Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Kočna

Primož Blaha: ... po jugozahodnem grebenu


Končno je prišla na vrsto tudi tale tura! Seveda pa je to le en od mnogih grebenov na Kočno, ki me še čakajo 

Sicer sem tudi prejšnja dva vikenda prav uspešno izkoristil in opravil nekaj lepih tur, a zaradi muhastega vremena so bile to že preverjene lokacije, ki sem jih izbral po trenutnem navdihu. Tokrat pa sem ob obetavni napovedi lahko že v petek zvečer naredil načrt in si zastavil bolj zanimivo turo. Potem pa je bil že zjutraj ravno nad Grintovci oblak!? Ampak, ker sem že predolgo odlašal, sem turo vseeno izpeljal. Vsaj vroče ni bilo.

Od Suhadolnika kratek čas po markirani poti, nato pa še daleč navzgor po kolovozu. Sredi strmega gozda se kolovoz konča in treba je iskati prehode, slediti gamsjim stečinam, ki občasno spominjajo na skoraj stezice, opazil sem celo enega možica… Na splošno precej neobljuden in divji svet. V vzponu ves čas proti levi sem prej ali slej prišel do grape, kjer se odpre pogled proti Malim vratcem, ki so prvi cilj.

Skalni vršič predstavlja začetek JZ grebena, ki se dviga do vrha Na Križu, kjer se stika s SZ grebenom. Vzpon po grebenu ni posebno zahteven, žal tokrat tudi ni bil posebno razgleden. Kljub temu sem užival, dokler me nista na vrhu pričakala megla in mrzel veter. Z vrha Na Križu sledi še bolj izpostavljen greben do Kokrske Kočne, ki sem jo našel bolj po občutku (tudi izpostavljenost sem le čutil, ne pa tudi videl). Kako tipično! Tako s Kočne kot z Grintovca imam običajno tak razgled … In kot v posmeh se je med sestopom začelo jasniti! Že prav, saj pridem še kdaj.

Na sestopu po markirani poti je še več obsežnih snežišč, nato obsežno melišče in kmalu sem bil pri bivaku na enkratnem travnatem balkonu, kjer je nujen odmor. Od bivaka sem šel naravnost dol po brezpotju, kjer je sicer nekaj več možicev in v zgornjem delu bolj pregledno na širnih travnikih. Nižje ob grapi do skoka, kjer je v pomoč jeklenica čez zelo strm prehod, nato pa skozi gozd do kolovoza, ki spet pripelje do tistega, po katerem sem se vzpenjal zjutraj. Gotovo najbolj direkten sestop, čeprav nič kaj prijeten. Vsekakor pa vredno ponovitve, morda rajši na kak lep jesenski dan.

27.05.2017
Kočna po JZ grebenu 27.5.2017
 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti