Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

20 let SGK Skala

09.05.2015 16.48

 

 

 

 

 

petek, 12. maj 2017, ob 05:29, Urednik G-L, ogledov: 577

Na proslavo, ki bo v soboto, 13. maja, v Lučah (poričetek ob 15. uri)  vabi SGK Skala in GK Savinjske doline

Iz družbe idealističnih, celo romantičnih in v gore zaljubljenih rosno mladih ljudi je na Slovenskem v obdobju med obema vojnama nastala močna planinsko-športna in kulturno-vzgojna organizacija - Turistovski klub Skala. Obdobje delovanja Skale velja za eno najbolj vsestransko bogatih v slovenski gorniški zgodovini. Iz vrst skalašev je izšlo mnogo odličnih alpinistov, smučarjev, sankačev, gorskih reševalcev, fotografov, literatov, predavateljev in filmskih ustvarjalcev. Težko je reči, v kateri od teh dejavnosti je Turistovski klub Skala dosegel najlepše rezultate, ker je bilo njegovo delo tako zelo vsestransko in so marsikje prav skalaši morali orati ledino. Lahko pa bi izpostavili alpinistično in smučarsko dejavnost. Živečih članic in članov ni več, njihove zgodbe pa živijo predvsem v njihovem brezčasnem delu, ki je imelo za Slovenijo izreden pomen.

Letos obeležujemo 20. obletnico ustanovitve novodobne Skale: Slovenskega gorniškega kluba Skala - zveze gorniških klubov, ki je ponovno obudila spomin na predvojne skalaše.

Čas po svečanem podpisu pisma o nameri za ustanovitev novodobne Skale na prekrasni mizi na Knezovi domačiji nad Robanovim kotom in njeni uradni ustanovitvi dober mesec dni kasneje v Ljubljani je pokazal upravičenost ponovne obuditve Turistovskega kluba Skala. Skalaši se lahko pohvalimo s ponovno postavitvijo križa na Škrlatici, skalaškega simbola tovarištva, in z odločilno pomočjo pri izgradnji več desetletij pričakovanega Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani. Na samotne vrhove, predvsem na obmejnih območjih in na točkah, pomembnih za slovensko kulturo, smo postavili Aljaževe stolpiče, ki nas spominjajo na lepoto slovenskega ozemlja in pomembnost njene kulture. Ponašamo se lahko s klubi, ki gojijo specialne gorniške zvrsti in ki so orali ledino na tem področju (Turni klub Gora, Klub gorskih kolesarjev Volja, Gorniški klub jadralnih padalcev). Naši člani so uredili številne tematske poti. Tudi dve zavarovani plezalni poti v Mojstrani, ob vhodu v Vrata in pod Triglavsko steno, za kateri smo si prizadevali več let, privabljata vsak dan več navdušencev. Predvsem pa ne gre zanemariti številnih lepih druženj, krasnih gorniških pohodov in stkanih novih prijateljstev.
Vir: SGK Skala  
Oznake: ZGO
eXTReMe Tracker