Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Turistična pot z Alpino

Polet - Nives Markerlj: Veliki pohodniški izziv 70 kilometrov po Sloveniji z Vikijem Grošljem. - Začetek v soboto: na Turjak

V sklopu praznovanja 70-letnice Alpine pripravljamo vseslovenski pohodniški izziv pod imenom '70 kilometrov po Sloveniji'.
Prvi čevelj, narejen v Alpini, je bil tradicionalni žirovski 'gojzar', kar je dober razlog, da praznovanje obletnice posvetimo pohodništvu.
Velikemu pohodniškemu izzivu se je že pridružil podpornik in že 40 let zadovoljen uporabnik čevljev Alpina, alpinist Viki Grošelj. Vabljeni, da se nam pridružite vsi, ki radi hodite in si želite prosti čas izkoristiti za gibanje in druženje v naravi.

7 POHODOV PO 10 KILOMETROV

70 kilometrov dolgo pot bomo skupaj z Vikijem Grošljem prehodili v več etapah, med 15. aprilom in 3. junijem. Na vsakem izmed sedmih pohodov si bomo za cilj zadali približno 10 kilometrov dolgo traso. Vse ture so tehnično nezahtevne, z manjšimi vzponi in spusti, zato so primerne za vse generacije in družine z otroki. V Žireh se bomo podali na najdaljšo, 12 km dolgo pot po delu Rapalske meje z razgledom na Žiri in okolico in sicer v soboto, 29. aprila s pričetkom ob 9. uri izpred tovarne Alpina.

Sobota, 20. 5. 2017 TURJAK

Izhodišče: parkirišče ob športnem igrišču na Turjaku, poleg brunarice ob igrišču. Poleg je tudi gasilni dom.
Registracija pohodnikov bo potekala na parkirišču pri info točki Alpina in sicer od 8.30 ure dalje. Vsi pohodniki prejmejo malico, pijačo in praktično darilo.

Trasa: Turjaška turistična pot
Pot nas pelje na Gradež, kjer se ustavimo ob sušilnici sadja in si od zunaj ogledamo hišo, v kateri je živel in delal skladatelj Marij Kogoj. Pot nadaljujemo po makadamski cesti na Sloko goro z vzponom do cerkvice posvečene Sv. Ahaciju z razglednim stolpom iz časov turških vpadov.

Spustimo se proti Turjaku, kjer prečimo glavno cesto (opozorilo: velja velika previdnost ob prečkanju, TD Turjak bo poskrbelo za varnost). Ogledamo si še Bajdinške slapove in se mimo pokopališča z grobnico grofov Auerspergov sprehodimo še do grada Turjak. Tu bo ob lovski koči možen kratek oddih z okrepčilom. Od grada nas do izhodišča loči samo še 10 min hoje.

Trajanje
pohoda: 4 ure
Dolžina pohoda: 10 km

Priporočljiva športna oprema: Udobna športna obutev s profiliranim podplatom, lahko tudi pohodni čevlji. Udobna športna oblačila, priporočljiva je vetrovka. Po želji lahko tudi pohodne palice.

Uspešen in karizmatičen alpinist Viki Grošelj se je pred kratkim vrnil iz še ene etape svojega življenjskega projekta 'Prečenje Nepala', kjer ga je na vseh poteh spremljal tudi tradicionalni žirovski gojzar.

Svoj prvi vzpon na Everest je s prvo jugoslovansko odpravo opravil že leta 1979 v posebej oblikovanih alpininih čevljih, prilagojenih za tamkajšnje ekstremne razmere. S prečenjem Himalaje, natančneje nepalskega dela, se ukvarja že skoraj celo življenje. Prehoditi in preplezati devetsto kilometrov zračne dolžine, tako v smeri vzhod - zahod, kot tudi sever – jug, je zanj največji podvig v celotnem gorniškem delovanju. Na vzhodu ga je začel na vrhu 8586 metrov visoke Kangčendzenge, preko katere poteka meja z Indijo. Na severu pa na vrhu 8481 metrov visokega Makaluja, ki meji na Kitajsko. Najbolj južno točko je dosegel marca letos, ko je prehodil še zadnje kilometre do mesta Jogbani na meji z Indijo. Na poti proti zahodu se je povzpel še na osemtisočake Lotse, Everest, Čo Oju in Manaslu. Spodbudno je, da je osvojil že vse najvišje vrhove nad šest, sedem in osem tisoč metri, od jeseni 2016 pa se ukvarja še s tehnično manj zahtevnimi deli poti, ki ne bodo presegli višine pet tisoč metrov. Zato bo, brez dvoma, to izjemno zahtevno pot v nekaj naslednjih letih uspešno pripeljal do konca. Konec marca se je Grošelj vrnil iz Nepala, kjer je povezal dele manjkajočih etap na področjih Solukhumbu, Bhojpur, Dhankuta, Sunsari in Sindupalchok.

Aprila letos Alpina obeležuje sedemdeset let delovanja. Prvi čevelj, narejen v Alpini, je bil 'gojzar', zato praznovanje posvečajo pohodništvu. V sodelovanju z Vikijem Grošljem pripravljajo vseslovenski pohodniški izziv pod imenom '70 kilometrov po Sloveniji', s čimer projekt 'Prečenje Nepala' simbolično nadaljujejo s pohodi po Sloveniji. Sedemdeset kilometrov dolgo pot bodo prehodili v več etapah v obdobju med 15. aprilom in 3. junijem 2017. Na vsakem izmed sedmih pohodov se bodo podali na približno deset kilometrov dolgo pot. Pohodniški izziv je namenjen vsem, ki se zavedajo pomena zdravega načina življenja in želijo prosti čas izkoristiti za gibanje v naravi. Ture so tehnično nezahtevne, z manjšimi vzponi in spusti, zato so primerne za vse generacije in družine z otroki.

»Veseli nas, da lahko Alpina s svojimi inovativnimi in kakovostnimi izdelki poleg številnih pohodnikov 'obuje' tudi najzahtevnejše uporabnike in s svojo podporo omogoči izjemne projekte, kot je 'Prečenje Nepala',« je povedal direktor divizije šport, Boštjan Lukančič. Dolgoletna naveza Alpine z Vikijem Grošljem je še en dober primer odličnosti izdelka in vzajemnosti s profesionalnim uporabnikom. »Ponosni smo na tradicijo žirovskega gojzarja, ki je že pred skoraj štiridesetimi leti osvajal najvišje vrhove sveta, hkrati pa zelo intenzivno delamo na razvoju vedno novih uporabniških rešitev. Prihodnost pohodne obutve Alpina je usmerjena v razvoj, ki bo Alpini omogočil vstop na tuje trge. Popolnoma prenovljena linija pohodne obutve bo na trg prišla v sezoni 2019« je o razvojnih načrtih povedal Klemen Tratar, produktni vodja. »Z žirovsko tovarno Alpina sem povezan vse svoje gorniško življenje. V šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so bile njihove slavne gojzerice – planinski čevlji tako rekoč zakon. Bile so izvrstno, univerzalno obuvalo in v njih so nam uspevali imenitni vzponi v naših gorah, Dolomitih in celo Centralnih Alpah z Mont Blancom na čelu. Alpinin udoben, topel, robusten čevelj z gumijastim, Vibram podplatom je bil vso mladost in je še danes nepogrešljiv del moje gorniške obutve,« se spominja Viki Grošelj.

Nives Markelj 

18.05.2017 
Sobota: Turjaška turistična pot z Alpino

Več informacij: Alpinashop.si

Kategorije:
Novosti POH SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti