Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Svet TNP

Delo - Blaž Račič: ... za Natašo Šalaja - Po štirih letih končno novo vodstvo?

Triglavski narodni park – Zadnjo besedo pri imenovanju direktorja ima vlada – Po štirih letih končno novo vodstvo?

Bled – Svet zavoda TNP je podprl imenovanje mag. Nataše Šalaja na mesto direktorice zavoda. A njegovo mnenje za ministrstvo oziroma za vlado, ki bo imela zadnjo besedo pri imenovanju, ni zavezujoče.

Na razpis za direktorja TNP se je prijavilo deset kandidatov, osem jih je izpolnjevalo pogoje, šest jih je pripravilo vizijo razvoja parka. Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen je med prijavljenimi v mnenje svetu zavoda poslala dva predloga. Nataša Šalaja je doslej delala kot vodja projektov v Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (Dopps), Janez Rakar pa je zaposlen kot vodja urada za družbene dejavnosti na Mestni občini Kranj.

Štiri leta naš edini narodni park vodijo vršilci dolžnosti, saj politiki ni uspelo najti primernega kandidata za direktorja. V razpravi o predlaganih kandidatih je Vojko Bernard kot predstavnik nevladnih organizacij opozoril, da je Rakar član iste stranke kot okoljska ministrica (Desus), in se pri tem vprašal, »ali bo TNP odlagališče političnih kadrov«. Predsednik sveta zavoda TNP Bojan Dejak, sicer z ministrstva za okolje in prostor, je na to navedbo odvrnil, da »glede političnih zadev ne bi špekuliral«.

Svetnik Miro Eržen je izpostavil, da je ravnanje ministrice, ki je svetu v mnenje poslala dva kandidata, zgolj še en dokaz, da je svet zavoda ob kadrovskih vprašanjih nepomemben organ, saj lahko poda le nezavezujoče mnenje, in ne soglasja. Pred dvema letoma, denimo, ko je svet zavoda odrekel podporo dr. Bogomilu Brezniku za vodenje parka, vlada o direktorju sploh ni odločala, ampak je za v. d. direktorja imenovala Breznika, ki TNP vodi še zdaj. Tedaj so v svetu zavoda razmišljali celo o kolektivnem odstopu.

Za kadrovsko krepitev in izobraževalne dejavnosti

Nataša Šalaja je v nastopu pred svetom zavoda poudarila, da načrt upravljanja TNP predvideva veliko nalog in da bo treba ekipo kadrovsko okrepiti. Zaradi varčevanja so v zadnjih letih opustili izobraževalne dejavnosti, kar se ji ne zdi prav, zaposleni so tudi preobremenjeni. Načrtuje, da bi na finančnem področju ustvarili presežek prihodkov nad odhodki, torej pozitivno poslovanje ob hkratni finančni sanaciji TNP. Za neizvajanje zakonskih določil (o finančnih spodbudah) po koncu krize ni več razlogov, je dejala kandidatka, ki podpira tudi razmislek o omejitvah obiskovanja visokogorja oziroma zlasti Triglava v poletnem času.

Janez Rakar je bil manj konkreten in je opozoril na vrednote, ki bi jih spoštoval pri vodenju parka, kar pa svetnikov očitno ni prepričalo.

Blaž Račič 

  15.06.2017
Svet TNP za Natašo Šalaja

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46077

Novosti