Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Novosti

Trentapassi

Turni.si - Matija Zupan: ... Sky race in Vertical race ob Lago d'Iseo
Vertical KM: Nerjc Kuhar 4. in Sky race: Rok Bratina 5.

Ob italijanskem jezeru Lago d'Iseo sta se na Trentapassi Vertical Kilometer® in Trentapassi Sky race® pomerila tudi Nejc Kuhar in Rok Bratina. Oba sta dosegla dobre rezultate, kar zanju napoveduje odlično nadaljevanje sezone gorskih tekov.

Več kot 188 tekačev se je v nedeljo zjutraj pognalo v boj s strmino. Na Vertical race preizkušnji so morali premagati tisoč višinskih metrov v razdalji 3,4 kilometra. Trasa poteka po izpostavljenem skalnem grebenu Corno Trentapassi. Močna mednarodna konkurenca med moškimi, Marco Moletto (ITA), Davide Magnini (ITA), Nejc Kuhar (SLO), Philip Brugger (AUT), Micha Steiner (SUI ) in Saul Padua (COL) je napovedovala hud boj za prva tri mesta.

Prva tri mesta so zasedli italijanski specialisti za strmine. S časom 38 minut in 17 sekund je zmagal 19 letni Davide Magnini, drugi je bil Patrick Facchini in tretji Nicola Padergnana.
Naš Nejc Kuhar je pokazal odlično pripravljenost za začetek sezone in s časom 39 minut in 52 sekund zasedel 4. mesto.

Nejc Kuhar: »Trentapassi Vertical km sem imel na svojem seznamu željenih tekem že nekaj let, ampak mi termin nikoli ni ustrezal, saj sem v tem obdobju vedno počival po naporni zimski sezoni. Letošnjo sezono sem po spletu okoliščin zaključil že konec marca in tako mi je termin nenadoma postal precej bolj primeren in odlčil sem se spopasti s strminami nad jezerom Iseo. Trentapassi Vertical kilometer slovi po zelo tehnični progi, kjer je nemalokrat potrebno tudi malo poplezati in to meni vsekakor odgovarja. Štart je v mestecu Marone ob čudovitem jezeru Iseo, cilj pa 1050 višinskih metrov višje, na špičastem razglednem vrhu. Prvo polovico je možno uporabljati palice, nato pa jih je potrebno odložiti, saj je v drugem delu trase večkrat potrebno z rokami prijeti jeklenico oz. skale. Taka trasa je meni pisana na kožo in moram reči, da sem med tekmo prav užival. Rezultatskih pričakovanj nisem imel, saj sem vedel, da imam veliko manj tekaških kilometrov od konkurence, a nisem vnaprej izobesil bele zastavice. Odločil sem se slediti vodilnim dokler mi bo pač uspevalo in presenetljivo mi je uspevalo prav do vrha. Celotno traso sem nekako pričakoval, da bodo konkurenti potegnili in mi ušli, pa se to sploh ni zgodilo. Na prvi tekmi imam vedno težave z lovljenjem pravega ritma, zato si nisem upal napasti, kljub temu, da bi na nekaterih delih lahko šel hitreje. To se mi je malo maščevalo v zaključku, kjer zaradi tehničnega terena ni bilo možno prehitevati in tako sem ostal na 4. mestu. Kljub temu sem z rezultatom zadovoljen, še bolj pa z občutki, da sem že v tem obdobju konkurenčen, kar mi daje veliko motivacijo pred nadaljevanjem.«

Med ženskami tokrat nismo imeli tekmovalke iz Slovenije. Prvo mesto je osvojila Italijanka Valentina Belotti, druga je bila Švicarka Victoria Kreuzer in tretja Norvežanka Hilde Aders.

Eno uro za tekmovalci v vzponu so se na traso pognali udeleženci Sky race preizkušnje. Med moškimi so se prva tri mesta odločila na spustu z vrha Trentapassi. Tudi tukaj so prva tri mesta zasedli italijanski tekači. Najhitreje je v cilj pritekel Paolo Bert, in sicer s časom 1:40:47. Sledil mu je Andrea Rota, tretji pa je bil Daniel Antonioli.
Tolminska raketa Rok Bratina je tekmovanje končal s slabimi tremi minutami zaostanka, kar je zadostovalo za 5. mresto.

Rok Bratina: »Pred mano je bilo 17 km boja predvsem s samim sabo, ostali me niso zanimali. Vedel sem, kje bom napadel, ker sem traso (prvi del) poznal že od lani in mi je kar ustrezala (vertikal). Sicer pa sem začel prva dva kilometra umirjeno, v svojem ritmu, do začetka klanca sem si za najboljšimi nabral kakšnih 30 sekund zaostanka in tekel na pozicijah okrog 20. mesta. Panika? Niti ne.
Potem pa klanec …Vzpon na najvišjo točko današnje tekme (1280 m nad morjem) je bil sicer kratek – dobre 3 km, a je bilo treba premagati točno 1000 metrov višinske razlike. Veliko tekmovalcev pred mano je dobesedno zabilo, jaz pa sem tekel v svojem ritmu, prehiteval enega za drugim in malo pred vrhom ujel še Manzija. Ko sem prehitel še njega… sem se začel še sam spodbujati: »Daj, danes si v klanec res močan, izkoristi to in napadaj, napadaj, napadaj!« Na vrh sem prišel kot 3., s slabima dvema minutama zaostanka Antonioliem in 30 sekuund za Bertom. Tik za menoj pa še mladi italijanski tekač Rota ter večno odličen Manzi. Prav onadva sta bila tista, ki sta me na spustu prehitela. Rota se je spustil res odlično in na koncu celo prišel na 2. mesto, sam pa sem celoten spust tekel blizu Manzija, ga dvakrat vmes prehitel, no na koncu pa je bil le močnejši slednji. Tako sem tekmo končal na 5. mestu, s čimer moram biti roko na srce, zadovoljen. Smo šele v začetku maja in tista prava forma šele prihaja. No, pa tudi tiste prave tekme…, recimo Zegama! »

10.05.2017
Trentapassi Sky race in Vertical race

TrentaPasssiSkyrace.it: Celotni rezultati

Fb Trentapassi


Nejc Kuhar - Fb Trentapassi


Rok Bratina, Fb Trentapassi

Kategorije:
Novosti Tuje TUJ TEK Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 46078

Novosti