Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Spet usodni

Dnevnik: ... Nanga Parbat
Friko:
Mazeno greben na Nanga Parbat veliki načrt letošnjega poletja

Reševalci so s helikopterjem dvakrat natančno preiskali območje, na katerem so zaznali zadnji signal Zerainovega sledilnika GPS (na 6300 metrih nadmorske višine) in videli le plazovino. Galván in Zerain sta bila priznana alpinista, prvi s sedmimi osvojenimi osemtisočaki, drugi z desetimi, vse vzpone, vključno s tistim na Everest, sta opravila brez dodatnega kisika.
Z 11-kilometrskim grebenom Mazeno sta leta 2012 kot doslej edina v 18 dneh epskega plezanja opravila Britanca Sandy Allan in Rick Allen.


Friko, 23.06.2017:
Mazeno greben na Nanga Parbat veliki načrt letošnjega poletja

V poletnih mesecih se alpinistično dogajanje iz visokih gor nepalske Himalaje prestavi v indijski del ter v gore Karakoruma.

Tudi letos je predvsem pod tamkajšnjimi osemtisočaki že večina plezalcev od katerih jih ima nekaj zelo zanimive plezalne in smučarske načrte.

Tokrat se bomo posvetili načrtu Španca (Baska) Alberta Zeraina in Argentinca Mariana Galvana, katerih želja je preplezati famozni Mazeno greben na Nanga Parbat. Po najnovejših informacijah sta alpinista že začela s poskusom in se nahajata na višini cca. 5600 metrov.

Mazeno greben sta prva in edina preplezala Britanca Sandy Allan (ob vzponu star 55 let) in Rick Allen (ob vzponu star 57 let) leta 2012, njun vzpon velja za enega največjih himalajskih podvigov vseh časov. V času vzpona je bil Mazeno najbolj vroč alpinistični problem v gorah višjih od 8000 metrov. Prva plezalca sta za uspešno prečenje 11 kilometrskega grebena, vzpon na vrh ter povratek v bazo potrebovala neverjetnih 18 dni neprekinjenega plezanja v glavnem nad 7000 metrov višine.

12.07.2017
Spet usodni Nanga Parbat


G-L: "Dnevnik" <> Dnevnik/Planinstvo

 

3 komentarjev na članku "Spet usodni"

Tone Škarja,

... in, če se ne motim, za to resnično veliko dejanje nista dobila zlatega cepina. Če je drugače, me popravite. Je pa še nekaj velikih problemov, ki še niso rešeni.


Tone Škarja,

Res je; 5 minut po oddaji pripombe me je popravil Mark Prezelj. Dobila sta 1/6 cepina - podelili so jih 6, kar vsem. Najslabša žirija doslej!


Bojan Žolnir,

Sta dobila cepin leta 2013 ... https://sl.wikipedia.org/wiki/Zlati_cepin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti