Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Na Ratitovec

Turni: V Železnikih je bil v nedeljo, 4. julija, že 22. Tek na Ratitovec. Letošnja druga tekma za Pokal Slovenije v gorskih tekih je bila še toliko bolj v središču pozornosti, saj ...

... je bila izbirna tekma za reprezentanco, ki nas bo zastopala na Evropskem prvenstvu v gorskih tekih čez dober mesec na Veliki planini. Za veteranke in veterane pa je tekma štela tudi kot državno prvenstvo.

Pri Atletskem društvu Železniki so se znova izkazali z odlično organizacijo logistično zahtevne prireditve. Z najdaljšo progo iz Železnikov do Krekove koče na Ratitovcu so se spopadli člani in veterani. Rekord dobrih 11 kilometrov dolge proge, ki se vzpne za 1170 višinskih metrov, ima v lasti britanski tekač Andrew Douglas iz leta 2015 in znaša 1 h 1' 40''. Članice, veteranke in mladinci so se iz Podlonka povzpeli za 872 višinskih metrov na 7,3 kilometrov dolgi trasi, rekord te proge je v lasti Mateje Kosovelj – neverjetnih 48' 48'' iz leta 2008. Mladinke pa so, tako kot vsi rekreativci, na Ratitovec tekle iz Prtovča ter pri tem premagale 629 višinskih metrov na slabe štiri kilometre dolgi trasi.

V absolutni moški konkurenci je s precejšnjo prednostjo slavil Miran Cvet (KGT Papež), ki je s progo opravil v času 1 h 4' 26''. Drugo mesto si je po uspešnem nastopu na znamenitem gorskem maratonu v Zegami pritekel Rok Bratina (TD Bovec), tretji je bil Gašper Bregar (KGT Papež), četrti pa Luka Kovačič, boj med njimi je bil napet vse do cilja, ki so ga dosegli v pol minute razlike.

Miran Cvet je za naš portal strnil nekaj misli po tekmi: »Ko sem pred dvema letoma izvedel, da bo Slovenija gostila evropsko prvenstvo in da ga bo organiziral moj klub KGT Papež, je bil ves moj trening namenjen temu nastopu. Ker sem vedel, da bodo Papeži vrhunsko organizirali evropsko prvenstvo, sem se odločil, da se tudi jaz kar najboljše pripravim in se jim tako nekako oddolžim. Pogoj za uvrstitev v ekipo za EP Velika planina pa je bil tek na Ratitovec. Na štartu se je tako zbrala kar močna konkurenca in tako sem pametno začel tek v skupini. Na ravninskem delu smo tekli bolj rezervirano, v drugi klanec pa sem navil tempo do konca in nič gledal nazaj. Malo pred polovico proge na strmem travniku pa sem pogledal nazaj in zasledovalcev ni bilo videti. Tako je živčnost minila in do cilja sem tekel v svojem tempu, saj sem vedel, da sem izpolnil svoj dvoletni cilj. Res sem bil v cilju presrečen, kajti čedalje težje se je boriti z mladci, ki prihajajo. Čestital bi ostalim tekačem, ki so se uvrstili v reprezentanco in mislim da bomo zelo dobra ekipa in da ne bomo razočarali na EP. Na koncu pa bi rad pohvalil še organizatorja za odlično tekmo – le tako naprej

V absolutni ženski konkurenci je bila najhitrejša letošnja debitantka na gorskotekaških tekmah, ki pa je že opozorila nase z zmago na KBK trailu. Tokrat je Mojca Koligar (ŠD Kekec in Mojca) dodala še eno zmago v Pušeljc gorskih tekov, cilj pa je dosegla v odličnem času 54' 40''. Drugo mesto je osvojila Klementina Lemut (ŠD Nanos Podnanos), letošnja zmagovalka Teka na Čaven, tretja pa je bila Jasmina Jelovšek (KGT Papež), ki je dan prej osvojila tretje mesto na prireditvi Goni pony na Vršiču. Četrto mesto je osvojila odlična Mihaela Tušar, ki je prepričljivo zmagala v kategoriji starejših veterank.

Mojca Koligar je po tekmi zapisala takole: »Pred tekom na Ratitovec sem se zbudila s težkimi nogami, utrujena od vseh kilometrov in višinskih metrov, ki sem jih nabirala med tednom. Pojavili se dvomi ali sploh iti na tekmo, ali ne. Na koncu sem se vseeno odločila, da grem in bo to zgolj nov trening. Nič več in nič manj. Bil je, zelo dober, že dolgo ne tako kratek in še nikoli na tako visokih obratih. Zasluga za to gre puncam, ki so bile hitre in navijačem, ki so spodbujali ob celotni progi. Težko bi rekla, da sem uživala, z izjemo konca, ko se je pojavila želja po še in sem za raztek sproščeno stekla iz Ratitovca do Železnikov. Sicer pa ni bil namen, da na preizkušnji uživam, ampak da se spravim na najvišje obrate in ta cilj je bil več kot dosežen.« Več si lahko preberete na strani njenega društva.

05.06.2017
22. Tek na Ratitovec

Alples-timing: celotni rezultati >


Slovenski pokal v gorskih tekih:
21. maj – Tek na Čaven
4. junij – Tek na Ratitovec
17. junij – Gorski maraton štirih občin
20. avgust – Tek na Krvavec
17. september – Tek Češnjice/Tuhinj
7. oktober – Tek na Šmarno goro


Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti