Išči

Novosti

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Zasnežena narava, 29. 1. 2018, Avtor: Boris Štupar

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gneča na strehi sveta

Večer, Zadnja stran - Mount Everest: Na ledenih pobočjih najvišje gore sveta pričakujejo razmere, podobne prometnim zastojem Dnevnik: Prestari za Everest

Britanski alpinist Tim Mosedale se je po obdobju aklimatizacije spuščal po muhastem ledenem slapu Khumbu, ko je naletel na večjo skupino neizkušenih plezalcev, ki so imeli težave z opremo. Eden od njih si je dereze celo napačno nadel. "Te večje skupine in alpinisti, ki se na vzpone podajo brez dodatnega kisika, so letos vse prevečkrat potencialni plezalni strup za vrh sveta," je 27. aprila na facebooku zapisal Mosedale, ki je doslej že petkrat stal na vrhu Mount Everesta, najvišje gore na svetu.
Nepal se pripravlja na burno in potencialno nevarno sezono v Himalaji, potem ko je tamkajšnja vlada tujim alpinističnim entuziastom letos izdala rekordno število dovolilnic - kar 371. Če k temu prištejemo še šerpe, se številka povzpne na več kot 800. Oblasti so sporočile, da v sredini maja, ko močni, nepredvidljivi sunki himalajskih vetrov pričenjajo jenjati, na ledenih pobočjih pričakujejo razmere, podobne prometnim zastojem, saj je v tem času gorniškim zanesenjakom odpira kratko časovno okno, v katerem so razmere za vzpon na 8848-metrskega očaka pretežno predvidljive. "V vsaki sezoni imamo v povprečju tri do štiri dni, ko vremenske razmere omogočajo varen vzpon na vrh," je pojasnil Ang Tshering Sherpa, predsednik Nepalske alpinistične zveze. Dodal je, da bi ob več kot 800 alpinistih, ki bodo najvišji vrh sveta poskušali doseči v le nekaj dnevih in ob približno istem času, lahko nastale precejšnje težave.
Medtem pa se bazni tabor pod Mount Everestom, kjer alpinisti prebijejo več tednov, da bi se prilagodili na višinske razmere, vse bolj širi. Odkrili so ga namreč tudi pohodniki in turisti, ki na nekajdnevnih potovanjih tja prispejo s helikopterjem. Nekateri, bolj petični, si celo privoščijo zajtrk s penino in z razgledom. Varnost je tema, ki je med vsakdanjim klepetom in govoricami, ki krožijo med več kot 1500 prostovoljnimi pomočniki medicinske službe, osebjem in alpinisti, vseprisotna. "Seveda smo v luči tolikšnega števila alpinistov zelo zaskrbljeni. Pogovori, ki jih je slišati okrog in v baznem taboru, se pogosto vrtijo okoli istega vprašanja: Kaj storiti, če bi dejansko nastal t. i. prometni zamašek," je v telefonskem pogovoru za Washington Post poudaril Mingma Tenzi Sherpa, nepalski vodnik, ki se je že šestkrat povzpel na vrh Mount Everesta in tudi tokrat spremlja ekipo gornikov. Kot je še omenil, je lani s skupino, ki jo je bil vodil, na poti obtičal kar štiri ure in ob tem so morali eno uro prebiti na skrajno nevarnem terenu, na Hillaryjevi stopnji, skalnatem skoku v grebenu, ki pomeni enega zadnjih, mukotrpnih izzivov pred končnim vzponom. Ta se prične na višini 8754 metrov, v tako imenovani coni smrti, kjer sta redek zrak in ekstremna višina malodane nepredvidljiva nevarnost. (dr)

Vecer.si 09.05.2017
Gneča na strehi sveta


10.05.2017 

Prestari za Everest

Največja nepalska gorniška organizacija se je zavzela za strožje omejitve pri dovoljenjih za vzpon na najvišjo goro sveta. Potem ko je v soboto v baznem taboru pod Everestom umrl 85-letni Nepalec Min Bahadur Sherchan, so ponovno predlagali nepalski vladi, naj uvede starostno omejitev pri izdaji dovoljenja za vzpon na Everest. Sherchan, izdalo ga je srce, je poskušal spet postati najstarejši človek z osvojenim vrhom Everesta; ta rekord mu je leta 2013 vzel tedaj 80-letni Japonec Yuichiro Miura. »Že več kot desetletje se zavzemamo za starostno omejitev od 16 do 76 let, zdaj je treba to čim prej uveljaviti,« je dejal Ang Tshering Sherpa. gs

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 45948

Novosti