Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Enajsterica

naših v boj za evropsko športnoplezalno lovoriko
Campitello di Fassa: EP v težavnostnem plezanju se prične danes

Evropsko prvenstvo v športnem plezanju Val di Fassa 2017, najpomembnejši športnoplezalni dogodek letošnjega leta v disciplinah težavnost in hitrost, bo med 29. junijem in 1. julijem 2017 v Dolomite privabil več kot 200 najuspešnejših športnih plezalcev iz več kot 20 držav, ki se bodo potegovali za prestižni naslov evropskega prvaka oz. prvakinje. V težavnostnem plezanju bo med njimi tudi slovenska izbrana enajsterica: Janja Garnbret (Šaleški AO), Mina Markovič (ŠPK Plus), Tjaša Kalan (AO Kranj), Urška Repušič (ŠPO Kozjak), Mia Krampl (AO Kranj), Vita Lukan (ŠPO Radovljica) in Veronika Meke (PS DPČ Šmartno) v ženski ter Domen Škofic (ŠPO Radovljica), Martin Bergant (PK Škofja Loka), Milan Preskar (PK Škofja Loka) in Jernej Kruder (ŠPO Celje Matica) v moški konkurenci.
V Dolomite odhaja tudi stalna trenerska posadka slovenske reprezentance v športnem plezanju: Gorazd Hren, Luka Fonda in Urh Čehovin.

Evropsko prvenstvo, polfinale in finale katerega bo v soboto, 1. julija, mogoče v živo spremljati na spletni strani IFSC, je uvod v letošnjo sezono v težavnostnem plezanju. Kot je povedal pomočnik selektorja slovenske reprezentance v športnem plezanju Luka Fonda, tekmovalce v težavnosti čaka še osem tekem svetovnega pokala - julija v Villarsu (Švica), Chamonixu in Brianconu (Francija), avgusta v Arcu (Italija), septembra v Edinburgu (Velika Britanija), oktobra v Wujiangu in Xiamenu (Kitajska) ter za konec sezone sezone, 11. in 12. novembra, že tradicionalno sklepno dejanje v Kranju.
V svetovnem pokalu bo Slovenijo zastopala nekoliko manjša zasedba kot na evropskem prvenstvu, od šest do sedem tekmovalcev, medtem ko se bo trojica najuspešnejših julija udeležila tudi svetovnih iger v Wroclawu na Poljskem.
Evropsko prvenstvo v balvanih bo avgusta v Münchnu (Nemčija).

Evropsko prvenstvo, polfinale in finale katerega bo v soboto, 1. julija, mogoče v živo spremljati v prenosu na spletni strani Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), je uvod v letošnjo sezono v težavnostnem plezanju. Kot je povedal pomočnik selektorja slovenske reprezentance v športnem plezanju Luka Fonda, tekmovalce v težavnosti čaka še osem tekem svetovnega pokala - julija v Villarsu (Švica), Chamonixu in Brianconu (Francija), avgusta v Arcu (Italija), septembra v Edinburgu (Velika Britanija), oktobra v Wujiangu in Xiamenu (Kitajska) ter za konec sezone sezone, 11. in 12. novembra, že tradicionalno sklepno dejanje v Kranju. V svetovnem pokalu bo Slovenijo zastopala nekoliko manjša zasedba kot na evropskem prvenstvu, od šest do sedem tekmovalcev, medtem ko se bo trojica najuspešnejših julija udeležila tudi svetovnih iger v Wroclawu na Poljskem. Evropsko prvenstvo v balvanih bo avgusta v Münchnu (Nemčija).

Prvo uradno evropsko prvenstvo je bilo organizirano leta 1992 v Frankfurtu, naši tekmovalci pa že od leta 2002 stalno posegajo po najvišjih lovorikah, o čemer priča 16 kolajn (osem v težavnosti, šest v kombinaciji, dve v balvanih) slovenske reprezentance v športnem plezanju z evropskih prvenstev. Ponosna lastnica kar šestih je Mina Markovič, tudi aktualna evropska prvakinja v težavnostnem plezanju. Leta 2015 je tako poskrbela za zgodovinski dosežek za slovensko športno plezanje, kajti v težavnosti še nismo imeli evropske prvakinje. Od njene prve medalje, bronaste na EP Pariz 2008, je že devet let, a še vedno ohranja stalno vrhunsko pripravljenost in stopa ob boku novim generacijam tekmovalk. "Slediti novim trendom, spreminjati slog in način plezanja ter biti iz leta v leto telesno konkurenčen vse močnejši mladi konkurenci, je svojevrsten izziv in naloga. Vendar se s pomočjo veselja do plezanja in volje ter seveda vseh izkušenj, ki sem jih nabrala skozi leta, uspešno spopadam s tem. Zasluge gredo seveda tudi trenerju in osebam, ki so mi oziroma mi še zdaj pomagajo pri treningu in pripravi," je poudarila 29-letna Sežančanka, ki se zadnja leta osredotoča na težavnost: "Res je, da sem se zadnja leta posvetila zgolj težavnosti, vendar sem letos za spremembo od preteklih let precej treninga spet posvetila balvanskemu plezanju, kljub temu da me na tekmah svetovnega pokala letos tam še niste videli. Razlog je predvsem sprememba pravilnika o šestih minutah časa pri težavnosti (prej osem minut), zaradi česar pričakujemo pojav bolj dinamičnih, težjih in bolj balvanskih smeri tudi v težavnosti. Evropsko prvenstvo za prvo tekmo sezone je zagotovo dvorezen meč, vendar se začetka sezone zelo veselim, sploh če mi bo služilo zdravje."

Vir: PZS.si 

27.06.2017
Slovenska enajsterica v boj za evropsko športnoplezalno lovoriko


Luka Fonda, Mina Markovič, Gorazd Hren, Janja Garnbret in Domen Škofic (foto Manca Čujež)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti