Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Rumeni strah

Freeapproved - Monika Weingerl: ... prosto na pogled preplezal Blaž Tehovnik
Friko

Paklenica se nam je dolgo časa izmikala in končno se je pokazalo okno lepega vremena, ki smo ga hitro izkoristili za dvodnevno plezanje.
Blaž je imel že dolgo časa ogledan cilj (Rumeni strah, 7c, 200 m) in v soboto sva se že zgodaj podala pod steno Anića kuka. Blaž visoko motiviran, saj je celo pomlad pridno treniral, jaz pa malo bolj v strahu, saj sem se v zadnjih mesecih bolj posvečala teku kot plezanju. Tako negotovo je bilo tudi plezanje v prvem raztežaju, a se je tudi to kmalu razblinilo in plezanje je steklo. Blaž je vse raztežaje plezal v vodstvu in na pogled, tudi v najtežjem raztežaju ni bilo veliko pomislekov, le visoka zbranost in vesel zamah s sidrišča, da je uspelo.
Moje videnje te smeri je seveda nekoliko drugačno, lepa, težka in dovolj dobro navrtana, da si na težjih mestih pomagaš s sistemi. Smer sva nadaljevala do vrha Anića kuka, in sicer po klasični smeri El Condor pasa, kjer je vmesno varovanje urejeno z klini, priporočljivo pa je imeti tudi nekaj večjih frendov.

Naslednji dan sva si izbrala smer The show must go on (6c, 280 m) v Anića kuku. Smer je odlično opremljena, z konstantnimi težavami in lepimi prehodi, vtis pokvarijo le nekoliko nerodno postavljena sidrišča.
Paklenica zopet ni razočarala, dobra družba in dobra plezarija.

 

24.05.2016
Anića kuk - Rumeni strah


Friko, 25.05.16 - Peter Mikša:
Tehovnik prosto čez Rumeni strah v Paklenici
Blaž Tehovnik je v Paklenici v steni Anića kuka preplezal smer Rumeni strah. Vzpon v 350 metrski smeri, ki nosi oceno 7c (6b, 6a+, 6a, 7a, 7c, 6a, 6a, 3, 4, 4) mu je uspel na pogled. Družbo na vrvi mu je delala Monika Weingerl (oba Freeapproved), ki si je pri vzponu nekajkrat pomagala s potegom za komplet. Smer sta sredi osemdesetih (1986) preplezala Pavle Kozjek in Silvo Karo, z oceno A4 pa je spadala med tamkajšnje najtežje tehnične smeri. Po nekaj letih in po kar nekaj dodanih svedrov se je tehnična ocena spustila, za prvi prosti vzpon pa je ob desetletnici obstoja (1996) poskrbel Marko Lukić in predlagal oceno okrog spodnje devete stopnje. Sredi novega tisočletja je bila smer prevrtana, ocena težavnosti pa se je ustalila pri 7c.

Kategorije:
Novosti Tuje ALP TUJ Vse objave

1 komentarjev na članku "Rumeni strah"

Franci Savenc,

Pomota (opozoril Peter Podgornik)


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46051

Novosti