Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prvi Slovenec osvojil vseh 14 osemtisočakov

Nives in Roman se zahvaljujeta za pozdrave in čestike
Slovenske novice/Dan v novicah - Tina Horvat: Sta že v baznem taboru

Po vesteh iz Trbiža sta Nives in Roman v soboto dopoldan prispela v bazni tabor. Roman je sporočil tudi, da je bil sestop zahteven, predvsem zaradi snega, v njihovi bližini se je sprožilo kar nekaj plazov.
In še: Vsem se zahvaljujeta za pozdrave in čestitke!


Roman Benet in Italijanka Nives Meroi sta včeraj stopila na Anapurno in v zgodovino - Gre za prvi zakonski par, ki mu je uspelo stati na vseh štirinajstih najvišjih gorah sveta

Katmandu • Včeraj [11.05.2017] zjutraj smo iz Himalaje izvedeli za izjemno vest, ki se bo z največjimi črkami vpisala v zgodovino alpinizma. Nives Meroi in Roman Benet sta stopila na vrh Anapurne, njun zadnji še nepreplezani osemtisočak.
Novica o uspešnem vzponu je velik mejnik za svetovni in seveda za slovenski alpinizem, saj je Roman postal prvi Slovenec z osvojenimi vsemi 14 osemtisočaki, Nives pa je tretja ženska na svetu, ki ji je to uspelo. Poleg tega sta prvi zakonski par oziroma alpinistična naveza s takim dosežkom; vse vrhove sta osvojila brez uporabe kisika, kar še povečuje vrednost dosežka. V parih smo Slovenci tudi sicer zelo uspešni v Himalaji, saj sta Marija in Andrej Štremfelj prvi par, ki je skupaj osvojil najvišji vrh sveta Everest. Slovenski državljan z največ osvojenimi osemtisočaki pa ostaja Viki Grošelj, ki jih je osvojil deset, od tega sedem brez uporabe dodatnega kisika.

V zelo strogo formalnem smislu gre za italijanski uspeh, saj sta Nives in Roman italijanska državljana, vendar je Roman Slovenec, njegovi starši so iz Rateč, slovenščina je njegov materni jezik. Nives in Roman živita le nekaj kilometrov od slovensko-italijanske meje, v Fužinah pri Belopeških jezerih, v Trbižu pa imata podjetje Alpstation - Montura. Tudi Nives zaradi druženja s slovenskimi alpinisti razume slovensko in včasih spregovori tudi kaj po naše, čeprav je Italijanka iz Bergama. Kot izjemna alpinistka in športnica je že pred leti prejela najvišje državno odlikovanje, red zaslug za državo Italijo, zagotovo pa jo zaradi tega vzpona čaka še mnogo priznanj.

Roman je kot šerpa

Po zadnjih informacijah sta zakonca včeraj ob 00.30 po lokalnem času začela pot proti vrhu iz tabora 4 na višini 7200 metrov in vrh dosegla po desetih urah plezanja. V času, ko to poročamo, naj bi se že vrnila v tabor 4, kjer se bosta spočila in se v enem ali dveh dneh vrnila v bazo pod Anapurno.
Medtem ko še sestopata, so že začeli deževati čestitke in odzivi prijateljev in alpinistov z vsega sveta. Poklicali smo njunega prijatelja Klemna Gričarja, alpinista in gorskega vodnika, njun vzpon je komentiral z besedami: »Super novica je, da jima je uspelo, čeprav je treba počakati, da se varno vrneta v bazo. Najprej zaradi njiju osebno, ker sta super človeka, a tudi Slovenci in vsi alpinisti smo lahko ponosni, saj sta prvi par, ki jima je to uspelo. Poleg vsega plezata, kot rečemo, pošteno, brez uporabe kisika, in tako sta osvojila vse osemtisočake! Privoščim jima, še posebno zato, ker je bil pred nekaj leti Roman zelo bolan in je imel operacijo kolka. Sicer pa izjemno dobro prenaša višino. Pred leti smo bili skupaj na odpravi, takrat so delali medicinske raziskave in ugotovili, da ima na višini takšno raven kisika v krvi, kot jo imajo šerpe, ki so na višino prilagojeni,« je še povedal Gričar.

Petnajsti osemtisočak

Nives in Roman sta tako postala najuspešnejši alpinistični par na svetu, a tudi brez tega je njuna zgodba zelo lepa. Plezata namreč bolj zase in pod žaromete medijev ne rineta. Že spoznala sta se kot odlična alpinista, od leta 1989, ko sta se poročila, pa v hribih ne moreta drug brez drugega. Med vzponom na Kangčendzengo leta 2009 je Roman hudo zbolel in Nives se je takrat v trenutku odločila, da sestopita, kar mu je rešilo življenje. Zdravljenje in okrevanje po aplaziji kostnega mozga, med katerim so mu kar dvakrat presadili kostni mozeg, sta zdaj za njim, vse skupaj pa sta poimenovala vzpon na petnajsti osemtisočak. Nives je napisala tudi knjigo Ne pustim te čakati, ki je ganljiva pripoved o njuni življenjski zgodbi.

Vzpon za v zgodovino

Roman Benet je zaradi svojih vzponov zapisan tudi v monografijo Zgodovina slovenskega alpinizma, ki je izšla leta 2013. Avtorja Peter Mikša in Urban Golob sta o njem zapisala, da je kot Slovenec, čeprav organizacijsko pripada italijanskim alpinističnim krogom, pustil velik pečat v Julijskih Alpah in da je odličen himalajec. »Že dolga leta pleza skupaj z italijansko plezalko Nives Meroi. Njuna himalajska pot se je začela 1994., ko sta se udeležila odprave na K2 po severnem razu, kjer sicer niso dosegli vrha. Romanov prvi osemtisočak je bil Nanga Parbat, naslednje leto sta sledila Šiša Pangma in Čo Oju. Eden najlepših podvigov je bila trilogija iz leta 2003, ko sta z Nives skupaj v vsega 20 dneh priplezala na vrhove Broad Peaka, Gašerbruma 1 in 2. Leta 2004 je stal na vrhu Lotseja, leta 2006 na Daulagiriju in K2, leta 2007 na Everestu in 2008 na Manasluju.« Sledila sta še vzpona na Kangčendzengo in Makalu, njun zadnji vzpon pa bo še zaokrožil njuno mesto v zgodovini svetovnega alpinizma.

Tina Horvat 
tina.horvat@slovenskenovice.si 
 

14.05.2017
Prvi Slovenec osvojil vseh 14 osemtisočakov


G-L, 11.05.17: Danes sta Nives in Roman dosegla vrh ...


Primorske novice, 12.05.2017

 

 

 

 

 

 

Delo, 13.05.2017

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46032

Novosti