Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Akcija

Delo in dom: ... očistimo naše gore letos s poudarkom na varnosti v gorah

V kampu Tura nad Vipavo so to nedeljo uradno odprli planinsko-ekološko akcijo Očistimo naše gore, ki jo letos organizirajo osmič. Tokrat bodo poudarek namenili tudi varni in odgovorni hoji v gore, zato je pokrovitelj akcije podprl projekt razvoja programa za učinkovitejše reševanje v gorah.

Akcija je po besedah njene vodje v Zavarovalnici Triglav, ki projekt finančno podpira, Ane Cergolj Kebler v osmih letih prerasla v gibanje ljudi, ki imajo radi naravo in jo želijo ohraniti čisto.

"Razvija pa se še v mnogo več - spodbujamo varno hojo v hribe, velik poudarek dajemo gorskemu bontonu, hkrati pa motiviramo tudi družine, da prosti čas preživljajo skupaj v naravi," je po navedbah zavarovalnice poudarila Cergolj Keblerjeva.

Prepričana je, da je prav motivacija otrok za hojo v hribe eden od velikih izzivov staršev, zato je bil letošnji otvoritveni dogodek v Vipavi namenjen njim oziroma družinam. V uvodnem delu dogodka so udeleženci čistili okoliške planinske poti, nadaljevanje pa je bilo po besedah organizatorjev v znamenju zabave in izobraževanja.

Za varnejši planinski korak v novo sezono so bile na voljo različne delavnice, člani Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) pa so prikazali, kako poteka reševanje z atraktivno tirolsko žičnico. Na voljo so bili tudi plezalna stena, igre ter geolov za otroke s skritim zakladom.

Odgovorno ravnanje z odpadki

Simbol akcije še naprej ostajajo biorazgradljive vrečke za odgovorno ravnanje z odpadki, s katerimi bodo letos opremili najmanj 73 planinskih domov v sredogorju in visokogorju. Čeprav so planinci v zadnjih sedmih letih v okviru akcije iz gora odnesli 28 ton odpadkov, obiskovalce gora spodbujajo tudi v smeri, da smeti v dolini ločeno odložijo v pravi zabojnik, so v sporočilu zapisali v zavarovalnici.

Zavarovalnica je v sklopu akcije podprla program sarOS (Search and Rescue operating System) GRZS, ki je nadgradila sistem za učinkovitejše reševanje v gorah. Z njim bodo lahko reševalci po navedbah zavarovalnice odslej lažje in hitreje našli ponesrečence ter s tem skrajšali pot do zdravniške oskrbe poškodovanih planincev.

Po besedah vodje projekta na GRZS Matjaža Šerkezija gre za učinkovito in sofisticirano metodo, ki je hkrati enostavna in zanesljiva, z njeno pomočjo pa bodo lahko reševalci v najkrajšem možnem času izvedeli, kje točno se nahajajo poškodovane osebe v gorah in tako poskrbeli za njihov čim hitrejši prevoz.

Delo in dom
  15.05.2017 14:55
AKCIJA OČISTIMO NAŠE GORE LETOS S POUDARKOM NA VARNOSTI V GORAH


Arhiv GRS Tolmin

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46071

Novosti