Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 06.06.2017

Pestro v predostenju Križevnika

Plezalni nivo se vztrajno viša. Navrtane sedmice in osmice počasi zamenjujejo neopremljene smeri. Zaenkrat je najpogostejši preizkusni kamen predostenje Križevnika, kjer je bilo letos preplezanih že precej smeri - v zadnjem času celo prvenstvena in mogoče ena prva pononovitev. 4. junija sta Matej Balažic (AO TAM) in Blaž Gladek (AO Kamnik) preplezala novo 150 metrsko smer. Poimenovala sta jo Pr`vošnik (VI, 150 m). Skalo v prvih treh raztežajih je Matej na društveni strani primerjal s trentarsko, nadaljevanje pa je menda odlično. Skica in fotografija sta verjetno še v izdelavi.

V bližini sta istega dne Albin Simonič (AO Celje Matica) in Andrej Trošt (Posavski AK) preplezala Frančkovo Planiko. 1.P in 1.ZP je nastala leta 1989. Njuna ocena smeri je VII in 350 m.

Zadnji vikend v maju sta Planjavo obiskala Žiga Oražem (AO Kamnik) in Tjaša Jelovčan (AO Kranj). Plezala sta manj obiskano smer Metuljeva poč. Težave v smeri po Žigovem mnenju ne presegajo VI+. Smer je bila sicer ob prvem vzponu ocenjena s VI+, A2+.

Zima je sicer že daleč za nami, toda Andrej Jež (AK Črna) se v svojem zapisu vrača nekaj mesecev nazaj in poleg razmišljanj o preteklem dogajanju podaja tudi podatke o novi smeri. 5. februarja sta jo z Gašprom Fašunom preplezala v severni steni Kordeževe glave v Peci. Smer sta poimenovala Piskovnik (IV+/III, 200 m). Za smer je značilna izredna krušljivost. Več ...>

Razpisa Komisije za alpinizem 

KA PZS objavlja razpis za kvalitetne alpinistične vzpone v letu 2016. Poudarek je kot vedno na: lahko, hitro, prosto in v alpskem slogu. Kandidate za sredstva razpisa, prosijo, naj seznam kvalitetnih vzponov oddajo do petka, 16. junija 2016, do 24. ure. Razpis ...>

Bliža se tudi začetni alpinistični tečaj v kopni skali, ki bo od 5. do 9. julija na Kamniškem sedlu. Prijavijo se lahko tečajniki in pripravniki alpinističnih odsekov. Število udeležencev je omejeno na 20. Rok prijav je do srede 21. junija 2017. 

Smučanje

Zadnji dnevi smučarske sezone so tu. V naših gorah je potrebno že kar daleč nesti smuči za tistih nekaj zavojev, ki jih zaplate še dopuščajo. Dolg rok trajanja ima letos Zimska smer v Mangartu, ki je bila konstantno smučana vse do preteklega tedna. Več užitka nudijo gore v Avstriji. Bolj strme spuste smo zasledili v Fuscher Kar Kopfu, Sinwellecku in Mittlerer Bärenkopfu. Mako Kern in Marijana Cuderman sta 28. maja smučala s prvih dveh. V Fuscher Kar Kopfu sta presmučala SV in JV vesine, v Sinwellecku pa JZ. 4. junija sta odšla na Mittlerer Bärenkopf in se spustila po V pobočju (45-°, več kot 100 m). Sosednjega Visokega Bärenkopfa, ki je bil protni cilj, zaradi mokrega snega nista dosegla. V poročilu omenjata, da sta zjutraj istega dne opazovala neuspešno reševanje nesreče v Velikem Kleku, ki jo je povzročil plaz mokrega snega.

V spomin

Akademski alpinistični odsek je tudi letos organiziral VTK memorial.  Več ...>

Letos mineva 20 let od nesreče gorskih reševalcev nad Okrešljem. Spominska slovesnost bo v soboto, 10. junija, ob 11. uri pri spominskem obeležju na Okrešlju ...

Alpski bojevniki v Franciji

V Franciji je izšel prevod knjige Bernadette McDonald o slovenskem alpinizmu ...>

Sam čez Freerider 

Letos mineva 45 let od prvega slovenskega vzpona v smeri Salathe v El Capitanu, ko sta uspešno prišla čez Nejc Zaplotnik in Janez Gradišar. Smer sta precej let kasneje prosto ponovila nemška brata Huber in ji dodala varianto Freerider, ki je kasneje doživela tudi slovenske proste ponovitve. Najčistejši vzpon v varianti pa trenutno pripada Američanu Alexu Honoldu, ki je smer preplezal prosto in sam. Več ...>

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic 
            Izpisi objav: o alpinizmu            o odpravah ipd. | o prvenstvenih

 

 

1 komentarjev na članku "AN - 06.06.2017"

Matej Balažic,

Zdravo,

V predostenju sva novo smer plezala Matej in Blaž Gladek(AO Kamnik) in ne Marjan Kozole.

Albin in Andrej pa sta ponovila Frančkovo Planiko, ki se nahaja v glavni steni Križevnika, Spominska Andreja Napotnika pa je v predostenju Križevnika.

Lp, Matej

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46075

Novosti