Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Intervencije

torek, 13. junij 2017, ob 13:24, Franci Savenc, ogledov: 640

GRS Tržič v začetku junija - Letošnja pomlad je bila na našem območju dokaj "mirna", a samo ...

... kar se tiče reševanj, mnogo več je bilo ostalih obveznosti in aktivnosti, predvsem v povezavi z obeležitvijo 80.letnice, rednim in licenčnim usposabljanjem reševalcev in specialistov, preventivnih predstavitvah v šolah in vrtcih, vaje in tekmovanja iz prve pomoči, organizacijsko delo na področju Gorske reševalne zveze in našega društva, ...

Ob tem pa še stalnica zadnjih let - iskanje primernih rešitev za prostorske težave naše službe v Tržiču, kjer še vedno predvsem iščemo pravega sogovornika (počasi imamo občutek da se nas tako lokalna skupnost kot država otepata in prelagata obveznosti/konkretna dejanja druga na drugo ...).

Fokus naših aktivnosti pa se sedaj očitno obrača, saj smo v zadnjih 10 dneh izvedli pet reševalnih intervencij:

1. junija je naš član kor reševalec letalec v helikopterski ekipi sodeloval pri reševanju težko poškodovanega voznika traktorja (prometna nesreča na področju Brezij pri Tržiču. Helikopterska združena ekipa GRS-HNMP se je tako pokazala kot koristna, saj je bilo možno poškodovanega dvigniti v lebdeči helikopter in odpeljati v bonišnico neposredno z mesta nesreče (kjer pristanek helikopterja sicer ne bi bil možen).

3. junij: Še praktično med zaključkom našega letnega tečaja na področju Kladiva in Šije smo odšli na pomoč planincu, ki je omagal med sestopom z Zelenice na graničarski poti. Planincu smo nudili pomoč in ga prepeljali v Zdravstveni dom Tržič.

4. junij: Preko 112 smo bili obveščeni, da je naključni planinec na poti s Kriške gore naletel na poškodovano, nezavestno osebo ob poti. Takoj smo proti mestu odšli z reševalnim vozili ter peš in obenem aktivirali tudi dežurno helikoptersko ekipo GRS na Brniku. Na mestu nesreče izvedeni potrebni ukrepi prve pomoči, z jeklenico ponesrečeni dvignjen v helikopter in prepeljan v nadaljno oskrbo v UKC Ljubljana.

10. junij: V jutranji urah smo prejeli obvestilo, da je na poti z Ljubelja proti Prevali planinca obšla slabost, izgubil je zavest. Zaradi suma težke bolezni smo nemudoma aktivirali heklikoptersko ekipo GRS in obenem tudi s klasično ekipo odhiteli proti Ljubelju. Reševalci GRS Tržič smo osebo na mestu primerno oskrbeli in v nosilih TSL prenesli do Ljubelja, kjer smo obolelega preložili v helikopter s katerim je bil odpeljan na nadaljne zdravljenje.

10. junij: Reševalci smo komaj pospravili opremo, ko smo bili isti dan že drugič poklicani na pomoč: na Tegoški planini je krava poškodovala planinca.
S terenskimi reševalnimi vozili smo odhiteli proti planšariji pod Košuto. Na mestu se je izkazalo, da je poškodovani imel težje poškodbe kot so bile začetne informacije (dihalna stiska, hude bolečine v prsnem košu ...), zato smo poškodovanega na mestu s posebno skrbnostjo oskrbeli (izmera SpO2, pulz, oskrba s kisikom ...) ter pripravili za nujen transport s helikopterjem v bolnišnico. Iz Splošne bolnišnice Jesenice smo pozneje prejeli obvestilo, da so poškodbe resne (zlomi reber, hemotoraks).
V akciji sodelovalo 11 članov GRS Tržič in dežurna helikopterska ekipa GRZS.

Primož Štamcar  
podpredsednik GRS Tržič  

Oznake: GRS
eXTReMe Tracker