Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Karničar

opustil življenske sanje - zmagale so bolečine
Večer Dnevnik  Delo

Alpinist in ekstremni smučar Davo Karničar ne bo plezal, niti smučal z druge najvišje gore na svetu, K2. Razlog za opustitev življenjskih sanj so bolečine v hrbtu, ki Jezerjanu onemogočajo varno smučanje, in neprimerne razmere na gori.

Po poročanju POP TV je Davo Karničar pri smučanju s T1 na višini 6000 metrov v bazni tabor ugotovil, da mu lažja poškodba hrbta, ki jo je staknil že na začetku odprave, ne omogoča aktivnega razbremenjevanja pri zavojih na strmini, druga najvišja gora na svetu, ki je v preteklosti že terjala krvav davek, pa ne priznava improvizacije in polovičarstva.

Že leta 2015 je v intervjuju za Sportal izjavil: Lahko dvomim o vsem, le o sebi ne. Smučanje s K2 bo moralo počakati.

Drugi dejavnik, ki je pretehtal v prid odločitvi, da najboljši slovenski alpinistični smučar prekine odpravo in se brez zgodovinskega skalpa vrača domov, je tudi dejstvo, da je ključni prehod v južni steni kopen in da se K2 ne bi dalo presmučati brez snemanja smuči, tako kot si je 54-letni Karničar želel.

To je bila verjetno njegova zadnja priložnost, da uresniči svoje dolgoletne smučarske sanje, ki bi se zapisale v alpinistično zgodovino. Za vpis vanjo je poskrbel že leta 2000, ko je postal prvi človek na svetu, ki je neprekinjeno smučal z najvišje gore na svetu, 8848 metrov visokega Everesta.


Delo, 06.07.2017: Davo Karnilčar odpovedal podvig na K2

Poškodba hrbta in neprimerne razmere na gori mu ne omogočajo, da bi izpeljal svoj življenjski projekt.

Ljubljana - Slovenski alpinist in ekstremni alpski smučar Davo Karničar, ki se je 14. junija odpravil proti Pakistanu, kjer naj bi se v sredini julija podal na vrh himalajskega osemtisočaka K2, z vrha katerega je nameraval kot prvi Zemljan sestopiti s smučmi, kar doslej ni uspelo še nikomur, je ta podvig odpovedal.

Poškodba hrbta in neprimerne razmere na gori, kot je poročala Pop TV, mu ne omogočajo, da bi izpeljal svoj življenjski projekt. Davo Karničar je to ugotovil pri smučanju s T1 na višini 6000 metrov v bazni tabor. Lažjo poškodbo hrbta je staknil že na začetku odprave, kar mu ni omogočalo aktivnega razbremenjevanja pri zavojih na strmini, K2 pa je po Karničarjevih besedah prezahteven za improvizacijo in polovičarstvo.

Štiriinpetdesetletni vrhunski alpinist doma z Jezerskega je kot prvi človek smučal z najvišjega vrha sveta, Mount Everesta. Od tega podviga je že 17 let. Leta 1995 je z bratom Drejcem prvi smučal z vrha Anapurne. Tokrat je skušal smučati neprekinjeno z vrha druge najvišje gora na Zemlji, ki se pne 8611 metrov visoko nad gladino morja. Neprekinjeno smučanje pomeni, da bi Karničar smučal brez snemanja smuči in brez spuščanja ob vrvi.

Karničar, ki je presmučal tudi vrhove vseh sedmih celin, se je nameraval projekta SKI K2 lotil z novimi revolucionarnimi zložljivimi turnimi smučmi, ki so jih strokovnjaki begunjskega Elana prav za ta namen razvili v sodelovanju s Slovensko vojsko. Podjetnik in smučarski inovator Peter Slatnar pa je v sodelovanju s Karničarjem poskrbel za izdelavo inovativnih vezi, ki so narejene tako, da bi zdržale tudi najbolj skrajne pogoje na zemeljski obli.

Na K2 so se do zdaj povzpeli trije Slovenci, Zvonko Požgaj in Viki Grošelj v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, zamejski Slovenec Roman Benet pa skupaj z ženo Nives Meroi leta 2006.

06.07.2017 19:57


Večer, 07.07.2017

Dnevnik/Novice, 07.07.2017

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti