Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

V Mrzli gori

GRS Celje - Brane Povše: ... smo imeli v nedeljo reševalno akcijo.

V nedeljo, 11. junija 2017, smo imeli na območju Mrzle gore na Okrešljem reševalno akcijo. V steni Mrzle gore se je zaplezal planinec.
S pomočjo helikopterja smo ga varno prepeljali iz stene.

Po pogovoru s planincem se je izkazalo, da se je odpravil na turo, ne da bi se pred tem zadostno informiral o poteku poti, zato je že takoj na začetku skrenil iz prave smeri.

Z Okrešlja se je namenil čez Hudi prask na Mrzlo goro, zgrešil smer poti in se zaplezal v gladke kamine centralne grape. Ko je poklical na pomoč, niti sam ni vedel kje je. Sporočil je namreč, da je v Hudem prasku.

Samo sreči in dobri izurjenosti reševalne ekipe se ima zahvaliti, da je ostal nepoškodovan. Vsem, ki se podajajo na kakršnokoli turo polagamo na srce, naj se pred samim odhodom temeljito pozanimajo o samem poteku smeri, ki jo nameravajo prehoditi, lotevajo pa naj se samo tur, ki so jim tako fizično, kot tudi psihično dorasli.
V nasprotnem primeru naj za zahtevno turo najamejo gorskega vodnika.

Izjava ponesrečenca po uspešni akciji

Res mi bo predvsem v opomin za bolj odgovorne odločitve v prihodnje. Hvala za vse poslano, predvsem pa za včeraj. Najbolj adrenalinski mi je bil dvig z vitlom, ko sma se dvignila od stene. Sicer pa vsaka čast, obvladate zadevo. Res pa vam taki pacienti, kot sem bil jaz včeraj, po nepotrebnem povzročamo delo, vi pa s tem izpostavljate sebe. Po včerajšnji izkušnji to še toliko bolj cenim.
Hvala še enkrat.

1 komentarjev na članku "V Mrzli gori"

Franci Savenc,

Brane Povše poslal (11.06.17 22:46: Prosim, če tole objaviš na spletni strani Gore ljudje, da se v bodoče ne bo primerilo kaj hujšega.//

Grintova pot /V letošnji majski številki Planinskega vestnika je bila na srednjih straneh opisana »nova« Grintova pot po brezpotju Kamniško-Savinjskih Alp.

Slab mesec po objavi smo imeli reševalci GRS postaje Celje reševalno akcijo v ostenju Mrzle gore. Na srečo vseh se je izteklo brez hujših posledic. / Planinec, ki se je zaplezal v ostenju Mrzle gore je povedal, da je sledil opisom poti v Planinskem vestniku avtorja Franca Horvata. / Večina planincev je vesela, da se kjerkoli pojavi kakšen novi izziv, ampak morajo se zavedati, da se je na takšno turo potrebno temeljito pripraviti. / Vsi, ki se nameravajo odpraviti na to pot, naj se pred odhodom temeljito pozanimajo o poteku in nevarnostih na tej poti, kati pot je orientacijsko zelo zahtevna, po težavnosti pa je primerna le za zelo izkušene planince z znanjem alpinističnih veščin. / Vsi ostali, ki si želijo prehoditi ta res lep del naših Alp, pa naj si raje najamejo gorskega vodnika, ki jih bo varno popeljal preko zahtevnih odsekov te poti. / Brane Povše

FS 12.06.17 11:21: Brane, sem pripravil: http://www.gore-ljudje.net/objava/134641/

Toda: vidim, da je vašem spletišču tega ni = to uradno "opozorilo" ...? / Težko, da bi krivdo pripisali PV, še težje avtorju; vse tovrstne predstavitve (vodniške, opisi smeri) spremlja (četudi neponovljeno) pomisel: za turo se odloči vsak sam in za to odločitev tudi (sam!) prevzema vso odgovornost. / Zatorej sporoči, če velja objaviti tako napisano in - v čigavem imenu. | v Biltenu: http://www.gore-ljudje.net/informacije/134643/ | ste omenjeni, toda, da ste "bili v pripravljenosti".


Brane Povše, 12.06.17 17:21: Z mojim prispevkom nisem imel namena nikogar obtoževati in ko ga prebiram, mi nikakor ne deluje kot da sem koga izpostavil. / Naposan je samo kot opozorilo planincem, ki se na pot podajajo., naj se nanjo res temeljito pripravijo. / Planinec, ki je obstal v ostenju Mrzle gore je imel ogromno srečo in kaj lahko bi se končalo tudi drugače.

Ps / Par let nazaj je bila na spletu opisana pot po brezpotju pod Križevnikom in tisto leto smo imeli v tem delu kar štiri reševalne akcije


Dušan Škodič,

FS: Takoj, ko sem ti poslal, je priletelo ... / In - sem ga poklical ... Dolg pogovor (še o čem!) in = domenjeno, da bo predelal, objavil na njihovi strani, jaz pa potem poobjavil.

DŠ: Tega pa res ne razumem, kaj mu ni jasno. Kako lahko reče: "Z mojim prispevkom nisem imel namena nikogar obtoževati in ko ga prebiram, mi nikakor ne deluje kot da sem koga izpostavil", - če pa je eksplicitno navajal tako ime in priimek avtorja kot številko in ime revije. Saj ni napisal, da je človek prebral nek opis in se izgubil. Morda tudi ni naključje, da sta oba iz celjskega konca in je zadaj še kaj drugega. Horvat sem slišal, da zna komu biti siven, ampak naj se to privat pomenijo če je na tem. / Upam da je Šerki tisto prespal in ne bo preveč sitnosti na tiskovki. Ti si pač samo objavil podpisano pismo, saj ni bila anonimka. Raje naj se vprašajo, čemu spet perejo žehto v javnosti.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45946

Novosti