Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Osp ponuja veliko

Primorske novice - Aldo Zubin: Poletje že odločno trka na vrata in preden naše kraje zajame tista neznosna pasja vročina, ko te ...

... že ob misli, da bi hodil po žgočem soncu, oblije pot, si privoščimo izlet po Kraškem robu, od koder se ponujajo imenitni razgledi na Tržaški in Koprski zaliv ter na znamenito osapsko steno, ki je pravi izziv za plezalce.

OSP ► S parkirišča ob avtokampu krenemo navzgor v vas in sledimo planinskim markacijam, ki nas nad cerkvijo usmerijo levo na kolovoz, ki se skozi gozd zmerno dviga proti severozahodu. Ko markirana pot zavije desno strmo navzgor, nadaljujemo naravnost in skoraj vodoravno prispemo do hudourniške grape. Zavijemo desno in po 30 metrih levo na manj uporabljano pot, ki se strmo vzpne skozi borov gozd do čistine pod vasjo Prebeneg. Nadaljujemo naravnost navzgor po stezi tik ob meji na zgornji kolovoz, prečkamo asfaltno cesto in prispemo v vas Socerb.

Dvignemo se na skalni rob do gradu, kjer se odpre imeniten razgled na Trst in velik del Istre. Grad z gostiščem je vsekakor vreden ogleda, mi pa se sprehodimo še do bližnje Svete jame s podzemno cerkvijo, edino v Sloveniji, in naprej po cesti na rob obsežne kraške planote.

Kažipot in planinske markacije nas usmerijo levo, skoraj do ceste Koper-Kozina. Spustimo se pod rob, nato pa povzpnemo na razgledni skalnat vršič Varda in ga prečimo proti jugu, ali pa ga obvozimo po desni. Ko srečamo kolovoz, ki prihaja iz Kastelca, zavijemo levo navzgor, prečkamo cesto v podvozu in v rahlem vzponu prispemo nad kamnolom Črnotiče. Skozi lep borov gozd nas pot pripelje do ceste za Podgorje, nato se spusti na nižje ležečo planoto in nadaljuje po makadamu na rob stene nad vasjo Črni Kal. Belo-rdeče markacije planinske poti, ki so nas s kratkimi prekinitvami spremljale vse od izhodišča, nas povedejo levo navzgor po robu stene do razvalin starega gradu iz 11. stoletja. Izurjeni pohodniki se nato lahko spustijo po zavarovani poti v vznožje stene in skozi plezališče nazaj na makadamsko pot, ostali pa se vrnejo po smeri vzpona na isto pot, ki nas pripelje v zgornji Črni Kal.

Tu si lahko ogledamo leta 1489 zgrajeno Benkovo hišo, najstarejši primerek podeželske hiše v koprski občini, in nagnjen zvonik ob cerkvi sv. Valentina. Nato se spustimo še v spodnji Črni Kal in pot nadaljujemo po cesti mimo spomenika prekomorskim brigadam pod mogočni avtocestni viadukt, kjer se usmerimo proti stari Gabrovici, ki je bila požgana maja 1944. Nato zložno navzdol po kolovozu v udornico Mišja peč, ki skupaj z bližnjo osapsko steno spada med najbolj znana evropska plezališča. Še kratek sprehod po dnu doline in že smo na izhodišču v Ospu, eni najstarejših slovenskih vasi. Za 15 kilometrov dolgo pot potrebujemo približno štiri do pet ur.

Lahko se povzpnemo še pod veliko steno, ki skriva vhod v jamo Grad in izvir Osapske reke. Po zanimivem pohodu se lahko okrepčamo v vinskih kleteh ali na turistični kmetiji ob avtokampu.

ALDO ZUBIN
Prispevek je nastal v sodelovanju z Obalnim planinskim društvom.

  18.05.2017 06:00


Vas Osp z znamenito plezalno steno v ozadju
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46069

Novosti