Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Red Bull X-Alps 2017

Planetmountain: Pričelo se je odštevanje do tekmovanja Red Bull X-Alps, ki se bo začelo 2. julija v Slazburgu in zaključilo v Monaku. Tokrat prvič preko Slovenije.

Tekmovanje Red Bull X-Alps je bilo prvič organizirano leta 2003 in se je razvilo v najtežjo avanturistično dirko na svetu. Letos se bo 32 tekmovalcev podalo na progo v dolžini 1138 km, kar je najdaljša razdalja do sedaj. Trasa tekmovanja prinaša v letošnji izvedbi dve pomembnejši novosti, saj prvič vključuje Slovenijo in se skoraj popolnoma izogne Švici. Ena izmed sedmih kontrolnih točk, katere morajo tekmovalci obiskati se namreč nahaja na Triglavu. 

Delo, 30.3.2017: 

Esktremna dirka Red Bull X-Alps tokrat tudi čez Triglav

Z najtežjo pustolovsko dirko na svetu se bo letos spopadlo 32 ekstremnih športnikov iz 21 držav. Med njimi ni Slovencev.

Salzburg - Udeleženci dirke Red Bull X-Alps, ki združuje pohodništvo/tek in jadralno letenje, se bodo na kar 1138 kilometrov dolgi poti ustavili na sedmih kontrolnih točkah v sedmih državah: v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Švici, Franciji in, prvič doslej, v Sloveniji.

Dodatna kontrolna točka v Sloveniji bo tekmovalce vodila vzdolž največje evropske gorske verige, ki jo bodo prepotovali kar štirikrat, od severnega do južnega roba. Dirka bo poleg tega vključevala tri kontrolne točke manj kot leta 2015.

Začela se bo 2. julija na zgodovinskem trgu Mozartplatz v Salzburgu v Avstriji. Od tam bodo športniki tekli skozi mesto, na vrh Gaisberga, do kontrolne točke 1. Slikovit pogled na salzburško podeželje bo privabil na tisoče oboževalcev, ki bodo prišli spodbujat tekmovalce. Ti bodo pripravili svoja jadralna letala in se podali na prvi polet.

Zahtevno 157 km dolgo potovanje skozi Avstrijo jih bo vodilo proti jugu, do kontrolne točke 2, ki jo predstavlja Mangartsko sedlo, pristajališče jadralnih letal na robu Triglavskega narodnega parka. Triglav je na zemljevid dirke dodan kot prva kontrolna točka v Sloveniji. Ulrich Grill, organizator dirke Red Bull X-Alps, je pojasnil: "Nov teren okoli triglavske kontrolne točke bo zahteval kar nekaj inovativnosti pri oblikovanju strategije, kar lahko povsem spremeni potek začetnih faz dirke."

Iz Slovenije se bodo tekmovalci namenili proti severozahodu, že drugič prečkali avstrijske Alpe in obiskali kontrolno točko 3 - Aschau-Chiemsee v Nemčiji. Nahaja se ob vznožju gore Kampenwand v slikoviti občini Aschau im Chiemgau in športniki se bodo morali odločiti, ali bodo proti zahodu nadaljevali peš ali pa se bodo povzpeli na vrh in poleteli.

Kontrolna točka 4 je prav tako v Avstriji, in sicer v vasi Lermoos. Nahaja se v senci Zugspitze, skoraj 3000 metrov visoke gore, ki povezuje Avstrijo in Nemčijo in predstavlja izreden potencial za letenje. Pravi vzgornjiki ob pravem času bi jim lahko znatno prikrajšali čas do naslednje točke tega napornega tekmovanja.

Pot jih bo nato vodila preko Alp do Italije, kjer se bodo znašli pred kontrolno točko 5 - goro Monte Baldo v bližini Gardskega jezera. Prihod na to točko pomeni, da so tekmovalci uspešno premagali prvo polovico poti.

Kontrolna točka 6 se nahaja 251 km zahodno od Matterhorna na jugu Švice, kar predstavlja najdaljšo razdaljo med dvema zaporednima kontrolnima točkama letošnje dirke. Če že sam prihod ne bo dovolj zahteven, bo izziv vsekakor predstavljala navigacija okoli enega najvišjih vrhov v Evropi. Regija hkrati predstavlja ključno strateško točko dirke, saj se bodo od tu športniki podali na zadnjo četrtino svojega potovanja.

V zadnjem delu se bodo tekmovalci spopadali s preostalimi 246 km, da bi dosegli kontrolno točko 7 v komuni Peille na jugovzhodu Francije. Nato pa se bo štoparica končno zaustavila in tekmovalce bo čakal dva km dolg zmagoslavni polet čez Monako do toplega Mediteranskega morja. Tu se bodo v slogu spustili na napihnjeno pristajališče in proslavili svoj dosežek - dokončanje najtežje pustolovske dirke na svetu.

  02.05.2017

 

Kategorije:
Novosti SLO TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45944

Novosti