Uredništvo: info@planid.org
komentarji
| Registracija

Vsestranski čevlji za mešani teren

18.05.2017
Igor Kremser | "Kibubazin"četrtek, 18. maj 2017, ob 05:28, Mojca Stritar Kučuk, ogledov: 674

Kibubazin: Kaylandovi visoki pohodniški čevlji Cross Mountain GTX (na voljo v moški in ženski različici) so namenjeni uporabi na mešanem terenu.

Preberite, kako jih je ocenil Igor Kremser.

Čevlji za prehodno obdobje

Že nekaj časa sem ob pogledu na svojo kolekcijo čevljev ugotavljal, da mi manjka par za prehodno obdobje - torej za takrat, ko je v dolini že pomlad, višje v hribih pa so še povsem zimske razmere. Ker mi kar hitro postane vroče, zimski čevlji odpadejo, saj ne prenesem občutka, da se mi začne podplat "kuhati", temu toplotnemu šoku za noge pa se v spomladansko-zimskih razmerah s čevlji z dobro izolacijo ne bi mogel izogniti. Lahki poletni čevlji pa tudi ne pridejo v poštev že zaradi uporabe derez, saj bi se preveč upogibali in bi bila hoja z derezami daleč od optimalne oziroma pri zelo trdem snegu skoraj nemogoča.

Potem pa sem naletel na nove Kaylandove gojzarje Cross Mountain GTX. Pritegnili so ravno dovolj moje pozornosti, da sem prebral njihov uradni opis, ki pravi: "Čevelj je idealen za uporabo na mešanem terenu, od skale do ozkih potk, od snega do ledu."

Dober oprijem in super udobje

S tem je bil izpolnjen zgolj eden od pogojev, ki pa ni bil ključen, saj imam zaradi specifične oblike stopala kar probleme, da najdem čevelj z ustreznim kopitom. Ob tem naj dodam, da v raznoraznih planinskih čevljih preživim veliko časa, zato pri udobju ne delam kompromisov (no, v bistvu ga tudi pri drugih segmentih - uporabnost, kvaliteta ipd. - ne). Ko sem po obetavnem opisu čevlje poskusil, je bil prvi vtis dober. S pomočjo zelo dobro narejenega sistema zavezovanja, ki ima enako širino zank za vezalke po celotni dolžini, sem čevelj lepo prilagodil po stopalu in občutek je bil pravi. Dober oprijem noge tudi v petnem delu in super udobje!

Vso proceduro s pomerjanjem sem še nekajkrat ponovil, da se zares prepričam, da je vse, kot mora biti. (Pa da ne boste mislili, da zelo rad nakupujem - ravno nasprotno - pač pa delam v Kibubini trgovini in sem lahko to počel v predahih med delovnim časom.) Čas je bil za preizkus na terenu!

Poskusna tura

Čevlje sem prvič uporabil na turi iz Vrat do Bivaka II in skozi Rokavski ozebnik na Srednji Rokav. Na koncu dneva sem pomislil, da se je izkazala skoraj kot copy - paste zgoraj navedenega opisa čevljev: toplo ozračje in veliko različnega kopnega mešanega terena (trava, zemlja, korenine, skale itn.) do bivaka, naprej do vrha pa od mehkega do trdega snega, krajši odstavki mešanega terena (sneg in skale) ter seveda malo nižje temperature.

Razsodba

Čevelj me je navdušil z vsestranskostjo in udobjem. Ni pretopel, da se stopala na začetku ture niso skuhala, v snegu pa me ni zeblo. Zelo dobro oprime gleženj in je zelo stabilen na vseh nakloninah ne glede na vrsto podlage (zemlja, trava, sneg, melišče). Nanj se lahko namestijo polavtomatske dereze in je ravno prav tog, da omogoča plezanje tudi po njihovih sprednjih konicah, pri tem pa se podplat zelo malo upogiba.

Skratka, čevelj se je zelo dobro obnesel in ga od takrat redno uporabljam. Priporočam ga vsem, ki bi radi imeli vsestransko obuvalo za kopne in snežne razmere. Vseeno pa majhen nasvet za vročekrvneže: čevljev ne uporabljajte za poletne ture, predvsem takrat, ko je temperatura v dolini nad 30 stopinj. Znajo biti malo prevroči ...

Če bi radi izvedeli še kakšno podrobnost o čevlju, me lahko vprašate v trgovini in z veseljem vam bom odgovoril. Pa prijetno uporabo!

Oznake: USP
eXTReMe Tracker