Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Športno plezanje

Primorske novice: ... vse bolj priljubljejno 

Po zaključku tekmovanj v športnem plezanju v zahodni ligi, namenjeni mladim plezalcem, se sežanski Športno-plezalni klub Plus lahko pohvali z lepimi uspehi, starejša cicibanka Lina Funa je namreč zmagala v skupni razvrstitvi sedmih tekem.

SEŽANA ► V sežanskem klubu plus se plezalnih tečajev udeležuje kar 119 otrok. Na umetni steni v prostorih nekdanje reševalne postaje v Starem gradu pa se s plezanjem razgibava še kakih 80 ostalih ljubiteljev tega športa. “Odkar je športno plezanje olimpijska disciplina, se je zanimanje izredno povečalo. K temu gotovo pripomore tudi slovenska reprezentanca, ki je v svetovnem vrhu. A tudi če izvzamemo tekmovalno plezanje, je to šport, ki daje izredno širino, spodbuja gibanje vseh delov telesa, motoriko, koordinacijo in mišljenje,” razlaga predsednik kluba in trener Luka Fonda. “Pleza lahko skoraj vsakdo. V Kopru, kjer smo pred dvema mesecema odprli dvorano za balvansko plezanje, je najstarejši obiskovalec star 73 let, najmlajši pa štiri,” dodaja.

Tudi v Sežani posvečajo predvsem balvanskemu plezanju, to je plezanje po nizkih stenah, pod katerimi so blazine. Za ostali dve disciplini - težavnostno in hitrostno plezanje - bi namreč potrebovali 16 metrov visoko steno, ki pa je v obalno-kraški regiji sploh ni.

Kljub temu člani kluba Plus dosegajo lepe uspehe. Dve članici sta reprezentantki, Mina Markovič v članski konkurenci in Ema Stopar v mladinski. Otroci pa tekmujejo v zahodni ligi, ki poleg Primorske zajema še Gorenjsko in osrednjo Slovenijo, in je namenjena spoznavanju načina in pravil tekmovanja. Enajstletna Lina Funa je na vseh sedmih tekmah zahodne lige stala na stopničkah in osvojila skupno zmago. Prvo in drugo mesto pa je dosegla tudi že na višjem nivoju tekmovanja, na državnem prvenstvu.  HR

  08.06.2017 06:00
Športno plezanje je vse bolj priljubljeno

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45951

Novosti