Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

SPOT 2017

petek, 19. maj 2017, ob 05:28, Franci Savenc, ogledov: 453

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje bo v Žetale in na obronke Haloz 20. in 21. maja privabilo okrog 300 tekmovalcev iz vse Slovenije, ...

... ki se bodo v različnih kategorijah potegovali za naslov državnih prvakov.
Dvodnevno tekmovanje, na katerega so se uvrstile najboljše ekipe iz posameznih področnih lig (Gorenjsko-dolenjska, Koroška, Podravska, Rogaška, Zasavska, Savinjska, Primorska liga in liga Smrekovec), organizirajo Mladinska komisija PZS in planinska društva Podravske orientacijske lige.

Planinska orientacija, ki ima v Sloveniji že več kot 60-letno tradicijo, predstavlja skupek znanj, izkušenj in uporabe tehničnih naprav za gibanje v naravi. Namen učenja orientacije je, da posameznik pridobi znanje, s katerim lahko samostojno in suvereno obvladuje gibanje v gorskem svetu. Planinska orientacijska tekmovanja so ena najbolj priljubljenih metod učenja orientacije, ki jo spodbuja tudi Mladinska komisija PZS. Od drugih orientacijskih preizkušenj se razlikujejo po tem, da pri udeležencih preverjajo tudi planinsko znanje in veščine, kot so izdelava vozlov, poznavanje gorstev, rastlinstva in živalstva, prva pomoč in druge vsebine planinske šole.

Tekmovalci, ki tekmujejo v ekipah po tri do pet članov, so razdeljeni v enajst kategorij: A – učenci do 6. razreda osnovne šole, B – učenci od 7. do 9. razreda osnovne šole, C – srednješolci (od 1. letnika srednje šole do 18. leta), Č – mladina (od 19. do 26. leta), D – člani (nad 27 let), E – starejši (člani nad 40 let), F – družine (najmanj eden od staršev in otroci do zadnjega razreda OŠ), G1 – odprta (manj zahtevna, za osnovnošolce), G2 – odprta (manj zahtevna, za ostale), H – odprta (zahtevna, primerljiva s Č in D) in I – odprta (srednje zahtevna, primerljiva s C).

Slovensko planinsko orientacijsko tekmovanje 2017 v Halozah ob pomoči Odbora za orientacijo Mladinske komisije PZS organizirajo planinska društva Ptuj, Ruše, Cirkulane, Majšperk, Žetale in Gornja Radgona. Tekmovalci bodo morali poleg izbrušenega znanja iz orientacije, splošnega planinskega znanja in dobre telesne pripravljenosti pokazati še praktično poznavanje snovi planinske šole ter dodatnega gradiva o Halozah, Žetalah in tamkajšnjih zanimivostih. Letošnjega SPOT-a se bo udeležilo 67 ekip. Za naslov državnega prvaka v planinski orientaciji se bo s kompasom in zemljevidom v rokah potegovalo okrog 300 tekmovalcev iz vse Slovenije.

Tekmovanje se bo za kategorije C, Č, D, H in I začelo v soboto, 20. maja, ob 8. uri pred OŠ Žetale, planince zvečer čaka še nočno tekmovanje. Vrhunec orientacijskega dogajanja bo v nedeljo, 21. maja, saj bo na tekmovalnem prizorišču vseh 67 ekip. Pri OŠ Žetale bodo organizatorji ob 8. uri pozdravili tekmovalce, sledil bo start ekip v kategorijah A, B, E, F, G1 in G2, medtem ko bodo tekmovalci v kategorijah C, Č, D in H in I po zgodnjem startu takrat že na progi. Cilj vseh ekip bo prav tako v Žetalah, kjer bo okrog 16. ure sklepna prireditev s podelitvijo priznanj. Prve tri uvrščene ekipe v kategorijah C, E in Č/D (absolutno) bodo sodelovale na mednarodnem tekmovanju BMU Championship v planinski orientaciji, ki bo od 6. do 8. oktobra 2017 v Srbiji.

Pravi orientacijski duh tekmovanja SPOT 2017 lahko za medijsko poročanje začutite, zabeležite, fotografirate ali posnamete ravno v nedeljo, 21. maja 2017. Z malo truda ujamete tekmovalce na kateri od živih kontrolnih točk, kjer se bodo preizkušali tako v znanju orientacije kot praktičnem planinskem znanju in veščinah.
Kontaktna oseba je vodja tekmovanja Jože Dajnko, dosegljiv na 040 754 499 in joze.dajnko@gmail.com.

Vabljeni v orientacijski vrvež!

Vir: PZS.si 
Manca Čujež

eXTReMe Tracker