Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

AN - 20.06.2017

Arhiv Alpinističnih novic 
            Izpisi objav: o alpinizmu            o odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

torek, 20. junij 2017, ob 00:01, Mitja Filipič, ogledov: 811

Poletna sezona v polnem teku

Lepi plezalni dnevi

Vreme je v preteklem tednu pridno podpiralo plezalne podvige v domačih stenah in tudi čez mejo v italijanskih in avstrijskih gorah. Smučanje je skupaj s snegom v naših gorah že zatonilo v pozabo, le redki še iščejo in tudi najdejo dobre razmere na ledenikih alpskih tri- in štiritisočakov. Kar se plezanja tiče, pri nas skoraj ni stene, ki bi ne bila obiskana v zadnjih dneh. Zasledili smo vzpone v Šitah, Mojstrovkah, Triglavu, Stenarju, Debeli peči, Velikem Draškem vrhu, Široki peči, Planjavi, Skuti, Dolgem Hrbtu, Ojstrici in Rinkah. Prvenstvenih vzponov nismo zasledili, prej kakšno redko ponovitev. V VDV sta člana AO Železničar ponovila smer Pot do sonca (VI+/V-VI, 400 m), ki je nastala leta 2013 in verjetno ne šteje prav veliko ponovitev, če sploh kakšno. V JZ steni Stenarja sta 13. junija Nikola Klašnja in Marko Turk (oba AO Rašica) preplezala Centralni kamin (VI/IV-V, 230 m) in mu tako dodala verjetno tretji obisk ter prvo prosto ponovitev celotne smeri. 

Ponovitev je v zadnjem tednu doživela tudi Sfinga. Obraz Sfinge sta preplezala David Debeljak in Gašper Pintar. Gašper je smer zmogel prosto, Davidu pa se je na ključnem mestu odlomil oprimek. Preobrazba bo nekoliko vplivala na oceno, po njunem mnenju bo ta po novem IX+/X- ali 8a.

Dvakrat na Denali

Na najvišji vrh Severne Amerike sta se pred kratkim povzpela Luka Stražar in Petra Klinar (oba AAO). 31. maja sta vrh Denalija dosegla po normalni smeri, dober teden kasneje pa sta na vrh prišla še po Cassinovi smeri. Plezala sta jo od 6. do 8. junija. Več bo znanega v poročilu odprave. 

Gorska medicina v stripu

Na pobudo gorskega zdravnika letalca Jurija Gorjanca je v slovenščini izšel strip Gorska medicina za vsakogar, ki na slikovit in zabaven način predstavi osnovne zdravstvene težave povezane z gorskim okoljem, osnove prehranjevanja, vadbe in priprave za obisk gora. Več...>

Srečno!

Oznake: ALP, AN, BIB, VTG
eXTReMe Tracker