Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

MayerlRampa

AK Vertikala - Jaka Križanič: Že dolgo sva imela z Mihom (AO Idrija) namen preplezati Mayerlrampo, ki naj bi veljala za najlepšo

... ledno smer Vzhodnih Alp in preizkusni kamen za generacije avstrijskih vodnikov. Končno se nama je poklopilo in v petek po šihtu sva se odpeljala proti ‘garažam’ ter pozno zvečer dosegla nabito poln bivak. V njem sva si izborila kvadratni meter prostora, pod rit vrgla štrik in prečepela eno izmed daljših noči v življenju.

Zgodaj zjutraj sva (popolnoma spočita in naspana) vstopila v smer, ki se je res izkazala za lepotico. Rampa je bila praktično brez snega, v njej naju je po vstopnem snežišču čakalo pet polnih raztežajev zelo trdega in lomljivega ledu, tako da je bilo treba za napredovanje pošteno delat, vseeno pa je noro dobro plezati toliko ledu v kosu – brez vmesnih grap, polic in šodra. Ko sva preborbala čez led, naju je čakal še čudovit in razgleden vršni greben v skali in snegu. Za prste obliznit!

Od avta naju je ločil samo še dolg sestop v povsem ojuženem snegu, ki se je velik del poti vdiral do riti, povsem na koncu pa še bombonček v obliki 300 višincev nazaj do garaž. Na kratko: gre za izredno lepo, a tehnično in kondicijsko kar zahtevno turo. Spodnji filmček je, kot vedno, sproduciral Mihec ‘GoPro’ Klavžar.

28.05.2017
Mayerlrampa, Grossglockner (VIDEO)


 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46041

Novosti