Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

V Himalaji

sreda, 14. junij 2017, ob 05:29, Franci Savenc, ogledov: 759

Primorski dnevnik: ... kot v Julijcih - Predstavili dokumentarec o Nives Meroi in Romanu Benetu

ALPINIZEM - Dokumentarec RAI »14+1« v režiji Vide Valenčič
V Himalaji kot v Julijcih

V ospredju življenjska zgodba Nives Meroi in Romana Beneta, ki dožiljvata gore in nasploh alpinizem na pristen način

»14+1« ni dokumentarec o alpinističnih vzponih Nives Meroi in Romana Beneta, ki sta približno pred mesecem dni kot prvi par na svetu preplezala vseh 14 osemtisočakov. Alpinistični vzponi so le okvir, v katerem je avtorica ideje in režiserka Vida Valenčič predstavila trbiški par (Meroi in Benet živita v Beli peči) v vseh njenih odtenkih. V ospredju je tako predvsem pot, pripoved, kako Nives in Romano doživljata gore in alpinizem nasploh. Od tega, da vrhov ne osvajata, a se nanje spoštljivo povzpenjata, da nikakor nočeta rušiti zidov in rekordov, da se na vrh sveta odpravljata skoraj neopazno. Protagonista opisuje nenazadnje še pristnost in poštenost (najvišje vrhove sta preplezala brez dodatnega kisika in višinskih nosačev), vzdržljivost, pa seveda tudi neskončno zaupanje in zavezništvo, potrpežljivost in vztrajnost. V gorah sta se enostavno naučila živeti. Z navki, ki sta jih ponotranjila tam, kjer je kisika izredno malo, sta znala osvojiti tudi njun 14 osemtisočak, kot sta preimenovala boj z Romanovo boleznijo. Njuna gorniška filozofija je v svet alpinizma naposled vnesla tudi dvojino, saj kot neločljiv par nastopata doma in tudi na vrhu sveta.

»Natura magistra vitae,« je njuno življenjsko pot opisala še režiserka Vida Valenčič, ki je dokumentarec opremila s svežimi posnetki Julijcev in pa tistimi z alpinističnih odprav para, ki jih je posnel Roman Benet. Predvsem Julijci, kjer sta se protagonista naučila zavednega in samozadostnega alpinizma, pa so glavna kulisa vseh pogovorov. V filmu ob Me- roievi in Benetu nastopajo še alpinisti Reinhold Messner, Silvo Karo in Peter Podgornik, pa tudi novinar Erri Del Luca, zdravnik Renato Fanin in pa Leila Meroi, mlajša sestra Nives.

Dokumentarec v produkciji Slovenskega programa RAI za FJK je režiserka s sodelavci pripravila v tej letni sezoni, zamisel za film o alpinističnem paru pa je dejansko porodila že pred nekaj leti. Od režiserki in avtorici scenarija Vidi Valenčič sta pri realizaciji sodelovala tudi Paolo Forti in Paolo Babici, montažo pa je podpisal Alex Purič. V celoten projekt je vseskozi verjela tudi direktorica slovenskih programov Martina Repnic, zgodbo, ki opisuje naš teritorij, izjemne dosežke predvsem pa veliko človečnost pa je seveda podprl tudi direktor deželnega sedeža Rai Guido Corso, ki je uvedel predstavitev dokumentarca v Avditoriju A Deželnega sedeža RAI.

»14+1« bodo v nedeljo predvajali na slovenskem programu Rai bis ob 20.50, v nedeljo, 25. junija pa na programu Rai 3 ob 10. uri. (vs)

Oznake: ALP
eXTReMe Tracker