Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Družinsko plezanje

Delo - Blaž Močnik: ... nad kaninskimi prepadi = ... prvi korak do »dežele ferat«
Primorske novice: ... ferato ponujajo tudi v Logu pod Mangrtom 

Smučišče Kanin ima v svoji poletni ponudbi odslej zavarovano plezalno pot. Ta je prvi korak na poti do »dežele ferat«.

Smučišče Kanin ima v svoji poletni ponudbi odslej zavarovano plezalno pot, ki je hkrati prva tovrstna družinska pot v Sloveniji. Kaninsko pogorje ponuja še nešteto možnosti za tovrstne poti vseh zahtevnosti.

Od zadnjega konca tedna je obisk Kanina še privlačnejši za obiskovalce, ki se te dni z zanimanjem podajajo v hladnejši svet nad 2200 metri. Več sto se jih prepelje s krožnokabinsko žičnico, največ prejšnji teden, skorajda 500. Doslej je bila zgornja postaja žičnice izhodišče za pohodnike in ljubitelje razgledov, nova ferata pa je dodana vrednost tudi v slovenskem merilu.

Za starejše od deset let

Naložba upravljavca smučišča Sončni Kanin je zahtevala 20.000 evrov, s tem denarjem pa so speljali 740-metrsko pot na grebenu izjemno razglednega vrha Prestreljenik. Od tega je 510 metrov poti povsem zavarovane z jeklenico. Dostop je preprost: od zgornje postaje krožnokabinske žičnice do vmesne postaje sedežnice Sedlo je ravno prav za desetminutno ogrevanje nog, sicer pa te dni obratuje tudi žičnica. Od Sedla se pot preusmeri na planinsko pot, kjer se po kratkem vzponu odločimo, ali gremo naprej po planinski poti do vrha na skoraj 2500 metrih ali pa zavijemo na zavarovano pot.

Na videz prepadnega začetka se ni treba ustrašiti. Le opremo, ki poleg primerne obutve zahteva plezalni pas, samovarovalni komplet in kakopak čelado, si je treba nadeti. Na Kaninu jo izposojajo za deset evrov, z najemom vodnika pa sledi še klasično uvajanje. »Ferato smo naredili z namenom, da bo dostopna čim več ljudem. Obiskujejo jo lahko otroci od desetega leta starosti, saj je ocenjena z lahko težavnostjo. Gre za prečenje z majhno višinsko razliko v primerjavi z zahtevnejšimi feratami,« je pojasnil vodja smučišča in projektant ferate Prestreljenik Franci Hosnar, ki je projekt izvedel v sodelovanju z Damjanom Sovdatom.

Tovrstni obisk Prestreljenika ne bo zahteval veliko časa, saj lahko krožno pot končate že v dobri uri, z vodnikom pa v dveh. »Za obisk ferate ni treba biti izkušen gornik. Vabimo predvsem tiste, ki bi se radi preizkusili v visokogorju, ker niso vajeni alpskega sveta. Prav ti bodo imeli od obiska največ, ko bodo spoznali kraški svet, videli fosile, alpske rože, kozoroge in gamse,« je pojasnil. Na Prestreljeniku je kaj videti, saj se razgled razteza vse od Triglava do Jadranskega morja v Tržaškem zalivu. Tik pod Prestreljeniškim oknom se zavarovana pot priključi planinski, od koder se spustimo na izhodišče na D postaji.

Prvi korak in želje

Sicer je poleg finančnega vložka zavarovana plezalna pot zahtevala še 600 delovnih ur človeškega napora, saj je bilo treba na visokogorskem kraškem svetu razpeti za pol tone jeklenice z nosilnostjo kar 18 ton, več kot 200 kilogramov sider in drugih pritrdilnih elementov. Kaninsko pogorje ponuja še nešteto možnosti, kjer je mogoče izpeljati zavarovane plezalne poti. »Imamo veliko projektov, toda vedno nas ustavi pomanjkanje denarja. Lahko rečemo, da bo tukaj nekoč dežela ferat. Zdaj je prvi korak narejen. Naša naloga je, da privabimo čim več ljudi, organiziramo vodene ture, potem pa lahko naredimo še kakšen korak naprej,« je prepričan Hosnar.

Na žalost je prvi resnejši načrt za kaninsko ferato čez Mali Skedenj ob C postaji padel v vodo, ko ni dobil podpore na evropskem čezmejnem razpisu. Lokalna turistična organizacija je namreč kandidirala s skoraj 1,5 milijona evrov vrednim projektom, ki je poleg atraktivne in precej bolj zahtevne ferate vključeval še naravoslovne učne poti, gorskokolesarsko povezavo Bovca in Nevejskega sedla čez Kanin ter spoznavanje edinstvenega kaninskega podzemlja.
Slovenija ima kar nekaj zavarovanih plezalnih poti, a od teh ni prav veliko zelo zahtevnih. Nazadnje je zelo uspešno zaživela ferata nad Mojstrano, Gonžarjeva peč v Vinski Gori pri Velenju je naša prva sodobna ferata, Gradiška tura nad Vipavo je dober zgled zunaj gora, ferati pa najdemo še pod Češko kočo na Jezerskem in Zelenici.

Hudič je treščil v ostenje

Vstopno mesto ferate Prestreljenik je tik nad Sedlom na 2283 metrih nadmorske višine in se dvigne do 2391 metrov nad morjem. Prestreljeniško okno je pika na i tamkajšnjih naravnih znamenitosti. Ena izmed teorij, ki jo geologi še proučujejo, pravi, da je velika luknja v steni med Slovenijo in Italijo nastala zaradi stave svete Marije in hudiča, ki sta se srečala v Trbižu in sklenila skupaj potovati do Stare Gore v Benečiji. Ker se nista mogla dogovoriti, katera pot je krajša, sta nato stavila, kdo bo prej na cilju. Marija je po dolinah jahala na osličku, hudič pa je odbrzel prek hribov, a je bil Kanin tudi zanj previsok. Treščil je vanj in naredil veliko luknjo, nato pa jo mahnil čez Stol, Mijo in Matajur do Stare Gore. Marija ga je tam že čakala ter ga vklenila in zaprla, ker je izgubil stavo.

13.07.2017 08:00
Družinsko plezanje nad kaninskimi prepadi


Franci Hosnar. Foto: Blaž Močnik/Delo


V ozadju Triglav. Foto: Blaž Močnik/Delo


Ferata vodi do Prestreljeniškega okna. Foto: Blaž Močnik/Delo


Primorske novice, 14.07.2017

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti