da do vrha spleza polovica finalistov, nikakor ni dobro za šport. Nepoznavalcem ves čas pojasnujem, da tekmujem v disciplini, kjer zmaga tisti, ki pride najvišje. Kot kaže, se motim jaz," je Škofic komentiral moški finale, v katerem so kar štirje tekmovalci dosegli vrh smeri. Zmage se je premierno veselil Italijan Marcello Bombardi, drugi in tretji sta bila Japonca Keiichiro Korenaga in Yuki Hada.
V Franciji sta nastopila še Martin Bergant in Milan Preskar (oba PK Škofja Loka), ki sta zasedla 27. oz. 48. mesto.

Naslednja postojanka svetovnega pokala v težavnosti je 28. in 29. avgusta v Brianconu, med 21. in 23. junijem pa bo najuspešnejša slovenska trojica - Garnbretova, Markovičeva in Škofic - nastopila na svetovnih igrah v Vroclavu na Poljskem.

Manca Čujež
Vir: PZS.si 

Oznake: PLE
eXTReMe Tracker