Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Cel teden sem razmišljal

Metod Škarja: ..., glede na objave zadnjih 14 dni in razvoj dogodkov, da utegnem na Mangartu dobiti pravi pomladanski predelani sneg.

Na koncu ni bilo čisto tako, razmere so bile dokaj podobne kot pred tednom - s tem, da nekaj predelave snega le je bilo. Sem se pa hotel izogniti pomrznjenim delom, tako da sem štartal kake dve uri pozneje kot predhodniki. To mi je večinoma uspelo, kotel v srednjem delu je ravno prav odmrznil, vstopni lijak (zgoraj sem smučal original sme) se je ravno mehčal, plačal pa sem pri rampah in prečnicah ter zgornjem strmem delu kotla, ki so bili že pri predhodnikih gnojni, sedaj pa so obilno plazili.
Pri vstopu v kotel sem šel nekaj prenizko, ni se mi dalo vračati, tako da sem odsmučal zoprn, strm in zelo plazljiv vstopni del direktne grape, potem pa še strma in zoprna prečka nazaj na normalko. Dejansko sem moral vse pred sabo čistiti.
Lepi zavoji so potem prišli v drugem delu kotla, kjer je sonce ravno prav odpustilo sneg. Prej sem lahko naredil le kakšen zavoj na očiščenem in ne prestrmem delu, vstopni lijak pa je bil na meji prediranja, tako da sem ga lepo bočno oddrsel.
Italijanska spodaj je bilo tudi gnojna in plazljiva, ampak to je bil že lep, rahel in lepo smučljiv gnoj (ki omogoča t. i. surfanje).
Smučal sem naprej dol naravnost na prvi ovinek ceste (kratka vodoravna prečnica). Višje bi sicer lahko z nekaj prehodi in poševnimi štamfanji pod steno prišel še nekaj nižje in bližje avtu, a mi po kar dinamični smuki to ni bilo več bistveno.

Aha, z avtom se sedaj pride do "spodnjega parkirišča", kjer je naprej znak za prepoved vožnje in peš hoje. Ob cesti je od tu naprej možne tudi še kar nekaj smuke s prestopanji, če je komu po volji. In pa še vstop v zgornji lijak bo kmalu preč, že sedaj je bilo treba malo poštamfati med ven štrlečimi kamni.

Spodaj pa je možna smuka le po Italijanski varianti, skok v originalu je že povsem kopen.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46047

Novosti